Moţiunea de cenzură, votată miercuri. Opoziția mai are nevoie de 90 de voturi


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 25 Iunie 2018 07:03
Categorie: Stiri Politice

Liberalii poartă ultimele negocieri pentru moţiunea de cenzură prin intermediul căreia, împreună cu USR şi PMP, vor să doboare guvernul Dancilă.

Documentul a fost citit luni în plen şi ar trebui votat miercuri. Ca să demită Executivul, iniţiatorii au nevoie de susţinerea UDMR-ului, a parlamentarilor conduşi de Victor Ponta şi, nu în ultimul rând, trebuie să atragă 20 de aleşi de la putere. Greu de realizat, mai ales că PSD şi ALDE îşi vor îndemna senatorii şi deputaţii să nu voteze şi să rămână în bănci.

În prezenţa unei asistențe modeste, liberalii au citit în plen moţiunea intitulată „Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!". În sală n-a mai fost, ca în trecut, tot cabinetul în frunte cu premierul, ci doar ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Se va vedea cine pune România pe primul loc şi cine preferă să rămână complicele unui regim toxic şi complicele lui Dragnea."

Liberalii şi aliaţii lor au 150 de voturi şi ar mai avea nevoie de aproape 90 ca să dea jos Executivul. Cei de la UDMR spun că ar putea vota moţiunea numai dacă află cine o va înlocui pe Viorica Dancilă, dar şi care este programul de guvernare.

Kelemen Humor, preşedinte UDMR: „Preşedintele Orban a spus că am vorbit. Am şi verificat când ne-am întâlnit, acum o lună, pe 28 mai la o cafea, a durat cam 12 minute, poate 13. Pe noi ne interesează cine va fi premierul."

Iar cei 11 aleşi din jurul lui Victor Ponta susţin demersul, dar cu o condiţie.

Victor Ponta, preşedinte PRO România:Dacă cei la PNL insistă să plece Dancilă să vină Orban, vă spun de pe acum că moţiunea nu trece."

Senatorii şi deputaţii PSD şi ALDE vor rămâne în bănci, aşa cum au decis şefii lor. În acest fel, se asigură că nu există trădători.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD:Nu vorbim despre trădători. Logică e alta: să-și asigure numărul de voturi dacă tot au iniţiat, de ce să ne implicăm noi? Să aibă voturi."

Negocierile vor fi purtate până miercuri, timp în care iniţiatorii moţiunii vor încerca să îi atragă de partea lor şi pe parlamentarii minorităţilor, altele decât cea maghiară.

Tăriceanu și Dragnea au lipsit de la ședință

 Şedinţa a fost condusă de senatorul PSD Claudiu Manda, iar la prezidiu nu s-a aflat nici preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nici preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Moţiunea de cenzură a fost citită în plenul reunit al Parlamentului de către deputatul PNL Robert Sighiartău.

 PNL, USR şi PMP au depus, săptămâna trecută, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!". Documentul a fost semnat de 152 de parlamentari.

Miercuri se va decide soarta Guvernului Dăncilă, după ce moțiunea va fi dezbătută şi votată. Pentru demiterea Guvernului, moţiunea de cenzură trebuie să adune cel puțin 233 de voturi favorabile.

PSD şi ALDE au, împreună, 248 parlamentari, în timp ce numărul deputaţilor şi senatorilor PNL, USR şi PMP este 155.

UDMR are 30 de deputaţi şi senatori. 

În forul Legislativ mai sunt 17 deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară şi 15 parlamentari neafiliaţi.

Semnatarii moţiunii de cenzură cer demiterea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că "nu are curajul şi puterea de a se opune deciziilor arbitrare ale şefului de partid".

"Doamna Viorica Dăncilă trebuie demisă, deoarece nu are nici curajul şi nici puterea să se opună deciziilor arbitrare ale şefului său de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justiţiei sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicaţie! (...) Guvernul Dăncilă face politica partidului, în funcţie de nevoia şefului de partid, nu de nevoile oamenilor! Au trecut aproape doi ani de la preluarea guvernării şi PSD-ALDE nu a făcut nimic bun pentru români. Dar, în schimb, faceţi, zilnic, câte ceva pentru voi. Lucraţi zi de zi pentru deziderate strict personale şi care sunt contrare aşteptărilor românilor!", se arată în moţiunea de cenzură.

Reprezentanţii Opoziţiei susţin că Guvernul Dăncilă este mai incompetent decât primele două guverne PSD-ALDE.

"Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât îşi păstrează singura sa calitate, aceea de a nu fi "conflictuală" cu şeful său de partid. Am ajuns astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie! Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării.

Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea. De la începutul anului de când aţi fost învestită în funcţia de prim-ministru, nu aţi reuşit decât să afundaţi economia ţării şi mai tare, să generaţi panică şi neîncredere în rândul investitorilor străini, să-i goniţi din ţară pe cei deja existenţi şi să adânciţi şi mai tare evoluţiile economice negative", mai arată semnatarii moţiunii de cenzură.

De asemenea, ei spun că Guvernul a eşuat şi în gestionarea demersurilor de îndeplinire a obiectivelor de referinţă din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au rămas nerezolvate! În schimb, actul de guvernare a fost deturnat în dauna intereselor cetăţenilor români. Nu mai puteţi nega faptul că preocupările dumneavoastră în domeniul justiţiei au urmărit planuri ascunse, pentru a asigura protecţia unor lideri politici în faţa rigorilor legii. Aţi îndepărtat actul de justiţie de principiile constituţionale privitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi vă străduiţi din răsputeri să creaţi o castă de cetăţeni mai presus de lege", adaugă semnatarii documentului.

„Daţi un vot favorabil acestei moţiuni şi veţi da o şansă României ca să aibă un guvern responsabil, eficient, competent, interesat exclusiv de problemele oamenilor şi nu supus doar intereselor personale ale unui singur individ! Avem convingerea că în majoritatea PSD-ALDE se află, încă, parlamentari responsabili, care s-au săturat să le fie ruşine atunci când sunt întrebaţi despre Guvernul Dăncilă. Aşteptăm un gest de responsabilitate din partea fiecărui parlamentar, care a jurat solemn că-şi va îndeplini cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor!", mai spun iniţiatorii.

 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, după şedinţa Comitetul Executiv Naţional în care s-a decis susţinerea sa în continuare în toate funcţiile politice deţinute, că moţiunea de cenzură nu va trece.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Stănescu: Cred că UDMR nu va vota moţiunea de cenzură
Stănescu: Cred că UDMR nu va vota moţiunea de cenzură
Ce condiție pune Victor Ponta ca să voteze moțiunea de cenzură
Ce condiție pune Victor Ponta ca să voteze moțiunea de cenzură
USR a anunțat protest în ziua moțiunii: ”Ia-ţi zi liberă pentru România!”
USR a anunțat protest în ziua moțiunii: ”Ia-ţi zi liberă pentru România!”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila
Viorica Dăncilă, mesaj pentru PSD după congres: „Eu nu lupt împotriva nimănui”
Dăncilă, candidatul oficial al PSD la prezidențiale. Ce va face dacă nu intră în turul doi
Ce a răspuns Dăncilă când a fost întrebată dacă s-ar retrage în favoarea lui Tăriceanu
Ce spune Dăncilă despre un ”blat” cu Iohannis: ”Nu pot să fac blat cu un contracandidat”
Dăncilă, atac la Iohannis după ce a fost desemnată candidat: ”Au trecut 5 ani de nimic”
Mesajul lui Ponta înainte de congresul PSD: ”Nu ascultaţi falsificatorii de sondaje”
Viorica Dancila
Dăncilă, desemnată oficial candidat la prezidențiale: ”Voi fi primul preşedinte femeie al acestei ţări"
Tăriceanu şi-ar fi anunţat colegii de partid să fie gata pentru alianţa cu Ponta
Dăncilă o propune la Justiție pe apropiata lui Iordache, o mare susținătoare a OUG 13
Dana Gîrbovan, propusă de PSD la Ministerul Justiției, afirmă că acceptă cu 2 condiții
Ana Birchall: ”Fake news - după ședința CEx am venit la Ministerul Justiției”
USR: Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, a fost în favoarea penalilor din politică