Acuzații și insulte la audierile miniștrilor propuși de Orban. "E ca în filmele cu pitici"

30-10-2019 18:33

Audierile miniștrilor propuși de PNL au continuat astăzi cu noi discuții tensionate. După Florin Cîțu, nominalizat la Finanțe, Violeta Alexandru pentru Ministerul Muncii și Ion Ștefan, de la Dezvoltare, au primit aviz negativ din partea comisiilor.

Ca atare, liderii PSD cer ca cei trei să fie înlocuiți. Premierul desemnat Ludovic Orban respinge solicitarea social-democraților și spune că va merge până în pânzele albe cu echipa sa.

Acum, Guvernul Orban se pregătește să ceară votul de încredere în plenul reunit, iar ședința este programată luni.

Casa de aproape 1.000 de metri pătraţi pe care o are în Focşani i-a purtat ghinion ministrului propus pentru Dezvoltare. Ion Ştefan nu a reuşit să-i convingă pe parlamentarii social-democraţi că şi-a construit imobilul conform legii şi că şi-a plătit şi taxele pentru el. Ca atare, a primit aviz negativ.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: „Aţi făcut fals şi uz de fals, fals în declaraţii şi evaziune fiscală ca n-aţi plătit. Suntem ca în filmele cu pitici. Poate aţi cumpărat un costum mai mare cu un număr?"

Ion Ştefan promite că la minister nu se vor mai face achiziţii "dubioase" şi că programul de dezvoltare locală va fi revizuit, astfel încât banii să vină şi de la stat şi din fonduri europene.

Nici Violeta Alexandru, propusă pentru Ministerul Muncii, nu a primit avizul comisiei de specialitate.

Adrian Solomon: „V-aţi născut cu doi ani înaintea mea şi aţi terminat facultatea doi ani după. De ce a trebuit să faceţi o facultate neacreditată, care nu era nici Ștefan Gheorghiu, nici Ecole des Haute Etudies Politique et Administration."

Altfel, Violeta Alexandru a promis că pensile şi salariile nu vor fi tăiate, iar contractele part-time nu vor mai fi supraimpozitate. Pe lista obiectivelor guvernului PNL, la capitolul muncă, se numără şi stabilirea unei noi formule de calcul pentru salariul minim, dar şi modificarea legii salarizării.

Profesoara Monica Anisie, propusă pentru Ministerul Educaţiei, a fost audiata de comisia de învăţământ aproape trei ore.

Monica Anisie, ministrul propus pentru Educaţie: „Sunt convinsă că azi sute de elevi, de părinți, de bunici, mă privesc la tv și mă încurajează."

Ea promite că licitaţiile pentru manuale nu vor mai întârzia, concursul pentru directori va fi organizat corect şi vrea să anuleze decizia PSD de a obliga elevii care nu obţin media 5 la admiterea la liceu să meargă la o şcoală profesională.

La Justiţie ar urma să revină Cătălin Predoiu, care ar vrea să abroge legea privind recursul compensatoriu şi să modifice legile justiţiei.

Actualul preşedinte al comisiei de transporturi din Camerea Deputaţilor a primit aviz favorabil din partea colegilor săi pentru a prelua Ministerul Transporturilor. Lucian Bode a promis că va finaliza lucrările de construcţie pe tronsoanele de autostrăzi Lugoj-Deva, centura Bacău şi Sebeș-Turda.

De Ministerul Economiei ar urma să se ocupe Virgil Popescu, cu aviz favorabil de la comisii. Acesta le-a transmis parlamentarilor ca subvenţiile la energia electrică se vor acorda diferenţiat.

Virgil Popescu, ministrul propus pentru Economie: „Consumatorii vulnerabili trebuie identificaţi şi protejaţi mai mult decât acum. Modul în care toţi consumatorii casnici sunt subvenţionaţi acum trebuie să înceteze."

Tot astăzi, au primit undă verde şi Bogdan Aurescu, la Ministerul de Externe şi Ionuţ Stroe, la Ministerul Sportului. Avizul comisiilor este însă pur consultativ, iar votul de investitură din plenul reunit al Parlamentului va fi dat luni, 4 noiembrie.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO