Mircea Hava pierde preşedinţia PNL Alba. Turcan a câştigat al treilea mandat la PNL Sibiu

Mircea Hava, Raluca Turcan
Agerpres

Noul lider al liberalilor din Alba este preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ion Dumitrel. El a câştigat detaşat alegerile interne, învingându-l pe europarlamentarul Mircea Hava la o diferenţă de peste 100 de voturi.

După o şedinţă care a debutat vineri seara, la ora 18,00, rezultatul a fost anunţat sâmbătă, la ora 1, atunci când în sală se mai aflau doar câţiva delegaţi.

Potrivit Agerpres, din 416 voturi valabil exprimate, 4 fiind anulate, Ion Dumitrel a avut 260 de voturi, iar Mircea Hava, 152.

În premieră, la şefia PNL Alba au fost doi candidaţi. A fost pentru prima dată când Mircea Hava a avut contracandidat, în persoana celui cu care a făcut tandem în ultimii ani, ca preşedinte, respectiv prim-vicepreşedinte.

Europarlamentarul Mircea Hava a fost primar al municipiului Alba Iulia timp de şase mandate, iar preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, deţine această funcţie de un deceniu şi jumătate.

Citește și
Virgil Guran a zis că se va trata de o durere în gât la un coleg liberal doctor. Acesta este ginecolog
Liderul senatorilor liberali sugerează că serviciile de informații se implică în lupta pentru șefia PNL
Grigore Leșe a spus că melodia „Așa-i românul” e din folclorul maghiar. Doi cântăreți cunoscuți au reacționat

Prezent la Comitetul de Coordonare Judeţean al PNL Alba, premierul Florin Cîţu a afirmat că preferatul său este "un om care a muncit, un om care munceşte foarte mult, care cunoaşte foarte bine judeţul, cunoaşte oamenii foarte bine, e un om care a luat la pas tot judeţul şi este un om dintre ei". El a adăugat că este nevoie de un lider care să fie "aici, tot timpul".

În altă ordine de idei, Florin Cîţu le-a transmis celor prezenţi că lucrurile "merg bine la guvernare" şi că rezultatele sunt "mult mai bune decât se aştepta oricine, în ceea ce priveşte investiţiile, creşterea economică, veniturile românilor".

Cîţu a susţinut, totodată, că această competiţie internă din PNL, "normală pentru un partid, nu va afecta niciun fel guvernarea".

"Singurul mesaj pe care pot să îl dau din 'Capitala Unirii': uniţi suntem acum şi uniţi o să fim şi după 25 septembrie. Doar împreună o să modernizăm România", a afirmat el.

La Alba Iulia a fost prezent şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a apreciat competiţia ca fiind una "foarte interesantă, cu multă adrenalină şi cu candidaţi puternici".

În discursul său, susţinut înainte de a începe votarea, Orban le-a transmis liberalilor din Alba că are încredere că vor alege fără să ţină cont de "iluzii care pot fi vânturate" şi de presiuni.

"Am încredere că veţi alege cu mare atenţie (...), cu responsabilitate, cu discernământ, fără să ţineţi cont de cântecele de sirenă care sunt lansate de cei care vor să vă îndrepte spre stânci, fără să ţineţi cont de iluzii care pot fi vânturate, fără să ţineţi cont de presiunile care, din păcate... Şi asta se întâmplă, să nu ne facem că nu se întâmplă. Când partidul este la guvernare, mulţi consideră că dacă deţin putere administrativă ca urmare a susţinerii politice din partea PNL pot să îşi permită să-şi intimideze colegii sau să îi determine să acţioneze altfel decât cum îşi doresc", a declarat Ludovic Orban.

El a spus că a lucrat "extraordinar de bine" cu Mircea Hava, pe care îl consideră un "bărbat politic", şi că are o relaţie "la fel de bună" şi cu Ion Dumitrel, "un om muncitor".

"Am o preferinţă. Preferinţa izvorăşte din firea mea. Mie întotdeauna mi-au plăcut bărbaţii, întotdeauna mi-au plăcut luptătorii, întotdeauna mi-au plăcut oamenii care au anvergură politică, oamenii care au curajul să îşi asume riscul să spună lucruri incomode chiar şi atunci când au de pierdut în plan personal. Întotdeauna mi-au plăcut oamenii care au forţă, oamenii care au putere de penetrare şi oamenii care au curajul să spună nu atunci când trebuie să spună nu şi să spună da atunci când trebuie să spună da", a afirmat Ludovic Orban.

În ceea ce priveşte competiţia de la nivel naţional, Orban a spus că are încredere în membrii liberali.

"Dumneavoastră ştiţi să judecaţi şi am încredere în dumneavoastră. De la începutul campaniei am aflat (...) ba că m-am comportat ca un mascul alfa, ba că semăn cu Liviu Dragnea, ba că am pierdut alegerile. Noi nu am pierdut alegerile, noi am dus PNL la guvernare pe poziţia de principal partid de guvernământ. Eu vă spun că este rău să vorbeşti toată ziua despre faptul că PNL a pierdut alegerile ca să dai o justificare de ce trebuie preşedintele PNL să nu mai fie preşedinte. Noi nu facem altceva, prin această afirmaţie repetată public de susţinători ai domnului Cîţu, decât să repetăm ceea ce spune PSD. Să spui că PNL nu este cel mai puternic partid din România este iarăşi o mare greşeală. Noi suntem în momentul de faţă, principalul partid de guvernământ, partidul care deţine trei din cele patru funcţii importante în stat. Asta este realitatea politică a PNL", a subliniat Orban.

La Alba Iulia au mai fost prezenţi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, europarlamentarii Rareş Bogdan, Gheorghe Falcă, Vlad Nistor, fostul ministru Violeta Alexandru, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea.

La Congresul PNL din septembrie, liberalii din Alba vor avea una dintre cele mai numeroase delegaţii.

Raluca Turcan a câştigat al treilea mandat la PNL Sibiu

 

Raluca Turcan a fost realeasă vineri preşedinta Organizaţiei Judeţene PNL Sibiu cu 231 voturi, contracandidatul său, Constantin Şovăială, obţinând 82 de voturi.

"Prietenii liberali sibieni mi-au dovedit astăzi, prin vot, încrederea lor. Vă mulţumesc tuturor! Şi mulţumesc fiecăruia în parte! Mă onorează ce însemn pentru voi şi îmi dă putere ce sunt DOAR împreună cu voi!", a scris pe Facebook Raluca Turcan.

Susţinută de premierul Florin Cîţu, miniştri, preşedinţi de consilii judeţene, primari nu doar din judeţul Sibiu, Raluca Turcan a afirmat vineri că are o competiţie nu cu contracandidatul său, ci cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Nu credeam că vor fi colegi care să aibă indecenţa să facă referiri la mine, să susţină atacuri suburbane, aşa cum am văzut şi în spaţiul public, aşa cum vedem zilnic la televizor, nu doar împotriva mea (...) iar aici, la Sibiu, s-a încercat destabilizarea acestei organizaţii şi sub pretextul unei competiţii, de fapt au fost nişte manevre, dar nu înţeleg pentru ce. (...) Această competiţie nu este a mea cu Şovi (Constantin Şovăială n.r.), o spun direct, este a mea cu Ludovic Orban, pentru că din nefericire, domnule preşedinte al partidului, aţi girat ceea ce se întâmplă azi în PNL Sibiu", a spus Raluca Turcan în discursul ei.

Turcan susţine că l-a iertat pe Orban, care ar fi jignit-o.

"Multă lume în decursul timpului m-a întrebat cum am putut să colaborez cu Ludovic Orban, după jignirile pe care mi le-a adus în trecut. Am făcut-o pentru că am considerat că PNL merită acest efort şi l-am iertat (...). Faptul că acum se încearcă jocuri de culise la Sibiu (...), domnule preşedinte Ludovic Orban, şi pentru că m-aţi întrebat şi m-aţi provocat să vă spun de ce nu vă susţin", a mai spus Raluca Turcan.

În replică, Ludovic Orban a declarat presei că acuzele Ralucăi Turcan sunt "pure invenţii".

"Nu (am făcut jocuri de culise la Sibiu n.r.). Sunt pure invenţii. Eu sprijin un candidat din cauza faptului că practic o parteneră din echipa mea a decis să susţină pe altcineva, este exact o situaţie similară. Cum să răspund la nişte acuzaţii pentru care nu există nicio dovadă, nicio probă? Este o susţinere pentru un om care a fost alături de mine (Constantin Şovăială n.r.), care a fost secretarul general al acestei filiale şi a contribuit din plin la rezultate şi care este colegul meu ca preşedinte al Comisiei de apărare, care este un om serios, de caracter, un lider care poate să conducă PNL la victorie, în rest, este lipsit de fair-play, după discursul preşedintelui, deşi am arătat respect, să rămân în sală, pentru a asculta discursul celor doi candidaţi la preşedinţie, deşi suntem aşteptaţi la Alba şi se ştie lucrul acesta, să lansezi unui invitat care este şi preşedintele partidului, care nu are posibilitate să dea niciun fel de drept la replică, pur şi simplu nişte acuzaţii inventate", a replicat Ludovic Orban.

Iniţial, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri, la Sibiu, în discursul său, că nu ştie de ce fosta sa "mână dreaptă" din guvern, Raluca Turcan, nu îl susţine la şefia partidului, aşa că a decis să nu o mai susţină nici el la conducerea Organizaţiei Judeţene PNL.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Un deputat PNL anunţă înfiinţarea unui Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor
Un deputat PNL anunţă înfiinţarea unui Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor

Deputatul liberal Alexandru Muraru a anunţat, luni, că va fi demarat un studiu de fezabilitate privind înfiinţarea unui Muzeu al Istoriei şi Culturii Romilor.

Liderul senatorilor liberali sugerează că serviciile de informații se implică în lupta pentru șefia PNL
Liderul senatorilor liberali sugerează că serviciile de informații se implică în lupta pentru șefia PNL

Virgul Guran, liderul senatorilor liberali și susținător al lui Ludovic Orban la congresul din septembrie, sugerează că serviciile de informații s-ar implica în lupta pentru șefia partidului.

Virgil Guran a zis că se va trata de o durere în gât la un coleg liberal doctor. Acesta este ginecolog
Virgil Guran a zis că se va trata de o durere în gât la un coleg liberal doctor. Acesta este ginecolog

Liderul senatorilor PNL, Virgil Guran, a gafat, generând un moment hilar duminică, la conferinţa de alegeri interne a PNL Vrancea.

Orban afirmă că mulţi dintre susţinătorii lui Cîţu nu îl consideră, de fapt, capabil să conducă partidul
Orban afirmă că mulţi dintre susţinătorii lui Cîţu nu îl consideră, de fapt, capabil să conducă partidul

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că mulţi dintre cei care îl susţin pe premierul Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte, de fapt nu îl consideră pe acesta capabil să conducă partidul.

Scandal la PNL Timișoara, unde s-a votat noua conducere. De la ce s-au certat liberalii
Scandal la PNL Timișoara, unde s-a votat noua conducere. De la ce s-au certat liberalii

Scandal la organizația PNL Timișoara, unde a fost votată noua conducere. Liberalii au ajuns însă la îmbrânceli și acuzații grave.

Recomandări
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia
Casa Albă avertizează Ucraina că „a rămas fără timp și bani” pentru a o ajuta să lupte în războiul cu Rusia

Administrația președintelui american Joe Biden i-a avertizat pe liderii Congresului SUA că fondurile alocate pentru a ajuta Ucraina se vor epuiza până la sfârșitul acestui an.

Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”
Cum s-a ales Cherecheș cu sângele de pe față în momentul arestării. Avocat: „O frecare de un plan dur”

Cătălin Cherecheș nu s-a opus arestării din Germania și nici nu ar fi vrut să fugă din țară. Asta susține avocatul din România al fostului primar din Baia Mare, care nu exclude ipoteza ca edilul să fi fost păcălit de cineva să fugă din țară.

Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie
Iohannis anunță că România şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră, dar șeful summitului COP28 spune că nu era nevoie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la summit-ul COP28, care are loc în Dubai, că țara noastră şi-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut.