Primarii marilor oraşe cer mai mulţi bani Guvernului și amenință cu proteste


Ultimul update: Marti 29 Ianuarie 2019 20:56
Data publicarii: Marti 29 Ianuarie 2019 20:08
Categorie: Stiri Politice

Bugetul pentru 2019 va fi făcut public curând, promite Ministerul Finanţelor. Doar că până acum, nu l-a văzut nimeni.

Aşa că primarii marilor oraşe din România cer mai mulţi bani Guvernului după ce au aflat, ''pe surse'', că urmează să li se reducă bugetele.

''Vom ajunge, să stăm cu mâna întinsă la ministrul finanţelor şi doar cei "cuminţi" vor primi bani'', acuză acum la unison primarii din opoziţie, dar şi din PSD.

Primarii de municipii spun au aflat abia recent ca la Bucureşti li se pregăteşte o lovitură. Prin proiectul bugetului de stat primăriile ar urma să primească doar 45% din banii strânşi din impozitul pe venit şi nu cel puţin 60% cât au cerut ca să-şi finanţeze investiţiile, susţin edilii.

Acum se dă această formulă prin care primarii trebuie să stea la coada la Ministerul Finanţelor să primească bani. Primeşti bani dacă eşti cuminte”, a declarat Gheorghe Falcă, primar Arad.

”Dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest în numele cetăţenor din România. Banii nu se iau de la primar sau de la primărie, ci de la cetăţeni”, a mai spus Gheorghe Falcă.

Cota minimă că să nu pierdem bani raportat la 2017 este de 66%”, a declarat Robert Negoiță, primar sector 3 București.

Şi anul trecut, primarii au cerut să primească 60% din banii din impozite, după ce au constatat că bugetele vor scădea pentru că impozitul pe venit s-a redus de la 16% la 10%.

Însă, de la Guvern li s-a promis că vor primi ''compensații''.

''Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro din bugetul local. Sunt probleme legate de trafic, de locuinţe sociale, probleme legate de parcări, dacă ne sunt luaţi banii cu ce o să putem face aceste obiective pe care oamenii le aşteaptă”, a declarat Emil Boc, primar Cluj-Napoca.

Primarii au recunoscut că o mare parte din fonduri se duc cu cheltuielile pe salarii, care au crescut anul trecut. Iar de anul acesta, primăriile vor plăti şi indemnizaţia de hrană pentru funcţionari.

Dacă se taie din bani, să ni se taie şi din atribuţii, să ni le ia Guvernul pe toate. Speranţa mea e că bugetul să nu fie electoral”, a declarat Gabriela Firea, primar București.

Au fost făcute 2 propuneri pe care o să le analizăm miercuri, într-un termen foarte scurt să ieşim cu varianta finală pe care sperăm să o agreeze cei care au venit aici”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor promite că totul va fi mai bine în acest an, fără să dea alte detalii.

Eugen Teodorovici a recunoscut doar că îl preocupă o problemă concretă, ca înalţii demnitari să aibă propriul avion.

''Sunt colegi miniștri de finanțe care vin la întâlnirile pe care le avem la Bruxelles sau în alte zone cu aeronave personale. Nu spun că trebuie să aibă ministrul de finanțe o aeronavă, dar mi se pare normal și de bun-simț să luăm un avion pentru demnitari”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Deocamdată, nu se ştie dacă vor fi bani pentru achiziţionarea unui astfel de avion.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Firea, atac la Guvern: ”Dacă economia duduie, de ce trebuie să tăiem de la dezvoltare?”
Ministrul Orlando Teodorovici: ”Probabil că astăzi o să avem acest buget”
Bugetul pe 2019 urmează să fie votat. Guvernul ne asigură că vom avea multe surprize
VIDEO PROTVPLUS.RO