Premierul României îi felicită pe maghiarii din România: ”La mulţi ani!”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Viorica Dăncilă
Pro TV

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj joi, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Ea afirmă că acest moment este un prilej pentru a sărbători relaţiile reciproce de bună convieţuire, dezvoltate, în ultimele decenii, pe teritoriul ţării noastre.

"Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care le-am dezvoltat, în ultimele decenii, pe teritoriul ţării noastre. De aceea, adresez concetăţenilor maghiari un salut cordial şi îi felicit la împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluţionarii maghiari s-au alăturat mişcărilor europene de eliberare naţională", afirmă Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Conform şefei Guvernului, perspectiva asupra istoriei arată că este momentul unei "mutări de accent" pe lucrurile care îi unesc pe români şi maghiari şi care sprijină legăturile interumane, schimburile culturale, perspectiva europeană comună, promovarea tradiţiilor şi a obiceiurilor.

"În Europa de astăzi, deosebirile între etnii şi culturi trebuie să reprezinte o sursă de înţelegere şi respect reciproc. Astfel, România promovează dezideratul european 'unitate în diversitate' şi susţine, cu determinare, atât libera exprimare a identităţii etnice, cât şi promovarea elementelor identitare de limbă, tradiţie, patrimoniu cultural. Ne bazăm, în demersurile noastre, şi pe sprijinul organizaţiilor civice şi culturale ale maghiarilor din România", spune Dăncilă.

Ea precizează că Anul Centenarului are "semnificaţii profunde" pentru societatea românească în ansamblul său.

"În acest context, doresc să subliniez aportul minorităţilor naţionale la moştenirea culturală comună care defineşte societatea românească în ansamblul ei, precum şi contribuţia acestora la edificarea statului român modern. Guvernul României aspiră la unitatea eforturilor din partea tuturor cetăţenilor pentru a reuşi, împreună, să construim ţara în care ne dorim să trăim. La mulţi ani tuturor maghiarilor din România!", transmite Viorica Dăncilă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO