Victor Ponta: UDMR nu va face parte din Guvern

Ultima actualizare: 20-12-2012 07:12
Kelemen Hunor

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca decizia finala este ca UDMR sa nu faca parte din Guvern. "Decizia finala a fost ca UDMR sa nu faca parte din Guvern", a spus Ponta.

"Decizia finala e ca UDMR sa nu faca parte din Guvern. Insa eu imi mentin decizia, ca prim-ministru si ca lider politic, de asemenea USL isi reafirma aceasta decizie, sa pastreze un dialog cu UDMR, care este singurul reprezentant politic al minoritatii maghiare in toate schimbarile pe care dorim sa le facem referitoare la Constitutie, la sistemul electoral, la drepturile si libertatile fundamentale ale minoritatilor si la descentralizarea si dezvoltarea regionala", a spus Ponta.

El a precizat ca acestea sunt temele in care se va colabora in continuare cu UDMR, ca unic reprezentant politic al minoritatii maghiare si a adaugat ca, insa, UDMR nu va avea participare in Guvern, nici nu va detine secretari de stat sau sefi de agentii guvernamentale.

Ponta a precizat ca minoritatea maghiara va fi reprezentata in structurile administrative in care se ocupa de garantarea drepturilor minoritatilor.

"In domeniile esentiale - vorbim de structurile care se ocupa de drepturile minoritatilor, sau Educatie, Cultura - acolo sigur ca da, vor fi si reprezentanti ai minoritatii maghiare, insa nu se pune problema unei participari politice. Se pune porblema - si eu imi asum acest lucru, ca prim -ministru - ca minoritatea maghiara, cea mai mare minoritate din Romania, sa fie reprezentata si in structurile administrative in care drepturile minoritatilor trebuie garantate", a spus Ponta.

El a spus ca sustine decizia USL in privinta UDMR, desi si-a exprimat punctul de vedere in Uniune pe acest subiect. Conducerea PNL a decis ca nu doreste ca UDMR sa participe la guvernare, a anuntat luni vicepresedintele PNL, Daniel Chitoiu, care a spus ca hotararea a fost luata in urma cu doua zile.

"E o pozitie a PNL ca nu dorim ca UDMR sa faca parte. (...) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie in BPC inca de acum doua zile, ca nu dorim ca UDMR sa participe la guvernare", a declarat Daniel Chitoiu. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca subiectul intrarii UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte".

El spune ca joi si vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara, care s-au pronuntat in defavoarea intrarii UDMR la guvernare.

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul prin care Victor Ponta este desemnat in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni ca subiectul intrarii UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte".

El spune ca joi si vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara, care s-au pronuntat in defavoarea intrarii UDMR la guvernare.

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul prin care Victor Ponta este desemnat in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, ca liderii USL se vor vedea in cursul zilei cu reprezentantii UDMR pentru a decide daca Uniunea intra sau nu in coalitia de guvernare.

"Eu azi, acum, merg sa discut cu colegii din USL. Azi ne vedem si cu cei de la UDMR sa decidem daca intra sau nu in coalitia de guvernare”, a spus Ponta, inainte de a intra in biroul presedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Intrebat daca e oportuna inca o discutie cu UDMR in perspectiva guvernarii, Ponta a raspuns: "Pai, din moment ce avem stabilita o intalnire, ce sa facem? Bineinteles".

El a precizat ca USL va avea discutii cu toate fortele politice, inclusiv cele fara reprezentare parlamentara. "Repet, acum sunt si prim-ministru desemnat, voi avea discutii cu absolut toate fortele politice din Romania, si cu cei care nu sunt reprezentanti in Parlament", a spus Ponta.

"USL a castigat alegerile, are dreptul sa formeze Guvernul si de aceea am fost desemnat ca prim-ministru. Insa USL nu va guverna ca sa-i asupreasca pe altii, ci va guverna exact invers decat s-a guvernat pana acum si anume in ideea de solidaritate si de reunificare si reconstructie a Romaniei", a adaugat Ponta.

El a evitat sa comenteze decizia BPC a PNL referitoare la faptul ca intrarea la guvernare a UDMR nu ar fi oportuna. "Nu cunosc acest lucru. Ati fost dumneavostra acolo? Eu intru acum sa discut cu Antonescu, la final va anuntam toate deciziile", a spus Ponta.

El le-a cerut jurnalistilor sa nu-l mai puna in situatia de a comenta declaratii ale politicienilor, spunand ca jobul sau nu e de comnetator politic. "Din ce in ce mai des s-ar putea sa devin antipatic daca ma puneti in continuare sa fiu comentator politic - uite ce a zis X, ce parere aveti? - nu cred ca acesta este jobul meu, ca sa va zic, asa, pe intelesul dumneavostra. Nu sunt comentator politic, eu va comunic decizii", a spus Ponta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO