Ponta ii da replica lui Günther Oettinger, comisar european: "Mie mi se pare ca suntem guvernabili"

30-05-2013 11:46

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta i-a dat replica lui Günther Oettinger, comisarul UE al Energiei, care s-a aratat ingrijorat de faptul ca state precum Italia, Romania si Bulgaria sunt "neguvernabile".

Ponta a spus ca Romania este o tara guvernabila, precum si o gazda buna pentru presedintii tuturor institutiilor financiare internationale care au venit deja sau se vor afla la Bucuresti.

"Nu stiu daca suntem chiar neguvernabili, cum considera unii. Mie mi se pare ca suntem guvernabili si gazde bune, din moment ce anul acesta s-au aflat deja sau se vor afla presedintii tuturor institutiilor financiare internationale: Fondul Monetar International, Banca Mondiala, BERD, BEI. Faptul ca Romania are crestere economica si are, daca ma uit in zona, in mod sigur o guvernare stabila, insa fara competitie corecta si fara dezvoltare economica, toata aceasta stabilitate se va dovedi pe termen foarte scurt si imi doresc ca in continuare sa avem in Consiliul Concurentei un arbitru si un partener", a spus Ponta la prezentarea raportului de activitate pe anul 2012 al Consiliului Concurentei.

Comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, si-a exprimat preocuparea ca state precum Italia, Romania si Bulgaria sunt "neguvernabile", Guvernul german negand ulterior ca ar putea face o astfel de apreciere privind Italia, fara insa a retracta in privinta Romaniei si Bulgariei.

"Ma ingrijoreaza ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia sunt, in mod fundamental, aproape neguvernabile", a declarat germanul Günther Oettinger, conform publicatiei Bild. Declaratiile au starnit un val de nemultumire la Roma, presa italiana solicitand explicatii din partea Guvernului german.

"Nu veti auzi niciodata aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german", a dat asigurari, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel. Presa italiana asteapta ca Oettinger sa revina asupra declaratiilor sau sa demisioneze din functia de comisar UE al Energiei.

La randul sau, ministrul de Externe, Titus Corlatean, se declara "profund surprins" de remarcile facute de catre comisarul UE al Energiei, oficialul roman adaugand: "Asteptam explicatii oficiale, publice, convingatoare, inainte de a face orice alte comentarii".

De asemenea, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania cere demisia imediata a comisarului UE al Energiei, Günther Oettinger, precizand ca aceasta arata lipsa de informatii si realism la nivelul liderilor europeni.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO