Presedintele Traian Basescu a plecat la Berlin: "Sa renuntam la mercantilismul din educatie"

Traian Basescu

PROTV NEWS a transmis LIVE de la ora 11.45 briefingul de presa organizat in salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda".

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania are obligatia de a renunta la mercantilismul din educatie, el aratand ca interesul "universitarilor parlamentari" este de a desfiinta invatamantul profesional pentru ca universitatile "inventate" sa aiba "materie prima platitoare".

"Acum cativa ani spuneam de fapt ca nu avem meseriasi, fie ca vorbeam de mecanici, mecanici auto, tinichigii, ospatari. Poate nu a fost cel mai fericit mod de a o spune, dar e clar ca o sansa pentru tineri este invatamantul profesional. E sansa de a-si gasi un loc de munca dupa scoala profesionala, care dureaza doi ani", a spus Basescu.

El a aratat ca acest model preluat dupa modelul german si introdus in Legea educatiei din Romania a fost unul de succes, in conditiile in care in anul scolar 2012-2013 au fost 13.000 tineri inscrisi in invatamantul porofesional si 1.500 de firme care au beneficiat de forta de munca calificata si au acceptat acesti tineri in productie.

Basescu a spus ca pentru anul 2013-2014 pentru invatamantul profesional sunt 20.000 de locuri si 1.800 de firme care solicita sa preia tineri care au trecut de clasa a IX-a.

Citește și
Merkel si Obama
Transformarea Germaniei din conducatorul, in bolnavul Europei. Monopolul nemtilor in UE, la final
A plecat să lupte în Ucraina pentru a evita urmărirea penală și a murit. Este unul dintre cei mai tineri soldați căzuți în război

"Sper ca si parintii si copiii sa inteleaga ca a avea o meserie e garantia poate nu a prosperitatii, dar a unui trai decent. stiu ca acest concept intra in coliziune puternica cu interesele universitarilor parlamentari. Atat in trecut, prin desfiintarea scolilor profesionale, cat si azi se manifesta tendinta de a desfiinta acest invatamant profesional pentru ca multele universitati inventate pe tot cuprinsul tarii sa aiba materie prima platitoare", a spus seful statului.

El a insistat asupra renuntarii la mercantilismul din sistemul de educatie din Romania.

"Ori intelegem ca avem obligatia sa renuntam la mercantilismul din educatie si sa dam sanse copiilor, ori, daca nu, vom avea generatii sacrificate. Eu voi ramane sustinator fara rezerve al consolidarii invatamantului profesional in Romania", a mai spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, participa miercuri, la Berlin, la o masa rotunda organizata de Ministerul Federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania.

Tema: "Promovarea ocuparii tinerilor in Europa", informeaza Ministerul Muncii.

Conform sursei citate de Mediafax, la Berlin se va adopta un document comun in cadrul caruia sa fie identificate masurile care se impun pentru implementarea, la nivelul UE, a "Garantiei pentru tineri". In timpul acestei vizite, ministrul Muncii se va intalni si cu omologul bulgar, la solicitarea acestuia, pe teme privind deschiderea pietei muncii din Germania, incepand cu 1 ianuarie 2014.

"Tot maine (miercuri, n. red), in prezenta cancelarului federal Angela Merkel, a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, precum si a ambasadorului Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, ministrul Campeanu va participa la o conferinta de presa tinuta la Cancelaria federala", se mai arata in comunicat.

Administratia Prezidentiala a transmis, marti, ca presedintele Traian Basescu va face o declaratie de presa inainte de plecarea la Berlin, aceasta fiind programata la ora 11.45 in salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda", iar la ora 15.15 (ora Romaniei), va participa la Conferinta privind ocuparea tinerilor care va avea loc la Berlin, la Cancelaria Federala.

Gazda conferintei este cancelarul german Angela Merkel, iar la reuniunea la nivel inalt participa si:

-► presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

-► presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy

-► presedintele PE, Martin Schulz

-► presedintele Bancii Europene de Investitii, Werner Hoyer

-► sefii de stat si de guverne ai tarilor membre, cum ar fi presedintele Frantei, Francois Hollande

"Conferinta este organizata pe formatul reuniunilor Consiliului European, fiind precedata de o reuniune pregatitoare la nivelul ministrilor de resort", a precizat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca Romaniei ii revin 400 de milioane de euro in perioada 2014-2015 din programul de 6 miliarde euro stabilit de Consiliul European pentru combaterea somajului in randul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani.

Liderii europeni au ajuns la un acord, in noaptea de joi spre vineri, pentru a accelera deblocarea a sase miliarde de euro pentru lupta impotriva somajului in randul tinerilor, ridicand suma acordata acestui plan la opt miliarde de euro in total.

Comisia Europeana a propus ca cele sase miliarde de euro prevazute pentru angajarea tinerilor in bugetul european pentru 2014-2020 sa fie mobilizati pe doi ani in loc de sapte. Aceasta "Initiativa pentru tineri" priveste regiunile cele mai afectate de somajul in randul tinerilor din 13 state.

Peste 26 de milioane de persoane sunt in somaj in Europa, dintre care 5,6 milioane au varste mai mici de 25 de ani. Situatia este alarmanta in anumite state precum Grecia sau Spania, unde mai mult de un tanar din doi nu este angajat.

In cadrul reuniunii Consiliului Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului (EPSCO), din 28 februarie, a fost aprobata Recomandarea privind infiintarea unei garantii pentru tineret.

De asemenea, in cadrul negocierilor privind bugetul pe urmatorii sapte ani, a fost promovata Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor, cu o alocare de sase miliarde de euro. Fondurile urmeaza sa fie utilizate pentru a consolida si accelera implementarea masurilor descrise in Pachetul de masuri privind ocuparea tinerilor din decembrie 2012, in special a "Garantiei pentru Tineri".

Articol recomandat de sport.ro
Mesajul sfâșietor postat de fratele lui Adrian Șut, după moartea tatălui lor
Mesajul sfâșietor postat de fratele lui Adrian Șut, după moartea tatălui lor
Citește și...
Tinerii francezi fug in alte tari:
Tinerii francezi fug in alte tari: "Franta se duce de rapa, de tot, toate mintile stralucite pleaca"

Tinerii intreprinzatori abandoneaza Franta pentru alte locuri mai prietenoase, precum Marea Britanie sau Statele Unite. Aici se bucura de taxe mai mici si gasesc mai usor oameni dispusi sa le sustina financiar proiectele.

Transformarea Germaniei din conducatorul, in bolnavul Europei. Monopolul nemtilor in UE, la final
Transformarea Germaniei din conducatorul, in bolnavul Europei. Monopolul nemtilor in UE, la final

Germania si-a atins apogeul, iar hegemonia sa din Europa nu este mai mult decat o putere iluzorie, datorata unor avantaje efemere ce vor fi in curand depasite.

Tara in care cei cu salarii de 1.000 de euro se considera saraci si traiesc din ajutoare sociale
Tara in care cei cu salarii de 1.000 de euro se considera saraci si traiesc din ajutoare sociale

Nemtii sunt tot mai nemultumiti de concesiile pe care trebuie sa le faca pentru a-si mentine nivelul de trai.

Recomandări
Avalanșă de sondaje pentru alegerile prezidențiale. Toate au rezultate diferite. Experții îi îndeamnă pe oameni să fie atenți
Avalanșă de sondaje pentru alegerile prezidențiale. Toate au rezultate diferite. Experții îi îndeamnă pe oameni să fie atenți

Două noi sondaje au fost date publicității chiar înainte de începerea campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Explozibilul care l-a ucis pe Ioan Crișan era militar. Frizerul care ar confecționat detonatorul a dat informații prețioase
Explozibilul care l-a ucis pe Ioan Crișan era militar. Frizerul care ar confecționat detonatorul a dat informații prețioase

Fiica omului de afaceri din Arad, ucis acum trei ani de explozia unei bombe, a fost reținută. Este bănuită că ar fi pus la cale planul diabolic și ar fi plătit asasini să-l execute.

Sistemele de navigație GPS după care se ghidează avioanele în zbor au fost lovite intens de bruiaj. De unde vin interferențe
Sistemele de navigație GPS după care se ghidează avioanele în zbor au fost lovite intens de bruiaj. De unde vin interferențe

Sistemele de navigație GPS după care se ghidează avioanele în zbor au fost lovite intens de bruiaj în ultima perioadă - România fiind una dintre cele mai afectate țări din Europa.