Ministrul Transporturilor: „Autostrăzile nu se construiesc din cauza Statului Paralel”


Ultimul update: Marti 19 Martie 2019 20:35
Data publicarii: Marti 19 Martie 2019 18:33
Categorie: Stiri Politice

„Autostrăzile nu se construiesc din cauza Statului Paralel”, susține ministrul Transporturilor. În opinia sa, funcționarii care atribuie proiecte de infrastructură, înainte de judecarea contestațiilor, s-ar putea trezi cu dosare penale.

Nu s-a întâmplat așa ceva până acum, dar ministrul vrea să schimbe preventiv legea, iar câștigătorii licitațiilor să fie despăgubiți. Numai legea permite acest lucru și acum, atrag atenția deputațiii din opoziție, și ONG-urile care îl acuză pe ministrul Răzvan Cuc de incompetența.

Ministrul Transporturilor le-a cerut parlamentarilor să schimbe legea achizițiilor publice. În formă propusă de Răzvan Cuc, funcționarii Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere pot atribui un contract imediat ce o instanță se pronunță după prima contestație.

Câștigătorii se pot apuca de treabă fără să mai aștepte recursul. Dacă în final vor pierde totuși lucrarea, firma va fi despăgubită. Va părăsi șantierul, iar lucrarea începută va fi continuată de cei care au făcut contestație.

„Nu va fi niciun fel de presiune pe cei care vor semna contractele, vă asigur că nu vom mai avea întârzieri pe partea CNAIR-ului și nici ei nu vor avea scuze”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. 

Răzvan Cuc a dat și câteva exemple. Drumul de viteză Craiova Pitești și autostrada Sibiu - Pitești ar fi blocate de contestații. Pe viitor eventualele despăgubiri ar fi considerate „prejudiciu de stat" și nu vor fi imputate funcționarilor, care acum nu ar semna contracte de teamă. De teamă cui? De teamă statului paralel, precizează ministrul Cuc. 

„Eu îmi amintesc pe vremea lui Ponta a declarat că îi este frică să semneze Comarnic Brașov că se duce la pușcărie, dânsul a spus. Dacă un prim ministru se temea de acest lucru, ce spaimă era pe umerii funcționarilor CNAIR”, a mai spus ministrul Transporturilor. 

Deputații din opoziție, dar și ONG-urile spun că legea le permite și acum funcționarilor să atribuie contractele în aceleași condiții.

„Aceeași fugă de răspundere. Dau vina pe orice altceva pe statul paralel, pe lilieci. Oricine este de vină, ei sunt sfinți. Problema nu e la lege, ci la oameni”, a declarat Ionuț Ciurea, președintele PRO Infrastructură.

Răzvan Cuc susține că anul acesta vor fi gata 180 de kilometri noi de autostradă, deși fostul ministru al Transporturilor spunea că vor fi gata doar 50.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO