PSD face presiuni asupra Vioricăi Dăncilă. Ce i-a cerut Liviu Dragnea premierului


Ultimul update: Miercuri 24 Aprilie 2019 20:15
Data publicarii: Miercuri 24 Aprilie 2019 19:50
Categorie: Stiri Politice

Social-democrații insistă cu varianta remanierii guvernului prin Parlament și fac presiuni asupra premierului Viorica Dăncilă.

Liviu Dragnea i-a cerut ca, după Paște, să-și asume o soluție și să aibă miniștri titulari, nu interimari, la Justiție, Fonduri europene și Românii de pretutindeni.

Potrivit unor surse, Dăncilă se teme de situația în care Executivul n-ar mai primi voturile necesare, în Parlament. Între timp, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele miniștrilor interimari.

Liderii PSD voiau să voteze nouă structură a guvernului în şedinţa Parlamentului de miercuri. Dar şeful statului a anunţat abia marţi după-amiază că nu îi acceptă pe cei trei miniştri propuşi.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Nu mai era timp pentru a se rezolva procedurile parlamentare ca să intre la votul de miercuri şi atunci a rămas ca dna prim-ministru să se gândească să vină în Parlament sau să continue cu interimatul încă 45 de zile".

Social-democraţii au ajuns din nou la mâna preşedintelui pentru că Viorica Dăncilă a insistat ca cele trei propuneri pentru portofoliile de la Justiţie, Fonduri europene şi Românii de pretutindeni să fie validate de către acesta.

Colegii de partid au încercat să o convingă să remanieze Executivul printr-o altă formulă, adică prin votul în Parlament. Însă, potrivit unor surse, şefa executivului se teme de remanierea cabinetului prin votul Parlamentului.

Cu sprijinul partenerilor de la ALDE, PSD are 240 de voturi, cu doar şapte mai mult decât numărul minim necesar, iar Dragnea susţine că i-a pus în față acest calcul şi lui Dancila. Şi i-a dat şi asigurări că, dacă Guvernul şi-ar pierde susţinerea în Parlament, Executivul rămâne în funcţie în formula de până acum.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "În cazul în care Parlamentul spune "Noi te-am investit cu o anumită structura şi noi considerăm că propunerea nu e bună, rămâi tot cu structura veche şi nu suntem de acord cu această hotărâre.” Deci nu pică Guvernul în niciun fel de situaţie".

Însă ar fi o situaţie fără precedent, iar Iohannis a anunţat deja că se va consulta cu juriştii de la Cotroceni dacă se va ajunge acolo.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Astfel de încercare aș trata-o ca pe o încercare de a-l ocoli pe Președinte și vom vedea".

Între timp, preşedintele Klaus Iohannis a semnat interimatele pentru cei trei înlocuitori. La justiţie, PSD şi l-ar fi dorit pe Eugen Nicolicea, dar, interimar, se va instala Ana Birchall, în prezent şi viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Ministerul Fondurilor Europene va fi coordonat de Eugen Teodorovici, iar la ministerul Romanilor de pretudindeni se va instala nu senatorul Ţiţ Liviu Brăiloiu, ci Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri. Aceştia vor conduce portofoliile pentru cel mult 45 de zile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO