Parlamentul simulează miercuri votul online: ”Scriem istorie”

Dată publicare: 18-03-2020 08:11
Dată actualizare: 18-03-2020 08:13


Parlamentul simulează miercuri votul online: ”Scriem istorie”

Pentru prima dată în istoria sa Parlamentul va avea, în această săptămână, un vot online, impus de situaţia generată de epidemia de coronavirus.

 

Miercuri, la ora 16.00, are loc prima şedinţă de simulare a votului online.

”Mâine (azi- n.red.) scriem istorie la Parlament. Vom avea prima şedinţă de simulare a votului online. De acasă. La ora 16.00.
Criza împinge spre noi soluţii: digitalizarea. Sabotată până acum de vechile partide. Unica soluţie începând de mâine.
Sper ca digitalizarea serviciilor statului român să se extindă cât mai rapid de la cel mai înalt nivel la toate instituţiile statului. De la Parlament până în cea mai izolată primărie din judeţul Neamţ.
Digitalizarea poate salva vieţi. Mâine vom demonstra că se poate”, a scris deputatul Iulian Bulai, marţi seara, pe pagina sa de Facebook.

Se votează starea de urgență

Parlamentul trebuie să se exprime prin vot asupra decretului emis de preşedintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă în România pentru 30 de zile.

Marţi, Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat rapoarte comune de încuviinţare a decretului preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă.

Rapoartele conţin mai multe propuneri şi observaţii care vor fi transmise Guvernului şi şefului statului.

Şi Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, la rândul lor, avize comune favorabile care cuprind mai multe observaţii.

Parlamentul va da joi votul pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenţă, urmând ca procedura să se desfăşoare online.

Deputaţii şi senatorii vor vota printr-o aplicaţie informatică ce presupune accesarea unei adrese web şi acţionarea butonului de pe ecran corespunzător opţiunii de vot, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinţă.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO