Pensiile normale se măresc, unele speciale se elimină. Măsuri excepționale anunțate de Guvern

Ultima actualizare: 09-12-2019 19:45

Guvernul Orban anunţă măsuri excepţionale, în procedură de urgenţă. Pensiile normale se vor mări, aşa cum prevede legea, însă liberalii vor să elimine o parte dintre pensiile speciale. Vor face excepţie, militarii şi magistraţii.

Acelaşi cabinet Orban nu mai vrea să-i lase pe bugetari să cumuleze salariul de la stat cu pensia, dacă au venituri mari. Nu în ultimul rând, executivul îşi va asuma răspunderea rapid pe 3 teme: justiţie, transportul elevilor şi plafoanele bugetare.

Cu multe găuri în visterie, liberalii pregătesc bugetul pentru anul viitor. De la cheltuieli vor să taie pensiile speciale pentru primari, parlamentari, aviatori sau diplomaţi. Potrivit PNL, statul le dă acestora anual 9 miliarde de euro.

Raluca Turcan: "Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii date pe criterii discriminatorii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile prin stabilirea ca punct de plecare în calcul principiul contributivităţii."

Măsura i-ar viza pe cei care au lucrat la stat cu salarii mari şi s-au pensionat fără să se retragă din funcţii. În acest moment, sunt peste 9.000 de beneficiari de pensii de serviciu, iar unele dintre acestea sunt destul de generoase. Militarii şi magistraţii ar primi în continuare pensii speciale. Ludovic Orban a anunţat şi că indemnizatiie demnitarilor nu vor mai creşte odată cu majorarea salariului minim.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „E nevoie de un mix de măsuri pentru a permite totuşi reducerea deficitului până într-o zonă care e rezonabilă. adică până spre zona de 3%. E clar că acele guverne eşuate PSD au exagerat cu măsuri care au fost luate pe picior, fără o analiză serioasă.”

În şedinţa de guvern de marți, liberalii vor prezenta şi un pachet de legi pentru care vor să-şi angajeze răspunderea în parlament. Este o măsură excepţională prin care guvernul vrea să amâne cu un an teremenul de la care se pot pensiona magistraţii. Măsură ar fi scos din sistem peste 2.100 de oameni care, după ce PSD a modificat legile justiţiei, s-ar fi putut retrage din funcţie mai devreme.

În pachetul cu care se va prezenta în fata aleşilor, Ludovic Orban va include şi abrogarea ordonanţei 51, iar transportul şcolar va redeveni serviciu pubic. Potrivit Constituţiei, după ce executivul îşi angajează răspunderea, opoziţia are trei zile la dispoziţie pentru a depune moţiune de cenzură. Doecamdată, cei de la PSD aşteaptă actele.

Cei de la PSD menţionează însă că vor sesiza Curtea Constituțională pe orice asumare de răspundere a Guvernului dacă există legi cu teme similare în dezbaterea Parlamentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO