Președintele Klaus Iohannis atacă din nou Guvernul din cauza lipsei autostrăzilor

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Klaus Iohannis si Viorica Dancila
Agerpres

Klaus Iohannis a primit la Palatul Cotroceni o delegație formată din reprezentanți ai asociațiilor „Moldova Vrea Autostradă”, „Împreună pentru A8” și „Pro Infrastructura”.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, tema de discuție a fost situația actuală a proiectului autostrăzii Târgu Mureș–Iași–Ungheni.

Președintele României și-a declarat susținerea pentru acest proiect, precizând că este nevoie de responsabilitate și de asumarea unor termene clare de către Guvern în vederea realizării acestei investiții, care reprezintă o prioritate națională.

De asemenea, Iohannis a subliiat faptul că, în pofida susținerii constante din partea Comisiei Europene și a disponibilității fondurilor europene necesare, nu există voință la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului.

Guvernul României a dovedit lipsă totală de implicare și viziune în privința acestei investiții, ca și a tuturor celorlalte mari proiecte de infrastructură. Referitor la realizarea tronsonului de autostradă Iași–Târgu Neamț prin parteneriat public-privat, Președintele României a precizat că decizia este criticabilă atât la nivelul Comisiei Europene, cât și la nivelul altor structuri de specialitate de la nivel european, pentru că dovedește o deprioritizare a investiției.” - se arată în comunicatul Administrației.

Președintele i-a încurajat pe reprezentanții celor trei asociații să continue acțiunile în sprijinul dezvoltării infrastructurii Moldovei, asigurându-i de întreaga sa susținere.

La rândul lor, reprezentanții celor trei asociații au reclamat dezinteresul autorităților în ceea ce privește construirea autostrăzii și au prezentat efectele negative pe care lipsa autostrăzii Târgu Mureș–Iași–Ungheni le are asupra Regiunii Nord-Est: migrația masivă a forței de muncă, diminuarea competitivității și a nivelului investițiilor.

Societatea civlă atrage atenția că realizarea autostrăzii ar contribui semnificativ la reducerea decalajelor dintre regiunile țării, atragerea de investiții străine directe, crearea de conexiuni rapide și de noi locuri de muncă.

Reprezentanții celor trei asociații i-au înmânat președintelui României un memoriu cu privire la autostrăzile Moldovei, document care cuprinde parcursul acțiunilor societății civile, corespondența cu autoritățile responsabile, dar și aspecte de ordin istoric, tehnic, economic, geostrategic și social.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO