Presedintele Italiei, intalnire cu Iohannis la Cotroceni. Mattarella: Italia sustine Romania pentru intrarea in Schengen

Ultima actualizare: 17-06-2016 00:22
cotroceni

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit marti, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau italian, Sergio Mattarella, aflat in vizita oficiala in Romania.

Ceremonia primirii a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni, unde, dupa intonarea imnurilor celor doua state, presedintele Italiei a dat onorul Regimentului de Garda si Protocol.

Din delegatia presedintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul de Externe, Lazar Comanescu, seful Statului Major, general Nicolae Ciuca, si consilierii prezidentiali - Ion Oprisor, Bogdan Aurescu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Cosmin Marinescu si Sergiu Nistor.

Sergio Mattarella: Italia ofera o sustinere convinsa pentru intrarea Romaniei in Schengen

Presedintele Italiei, Sergio Mattarella ca tara sa sprijina "convins" eforturile Romaniei de aderare la spatiul Schengen, Klaus Iohannis afirmand, la randul sau, ca interesul Romaniei este in continuarea intrarea in acest spatiu.

"Din partea noastra, am confirmat domnului presedinte sustinerea convinsa a Italiei pentru intrarea Romaniei in sistemul Schengen, pentru ca si acest lucru presupune o ulterioara crestere a soliditatii Uniunii Europene, precum si a impactului Romaniei asupra UE. Toate acestea provin dintr-o armonie la nivel de chestiuni politice, culturale si sociale intre cele doua tari", a transmis Sergio Mattarella, conform news.ro.

Klaus Iohannis a afirmat ca Romania sustine in continuare pastrarea functionalitatii Spatiului Schengen si are un interes continuu in a aderare. "Va contribui considerabil la consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Multumesc Italiei si domnului Presedinte pentru reconfirmarea sprijinului sau constant in acest sens!", a spus seful statului.

Presedintele Italiei, Sergio Mattarella se afla intr-o vizita oficiala la Bucurest, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis. Cei doi au discutat, printe altele, despre modalitatile optime de imbunatatire a relatiilor comerciale, urmand ca cei doi sa participe la deschiderea, marti dupa-amiaza, a Forumului de Afaceri Romania-Italia.

Iohannis: Trebuie sprijinite eforturile romanilor de a participa la viata politica din Italia

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca in cadrul discutiilor cu omologul sau italian, Sergio Mattarella, s-a convenit ca eforturile comune pentru sprijinirea comunitatii romanesti din Peninsula de a participa la viata sociala si politica trebuie continuare, presedintele Italiei afirmand ca aceasta comunitate este pretuita si "din ce in ce mai bine integrata".

"In cadrul convorbirilor am subliniat necesitatea continuarii eforturilor comune de sprijinire a comunitatii romanesti din Italia si de crestere a participarii romanilor la viata sociala, dar si politica din Peninsula. In paralel, trebuie sa ne continuam eforturile pentru pastrarea identitatii lingvistice si culturale a comunitatii romanesti, precum si pentru valorificarea potentialului economic foarte important al acesteia in relatia bilaterala", a spus presedintele Iohannis.

Seful statului i-a multumit lui Sergio Mattarella pentru deschiderea fata de problemele comunitatii romanesti din Italia si pentru ca este una dintre vocile "influente" care incurajeaza permanent procesul de integrare al acesteia.

La randul sau, presedintele Sergio Mattarella a afirmat ca exista in Italia o "puternica comunitate romaneasca", dar si un numar mare de italieni care participa la viata economica si culturala din Romania si este nevoie de sprijin din partea celor doua state.

"In Italia comunitatea romaneasca mare, este pretuita si este din ce in ce mai bine integrata. Comunitatea italiana din Romania este la randul ei dinamica si activa si sunt doua manifestari ale prieteniei care exista nu numai intre institutiile din Romania si din Italia, dar mai ales la nivelul celor doua popoare, iar aceasta conditie a fost intarita de aparenenta comuna la UE si NATO", a spus Mattarella.


 
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO