Iohannis, apel la studenți să nu mai plece din țară după facultate: România se poate transforma


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 01 Octombrie 2018 13:07
Categorie: Stiri Politice

Într-un discurs susținut în fața studenților din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, președintele Klaus Iohannis le-a spus acestora că România nu se poate transforma în bine sau mai bine decât prin implicarea lor.

Șeful statului a precizat că este convins că studenţii vor reuşi să facă diferenţa în ceea ce priveşte modul în care va arăta România de mâine dacă îşi pun în practică competenţele dobândite în facultate.

"Sunteţi o instituţie de învăţământ superior de elită şi formaţi studenţi cărora le urez cariere de succes în ţară, mai ales în această perioadă este mare tentaţia de a pleca în străinătate după terminarea facultăţii. Dar, dragi studenţi, România nu se poate transforma în bine sau în mai bine decât prin implicarea noastră, a tuturor, aici, în ţară. Sunt convins vă dacă puneţi în practică competenţele dobândite aici veţi reuşi să faceţi diferenţa în ceea ce priveşte modul în care va arăta România de mâine", a spus Iohannis la evenimentul dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversării a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română, care a avut loc în Aula Magna "Carmen Sylva" a Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Preşedintele Iohannis a adăugat că la nivel naţional este nevoie de o implicare mai mare a autorităţilor locale pentru a creşte corelarea dintre oferta de specializări în învăţământul superior tehnic şi piaţa muncii.

"Astăzi există o cerere ridicată de absolvenţi ai universităţilor tehnice în aproape toate ramurile economiei. Sper ca absolvenţii instituţiilor dumneavoastră vor avea ocazia să participe la dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, energetice şi agricole de care Nord- Estul ţării are atâta nevoie, pentru a putea reduce în ritm accelerat decalajele acumulate, din păcate, mai ales în ultimele decenii", a mai spus Iohannis.

Discursul președintelui Klaus Iohannis: 

”Îmi face o deosebită plăcere să particip, în anul Centenarului, la evenimentul de aniversare a 205 ani de la prima clasă de inginerie în limba română, înființată de Gheorghe Asachi cum am auzit și de la domnul rector, în 1813 aici, în orașul celor șapte coline. Astăzi, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” este una dintre principalele universități din România, un veritabil portdrapel al învățământului tehnic românesc. 

Absolvenții instituției dumneavoastră au contribuit de-a lungul timpului la desăvârșirea unității naționale înfăptuite pe plan politic în 1918. Inginerii formați aici au avut un rol semnificativ în construirea infrastructurii necesare pentru a transforma Unirea într-o realitate trăită.

Au ajutat la străpungerea Carpaților cu șosele și căi ferate, o chestiune devenită aparent insurmontabilă acum, în secolul XXI.

Tot ei au contribuit și la diversificarea economică a unui stat care se născuse eminamente agrar, facilitând astfel industrializarea, eficientizarea activității economice și modernizarea agriculturii.

Învățământul tehnic este, din multe puncte de vedere, una dintre principalele componente ale unui sistem educațional conectat la piața muncii și conectat la realitățile economice.

Absolvenții universităților tehnice sunt foarte căutați de marile companii, iar existența unei universități de acest profil constituie de multe ori un element care atrage investițiile într-o regiune.

Drept dovadă, marii poli de dezvoltare economică se concentrează în orașele universitare precum București, Cluj, Timișoara și, da, din ce în ce mai mult, Iași.

La nivel național este însă nevoie de o implicare mai mare a autorităților locale pentru a crește corelarea dintre oferta de specializări în învățământul superior tehnic și piața muncii.

Astăzi, există o cerere ridicată de absolvenți ai universităților tehnice în aproape toate ramurile economiei.

Între altele, sper că absolvenții instituției dumneavoastră vor avea ocazia să participe la dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, energetice și agricole de care Nord-Estul țării are atâta nevoie pentru a putea reduce în ritm accelerat decalajele acumulate, din păcate, mai ales în ultimele decenii.

De asemenea, sper că o parte cât mai mare a lor vor avea inițiativa de a-și dezvolta propriile afaceri, punând astfel bazele unor întreprinderi mici și mijlocii sau chiar ale unor start-up-uri de succes.

Una dintre cele mai importante misiuni ale universităților este aceea de a genera idei noi, iar dumneavoastră v-ați asumat acest rol cu toată responsabilitatea, luând parte activ la una dintre conferințele regionale din cadrul proiectului „România educată”, desfășurată chiar aici.

Salut contribuția tuturor celor implicați în educația tehnică, care și-au prezentat opiniile și evaluările legate de potențialele reforme din acest domeniu.

De altfel, domnul rector a participat, din partea Consiliului Național al Rectorilor, și la grupul de lucru pe tema educației profesionale și tehnice din cadrul proiectului „România educată”.

Vă asigur că prioritățile și problemele puse în discuție au fost tratate cu toată seriozitatea și sper ca universitatea dumneavoastră să rămână un actor important în procesul de reformă a educației.

Îi mulțumesc, din nou, domnului rector Cașcaval pentru tot sprijinul oferit „României educate”, pentru activitatea sa și pentru ideile pe care le-a adus în dezbaterile despre viitorul învățământului tehnic.

Sunteți o instituție de învățământ superior de elită și formați studenți cărora le urez cariere de succes în țară! Mai ales în această perioadă, este mare tentația de a pleca în străinătate după terminarea facultății, dar, dragi studenți, România nu se poate transforma în bine sau în mai bine decât cu implicarea noastră, a tuturor, aici, în țară.

Sunt convins că, dacă puneți în practică competențele dobândite aici, veți reuși să faceți diferența în ceea ce privește modul în care va arăta România de mâine.

Nu am nicio îndoială că îi veți avea alături, să vă încurajeze și să vă îndrume spre performanță, pe profesorii și cercetătorii care își folosesc toate resursele și creativitatea pentru a excela în sălile de curs, în laboratoare, în ateliere sau, foarte important, în proiecte de cercetare.

Iașiul a fost mereu un reper în educația și cercetarea românească, inclusiv în domeniul tehnic. Sunt convins că această tradiție va fi purtată mai departe de comunitatea academică de aici, de la „Gheorghe Asachi”.

Vă doresc mult succes și un an universitar foarte bun! Mulțumesc!”

 

Tot luni, preşedintele Klaus Iohannis a mers la deschiderea anului universitar din Iaşi, unde a tras un semnal de alarmă în privința modificărilor ”care riscă să blocheze performanța și creșterii competitivității economice”.

Klaus Iohannis, în fața ambasadorilor: ”Nu este admisibil ca în anul Centenarului să facem pași înapoi”
Klaus Iohannis, în fața ambasadorilor: ”Nu este admisibil ca în anul Centenarului să facem pași înapoi”
VIDEO PROTVPLUS.RO
FERMA
Marius Crăciun este Fermierul Anului 2019 și câștigătorul premiului de 50 000 de euro!
Felicitări Marius Crăciun, Fermierul Anului 2019!

07:53
FERMA
A doua probă  îi descurajează și pe  Marius și pe Moroșanu
Ceea ce se întâmplă schimbă complet clasamentul și creează o agitație de necrezut în arenă

07:25
FERMA
Prima probă îi obosește peste măsură pe cei doi finaliști Ferma
Cine reușește să capate avantaj și câștigă prima primul pas către premiu

06:14
FERMA
Brigitte îl lovește pe Pastramă, spre deliciul, dar și spaima fermierilor
Un singur picior între iubire și...bătaie

04:17
FERMA
Gesturi suspicioase între Otniela și Moroșanu. Ce se întâmplă între cei doi
"Mai Otniela, o luăm razna, simți și tu?"

03:18
FERMA
Ce s-a întâmplat cu încăierarea dintre Moroșanu și Kamara
Ediția de ieri i-a lăsat pe fermieri înspăimântați, în mijlocul celui mai mare conflict de până acum.

02:55
PROMO
Victoria Răileanu și Adrian Pov #yeslavot

00:34
LA MARUTA
Este transformată! Iulia Vântur a revenit în Romania și are un nou look
Iulia: "Nu am crezut ca-mi voi face vreodata tatuaje"

18:18
LA MARUTA
Loredana a scăpat de toate păcatele, într-un loc sfant
Cum a reușit artista să se purifice in totalitate

13:21
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Ioana Filimon

05:49
Liviu Dragnea la vot
Dragnea susţine că a auzit un zvon despre "o fraudă la softul de numărare" a voturilor
Companiile de ridesharing au ajuns la un acord cu Guvernul. Care sunt noile reglementări
Autorizarea SPP pentru mașinile în care se deplasează Papa, în ședința de Guvern
Un senator PSD a fost adus la București cu un elicopter SMURD pentru o simplă enteroviroză
Ce spune Dragnea despre schimbarea lui Dăncilă. Premierul a anunţat că merge la referendum
Iohannis, râzând: ”PSD-ul nu va mai primi încă o nominalizare de premier de la mine”
Klaus Iohannis
Iohannis: ”Atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat să fie candidat la președinție”
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"
Premierul Dăncilă: ”Nu am nicio divergenţă cu Dragnea. Am o bună relație”
Șerban Nicolae, după anunțul lui Dăncilă: ”Voi refuza buletinele pentru falsul referendum”
Dăncilă îi ține piept lui Dragnea. Premierul nu vrea restructurare, ci remaniere
Premierul Viorica Dăncilă: Nu îmi este teamă că voi fi schimbată