Moţiunea de cenzură, votată miercuri. Opoziția mai are nevoie de 90 de voturi

×
Codul embed a fost copiat

Liberalii poartă ultimele negocieri pentru moţiunea de cenzură prin intermediul căreia, împreună cu USR şi PMP, vor să doboare guvernul Dancilă.

Documentul a fost citit luni în plen şi ar trebui votat miercuri. Ca să demită Executivul, iniţiatorii au nevoie de susţinerea UDMR-ului, a parlamentarilor conduşi de Victor Ponta şi, nu în ultimul rând, trebuie să atragă 20 de aleşi de la putere. Greu de realizat, mai ales că PSD şi ALDE îşi vor îndemna senatorii şi deputaţii să nu voteze şi să rămână în bănci.

În prezenţa unei asistențe modeste, liberalii au citit în plen moţiunea intitulată „Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!". În sală n-a mai fost, ca în trecut, tot cabinetul în frunte cu premierul, ci doar ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Se va vedea cine pune România pe primul loc şi cine preferă să rămână complicele unui regim toxic şi complicele lui Dragnea."

Liberalii şi aliaţii lor au 150 de voturi şi ar mai avea nevoie de aproape 90 ca să dea jos Executivul. Cei de la UDMR spun că ar putea vota moţiunea numai dacă află cine o va înlocui pe Viorica Dancilă, dar şi care este programul de guvernare.

Citește și
Liviu Dragnea, Victor Ponta
Ce condiție pune Victor Ponta ca să voteze moțiunea de cenzură
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Kelemen Humor, preşedinte UDMR: „Preşedintele Orban a spus că am vorbit. Am şi verificat când ne-am întâlnit, acum o lună, pe 28 mai la o cafea, a durat cam 12 minute, poate 13. Pe noi ne interesează cine va fi premierul."

Iar cei 11 aleşi din jurul lui Victor Ponta susţin demersul, dar cu o condiţie.

Victor Ponta, preşedinte PRO România:Dacă cei la PNL insistă să plece Dancilă să vină Orban, vă spun de pe acum că moţiunea nu trece."

Senatorii şi deputaţii PSD şi ALDE vor rămâne în bănci, aşa cum au decis şefii lor. În acest fel, se asigură că nu există trădători.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD:Nu vorbim despre trădători. Logică e alta: să-și asigure numărul de voturi dacă tot au iniţiat, de ce să ne implicăm noi? Să aibă voturi."

Negocierile vor fi purtate până miercuri, timp în care iniţiatorii moţiunii vor încerca să îi atragă de partea lor şi pe parlamentarii minorităţilor, altele decât cea maghiară.

Tăriceanu și Dragnea au lipsit de la ședință

 Şedinţa a fost condusă de senatorul PSD Claudiu Manda, iar la prezidiu nu s-a aflat nici preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nici preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Moţiunea de cenzură a fost citită în plenul reunit al Parlamentului de către deputatul PNL Robert Sighiartău.

 PNL, USR şi PMP au depus, săptămâna trecută, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!". Documentul a fost semnat de 152 de parlamentari.

Miercuri se va decide soarta Guvernului Dăncilă, după ce moțiunea va fi dezbătută şi votată. Pentru demiterea Guvernului, moţiunea de cenzură trebuie să adune cel puțin 233 de voturi favorabile.

PSD şi ALDE au, împreună, 248 parlamentari, în timp ce numărul deputaţilor şi senatorilor PNL, USR şi PMP este 155.

UDMR are 30 de deputaţi şi senatori. 

În forul Legislativ mai sunt 17 deputaţi aparţinând minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară şi 15 parlamentari neafiliaţi.

Semnatarii moţiunii de cenzură cer demiterea premierului Viorica Dăncilă, susţinând că "nu are curajul şi puterea de a se opune deciziilor arbitrare ale şefului de partid".

"Doamna Viorica Dăncilă trebuie demisă, deoarece nu are nici curajul şi nici puterea să se opună deciziilor arbitrare ale şefului său de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justiţiei sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicaţie! (...) Guvernul Dăncilă face politica partidului, în funcţie de nevoia şefului de partid, nu de nevoile oamenilor! Au trecut aproape doi ani de la preluarea guvernării şi PSD-ALDE nu a făcut nimic bun pentru români. Dar, în schimb, faceţi, zilnic, câte ceva pentru voi. Lucraţi zi de zi pentru deziderate strict personale şi care sunt contrare aşteptărilor românilor!", se arată în moţiunea de cenzură.

Reprezentanţii Opoziţiei susţin că Guvernul Dăncilă este mai incompetent decât primele două guverne PSD-ALDE.

"Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât îşi păstrează singura sa calitate, aceea de a nu fi "conflictuală" cu şeful său de partid. Am ajuns astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie! Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării.

Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea. De la începutul anului de când aţi fost învestită în funcţia de prim-ministru, nu aţi reuşit decât să afundaţi economia ţării şi mai tare, să generaţi panică şi neîncredere în rândul investitorilor străini, să-i goniţi din ţară pe cei deja existenţi şi să adânciţi şi mai tare evoluţiile economice negative", mai arată semnatarii moţiunii de cenzură.

De asemenea, ei spun că Guvernul a eşuat şi în gestionarea demersurilor de îndeplinire a obiectivelor de referinţă din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au rămas nerezolvate! În schimb, actul de guvernare a fost deturnat în dauna intereselor cetăţenilor români. Nu mai puteţi nega faptul că preocupările dumneavoastră în domeniul justiţiei au urmărit planuri ascunse, pentru a asigura protecţia unor lideri politici în faţa rigorilor legii. Aţi îndepărtat actul de justiţie de principiile constituţionale privitoare la egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi vă străduiţi din răsputeri să creaţi o castă de cetăţeni mai presus de lege", adaugă semnatarii documentului.

„Daţi un vot favorabil acestei moţiuni şi veţi da o şansă României ca să aibă un guvern responsabil, eficient, competent, interesat exclusiv de problemele oamenilor şi nu supus doar intereselor personale ale unui singur individ! Avem convingerea că în majoritatea PSD-ALDE se află, încă, parlamentari responsabili, care s-au săturat să le fie ruşine atunci când sunt întrebaţi despre Guvernul Dăncilă. Aşteptăm un gest de responsabilitate din partea fiecărui parlamentar, care a jurat solemn că-şi va îndeplini cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor!", mai spun iniţiatorii.

 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, după şedinţa Comitetul Executiv Naţional în care s-a decis susţinerea sa în continuare în toate funcţiile politice deţinute, că moţiunea de cenzură nu va trece.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Stănescu: Cred că UDMR nu va vota moţiunea de cenzură
Stănescu: Cred că UDMR nu va vota moţiunea de cenzură

Vicepremierul Paul Stănescu crede că UDMR nu va vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL.

Ce condiție pune Victor Ponta ca să voteze moțiunea de cenzură
Ce condiție pune Victor Ponta ca să voteze moțiunea de cenzură

Fostul premier Victor Ponta, lider al partidului Pro România, susține că face opoziție Partidului Social Democrat, însă nu va vota moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Dăncilă.

USR a anunțat protest în ziua moțiunii: ”Ia-ţi zi liberă pentru România!”
USR a anunțat protest în ziua moțiunii: ”Ia-ţi zi liberă pentru România!”

USR organizează un protest miercuri, în Parcul Izvor, când se votează în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE, a anunţat sâmbătă deputatul USR Cristian Ghinea, vicepreşedintele partidului.

Orban spune că a discutat cu liderul UDMR despre moțiunea împotriva Guvernului
Orban spune că a discutat cu liderul UDMR despre moțiunea împotriva Guvernului

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat vineri că a discutat cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, dar încă nu s-a decis dacă UDMR se va alătura demersului.

Ce șanse au PNL și USR să demită Guvernul Dăncilă prin moțiunea de cenzură
Ce șanse au PNL și USR să demită Guvernul Dăncilă prin moțiunea de cenzură

Opoziția vrea să demită cabinetul condus de Viorica Dăncilă prin moțiune de cenzură. 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.