Planul PSD ca măştile să nu fie obligatorii pentru toată lumea. Cine l-a susţinut

19-05-2020 18:20

După ce au defilat în Parlament fără mască, parlamentarii PSD vor să introducă excepții de la lege, astfel încât unele persoane cu probleme medicale să umble cu fața descoperită.

De pildă, liderul interimar al social-democraților le-a spus colegilor săi că are deviație de sept și că îi este imposibil să stea cu nasul acoperit.

Șeful statului a sancționat compartamentul social-democraților, avertizându-i că prin atitudinea lor încurajează încălcarea legilor.

El i-a atacat dur și pentru anunțul că iau în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură.

Hotărârea prin care se instituie starea de alertă trebuie validată în Parlament, însă aleșii PSD au ținut să o modifice. Aceștia cer Guvernului să aloce gratuit măști categoriilor defavorizate.

 

Ciolacu nu poate purta mască din cauza unei deviații de sept

 

Unii dintre social-democrați au avansat chiar ideea ca în textul hotărârii s-ar putea introduce și niște excepții: elevii și persoanele cu probleme respiratorii diagnosticate să nu poarte mască de protecție. Ca să nu mai fie criticați, au renunțat la idee.

Gabriela Firea, președinte PSD București: ”Sunt câteva afecțiuni medicale care fac imposibilă purtarea măștii, cele care au astm sau insuficiență respiratorie, probleme cu respirația de regulă. Să își acopere nasul și gura cu ceva mai lejer, eventual o eșarfă la doamne sau un fular foarte subțire la domni”.

De altfel, în ședința convocată la partid, chiar șeful interimar al PSD le-ar fi spus colegilor săi că îi este imposibil să poarte mască.

Acesta a leșinat în urmă cu două săptămâni și, după ce a fost supus unor investigații, susține că medicii i-au descoperit o deviație de sept care îl împiedică să respire cu nasul acoperit. 

Marcel Ciolacu și-a scos masca de protecție și luni, în plenul Parlamentului, înainte de a ține un discurs de la pupitru.

Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt PSD: ”Domnul Ciolacu dispune, ca și mine, de o deviație de sept”.

Și alți parlamentari PSD și-au scos masca deși erau într-un spațiu public închis.

 

Avertismentul lui Iohannis: Putem reveni la starea de urgență

 

Klaus Iohannis, președintele României: ”Este foarte grav că unii politicieni încurajează încălcarea legilor și nerespectarea măsurilor de protecție. Prioritatea PSD este, în aceste vremuri grele pentru România, culmea, dărâmarea Guvernului, așa cum a anunțat cu mândrie liderul acestui partid. Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă este o dovadă de maximă iresponsabilitate”.

Hotărârea prin care s-a instituit starea de alertă va fi validată în plenul Parlamentului miercuri după-amiază.

Pe de altă parte, șeful statului a avertizat din nou că există riscul să revenim la starea de urgență dacă nu sunt respectate regulile.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând așa, s-au pus atât pe ei, cât și pe ceilalți în pericol. Cred că nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ”.

 

Tags: psd, masca, exceptii,


VIDEO PROTVPLUS.RO