Pensiile normale se măresc, unele speciale se elimină. Măsuri excepționale anunțate de Guvern


Ultimul update: Luni 09 Decembrie 2019 19:45
Data publicarii: Luni 09 Decembrie 2019 18:18
Categorie: Stiri Politice

Guvernul Orban anunţă măsuri excepţionale, în procedură de urgenţă. Pensiile normale se vor mări, aşa cum prevede legea, însă liberalii vor să elimine o parte dintre pensiile speciale. Vor face excepţie, militarii şi magistraţii.

Acelaşi cabinet Orban nu mai vrea să-i lase pe bugetari să cumuleze salariul de la stat cu pensia, dacă au venituri mari. Nu în ultimul rând, executivul îşi va asuma răspunderea rapid pe 3 teme: justiţie, transportul elevilor şi plafoanele bugetare.

Cu multe găuri în visterie, liberalii pregătesc bugetul pentru anul viitor. De la cheltuieli vor să taie pensiile speciale pentru primari, parlamentari, aviatori sau diplomaţi. Potrivit PNL, statul le dă acestora anual 9 miliarde de euro.

Raluca Turcan: "Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii date pe criterii discriminatorii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile prin stabilirea ca punct de plecare în calcul principiul contributivităţii."

Măsura i-ar viza pe cei care au lucrat la stat cu salarii mari şi s-au pensionat fără să se retragă din funcţii. În acest moment, sunt peste 9.000 de beneficiari de pensii de serviciu, iar unele dintre acestea sunt destul de generoase. Militarii şi magistraţii ar primi în continuare pensii speciale. Ludovic Orban a anunţat şi că indemnizatiie demnitarilor nu vor mai creşte odată cu majorarea salariului minim.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „E nevoie de un mix de măsuri pentru a permite totuşi reducerea deficitului până într-o zonă care e rezonabilă. adică până spre zona de 3%. E clar că acele guverne eşuate PSD au exagerat cu măsuri care au fost luate pe picior, fără o analiză serioasă.”

În şedinţa de guvern de marți, liberalii vor prezenta şi un pachet de legi pentru care vor să-şi angajeze răspunderea în parlament. Este o măsură excepţională prin care guvernul vrea să amâne cu un an teremenul de la care se pot pensiona magistraţii. Măsură ar fi scos din sistem peste 2.100 de oameni care, după ce PSD a modificat legile justiţiei, s-ar fi putut retrage din funcţie mai devreme.

În pachetul cu care se va prezenta în fata aleşilor, Ludovic Orban va include şi abrogarea ordonanţei 51, iar transportul şcolar va redeveni serviciu pubic. Potrivit Constituţiei, după ce executivul îşi angajează răspunderea, opoziţia are trei zile la dispoziţie pentru a depune moţiune de cenzură. Doecamdată, cei de la PSD aşteaptă actele.

Cei de la PSD menţionează însă că vor sesiza Curtea Constituțională pe orice asumare de răspundere a Guvernului dacă există legi cu teme similare în dezbaterea Parlamentului.

Iohannis, de acord să i se înghețe indemnizaţia anul viitor: „Nu toată lumea poate să beneficieze tot timpul de creșteri”
Iohannis, despre stoparea tăierii ilegale a pădurilor:
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33