Ordonanţa anti-speculă, adoptată. În anumite situații, unele produse vor avea un preț ”corectat”

Ultima actualizare: 16-06-2022 14:52
Nicolae Ciuca
Pro TV

Guvernul a adoptat, joi, ordonanța anti speculă, care îi va permite să emită hotărâri, în anumite situații, prin care să definească produsele de risc

 

Înainte să înceapă ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că este importantă asigurarea unui cadru "cât se poate de bine reglementat şi onest între cerere şi ofertă" pentru a putea combate "orice creştere artificială a preţurilor".

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Virgil Pascu a declarat despre Ordonanţa anti-speculă că le va permite autorităților să intervină şi să corecteze, în timp real, comportamente inadecvate ale comerciaţilor sau ale prestatorilor de bunuri şi servicii.

Astfel, în situaţii de criză, Guvernul poate să stabilească prin hotărâre care sunt produsele de risc, urmând ca acestea să fie evidenţiate în funcţie de natura crizei şi a produsului.

Hotărârea va fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de şase luni din zile, care poate fi prelungită succesiv, pentru o perioadă de trei luni de zile.

Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că în sfera Consiliului Concurenţei se află acele distorsiuni din piaţă care apar în domeniul bussines to bussines, care afectează întreprinderile. ANPC se va ocupa de punerea în aplicare a actului normativ, în ceea ce priveşte protecţia consumatorului final.

Sfera de protecţie gândită de noi este duală (..) Pe de o parte urmărim o bună funcţionare a pieţelor, în sensul în care, în anumite perioade de criză, pentru anumite produse, dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cerere artificială pe piaţă, în scopul revâzării la preţuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte, şi tot în sensul bunei protejării bunei funcţionări a pieţelor, ne-am gândit la împiedicarea limitării producţiei, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica o cerere artificială”, a spus vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Virgil Pascu, potrivit News.ro.

Un alt vector este protecţia consumatorului final, a precizat el, arătând că se referă la interdicţia de aplicare a unor preţuri nejustificat de mari, de condiţiile economice din astfel de perioade de criză, pentru o anumită categorie de produse sau servicii, specificate de Guvern.

Oficialul Consiliului Concurenţei a menţionat că Ordonanţa permite Guvernului să adopte în situaţii limitative prevăzute de lege, de criză gravă, o hotărâre de Guvern în care să precizeze o serie de produse sau servicii de risc. Lista va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii care au competenţă în materie, în funcţie de criza care va veni.

”Ordonanţa ne va permite să intervenim şi să corectăm, în timp real, comportamente inadecvate ale comerciaţilor sau a prestatorilor de bunuri şi servicii”, a mai spus Pascu.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO