PSD se pregătește să adune voturi la alegeri. Alianță cu partidele lui Ponta și Tăriceanu

Ultima actualizare: 01-06-2020 10:42
Marcel Ciolacu, Victor Ponta
Inquam Photos / George Calin

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat duminică seara, că nainte de declanșarea pandemiei au avut loc întâlniri ale liderilor PSD cu cei de la Pro România şi ALDE, în perspectiva încheierii unei alianțe electorale.

Firea spune că s-au desprins și câteva idei din aceste întâlniri, privind o posibilă colaborare atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare.

"Am avut înainte de pandemie câteva întâlniri legate de perspectiva încheierii unor alianţe politice şi/sau electorale. S-au desprins câteva idei şi anume o posibilă colaborare atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare. Avem puncte comune. Sunt fireşte şi câteva subiecte care ne despart, unul mai ales mai stringent. Într-adevăr, pandemia a oprit aceste discuţii. Nu le-aş spune negocieri, pentru că uneori cuvântul negociere poartă în sine şi o notă peiorativă. Pare că eşti, cumva, în situaţia în care ce dai, ce primeşti şi, repet, poate fi interpretat ca un sentiment care în sine nu este foarte plăcut. Au fost discuţii", a declarat Gabriela Firea la B1 TV, potrivit Agerpres, după ce a fost întrebată dacă Pro România şi ALDE o vor susţine la Primăria Capitalei sau vor avea candidat separat.

La rândul său, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că el personal susţine încheierea unei alianţe cu partidele lui Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, însă o decizie în acest sens trebuie luată de către partid.

Întrebat într-un interviu acordat postului Antena 3 dacă ar fi de acord cu o alianţă cu ALDE şi Pro România, Ciolacu a răspuns afirmativ.

"Categoric. E important ca noi să nu ne îndepărtăm de agenda cetăţeanului, pentru că lumea este înspăimântată de criza economică mai mult decât de pandemie", a răspuns liderul PSD.

Totodată, el a subliniat că aceasta este poziţia sa personală, iar o decizie cu privire la această alianţă trebuie luată de către organismele interne ale partidului.

De asemenea, Ciolacu a subliniat că o eventuală preluare a guvernării de către PSD în alianţă cu formaţiunile lui Ponta şi Tăriceanu trebuie să fie însoţită de un program clar de guvernare centrat pe măsurile de relansare a economiei după pandemie.

În altă ordine de idei, liderul PSD a menţionat că a avut o discuţie cu Victor Ponta în care i-a transmis că nu îi mai acceptă atacurile lansate de acesta la adresa PSD şi a unor membri social-democraţi.

"Am avut discuţii cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Ponta. Este adevărat, mai plăcută cu domnul Tăriceanu. Sunt nişte excese din partea domnului Ponta, i-am spus că nu este normal, având în vedere şi trecutul comun, să fie făcute anumite afirmaţii, atacuri împotriva membrilor sau PSD, partid care l-a făcut premier şi i-a oferit posibilitatea de a candida la prezidenţiale. Să ne facem că uitam trecutul din PSD? Eu nu o să mai accept atacuri. Am încheiat, totuşi, conversaţia într-o notă optimistă", a mai spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu nu are "niciun fel de relaţie cu preşedintele Klaus Iohannis''

 

Liderul PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor a mai vorbit şi despre relaţiile sale actuale cu şeful statului, Klaus Iohannis, şeful Guvernului, Ludovic Orban, precum şi cu fostul lider PSD, Viorica Dăncilă.

Ciolacu a arătat că nu are "niciun fel de relaţie cu preşedintele Klaus Iohannis'', însă a adăugat că vede normală o colaborare instituţională cu acesta şi îi va răspunde la telefon când îl va căuta cu astfel de probleme. Liderul social-democrat a menţionat că şi relaţia sa cu Ludovic Orban "este normală, dar lipseşte cu desăvârşire".

El a mai specificat că are o relaţie "rece" cu Viorica Dăncilă, "fără niciun fel de comunicare în acest moment", în condiţiile în care aceasta i-a cerut demisia cu privire la adoptarea tacită în Cameră a legii referitoare la autonomia ţinutului secuiesc, ceea ce, în opinia lui Ciolacu, a reprezentat un "atac necolegial" şi care "parcă a făcut parte dintr-un joc extern de partid".

Ciolacu a mai subliniat că Dăncilă a greşit atunci când a luat decizii cu oameni din afara PSD.

"Eu am promis colegilor că nu o să iau nicio decizie cu oameni din afara partidului. Asta a fost o mare greşeală a doamnei Dăncilă, de multe ori a luat decizii care au afectat partidul sau linia partidului, cu oameni din afara partidului. Acest lucru este nepermis. Deciziile trebuie luate în interiorul partidului", a mai afirmat liderul PSD.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO