ALDE ar fi "trădat" PSD din cauza ordonanţei 114. Deputat: "Aţi inventat RO-birul"


Ultimul update: Marti 26 Februarie 2019 09:21
Data publicarii: Luni 25 Februarie 2019 18:53
Categorie: Stiri Politice

Ordonanța 114 provoacă tensiuni și în coaliție, nu doar în mediul de afaceri și bancar. Documentul care impune taxe mai mari pentru bănci și companii din energie a stârnit scandal în Parlament, iar aleșii UDMR și ALDE s-au aliat surprinzător cu opoziția. 

Aceștia au cerut fie ca taxele pentru companiile din energie și bănci să între în vigoare peste un an ori să fie modificate. Ministrul de Finanțe le-a spus că este deschis la discuții.

Ministrul Finanțelor a explicat în fața deputaților efectele ordonanței 114. Opoziția l-a acuzat că textul este neclar, impedictibil și duce la majorarea facturilor de la Internet și telefonie până la cele pentru energie pentru firme, precum și a ratelor la credite.

Lucian-Ovidiu Heiuş, deputat PNL: ”Prin OUG 114 ați inventat un cuvânt nou, RO-birul".

UDMR a cerut consultări cu toate partidele și amânarea aplicării OUG 114 până la 2020. Parteneri de guvernare, aleșii ALDE au punctat de la microfon tot ce trebuie rediscutat.

Varujan Vosganian, deputat ALDE: "Pentru ALDE, OUG 114 e o bază serioasă de discuție, susceptibilă de a fi ameliorată".

Până acum, liderii coaliției s-au văzut în mai multe rânduri pentru a conveni asupra unei forme noi din ordonanța 114. Grupul restrâns din jurul lui Călin Popescu Tăriceanu care participa la negocieri ar fi cerut ca taxa de 2% impozit pentru cifra de afaceri să nu se aplice complexului energetic Oltenia și altor companii mai mici din domeniu. Excepțiile ar fi făcut, însă, ca textul să devină neconstituțional și de aceea se agrease ca posibilă variantă ca prețul gazelor să fie plafonat.

Liviu Dragnea, președinte PSD: "Nu s-a finalizat nicio discuție, ca să vorbim despre amandamente"

În plus, ALDE a propus ca taxa pe activele bancare să fie desprinsă de evoluția ROBOR și să se ajusteze baza de impozitare. Eugen Teodorovici poartă discuții cu mediul bancar și se fac calcule pentru o nouă variantă a textului.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: "Sunt dispus la orice propunere care trebuie să fie ameliorată."

Legea de aprobare a Ordonanței 114 ar trebui discutată în această săptămână în Senat. Pentru că liderii coaliției nu au convenit asupra formei finale, cel mai probabil textul va trece de prima cameră fără să fie discutat, iar cei care vor avea ultimul cuvânt vor fi deputații. Până că Parlamentul să ia vreo decizie, ordonanța produce deja efecte.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Economist șef al BNR, avertisment cu privire la Pilonul II după OUG 114
Liderul PNL, avertisment despre ordonanța care ”riscă să provoace o apocalipsă economică”
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea
VIDEO PROTVPLUS.RO