Ministrul austriac Gerhard Karner, la București: Suntem încă departe să susținem că sistemul este funcțional

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner, care s-a opus admiterii României în spaţiul Schengen a fost miercuri la București pentru a semna un plan de acțiune pentru combaterea migrației ilegale cu ministrul de Interne Lucian Bode.

Bode a discutat cu Karner despre deblocarea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen, iar reprezentantul Austriei a declarat că nu poate oferi o dată exactă pentru admiterea țării noastre, deoarece problemele la frontiere există în continuare.

Cei doi miniștri de Interne au susținut o conferință de presă la sediul MAI, care a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro.

Alături de omologul său austriac, Bode a afirmat că ”nu este firesc” ca România să își asume numai obligații, fără să beneficieze de drepturi.

”O spun cât se poate de deschis acum, când am depășit emoția momentului 08 decembrie 2022, vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial și nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin.

Citește și
Karl Nehammer
Nehammer merge să inspecteze frontiera Bulgariei cu Turcia, unde vrea să fie făcut un gard. „Grecia poate servi drept model”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității Uniunii Europene, ce este unul dintre principalii contributori în acest sens. Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene și, indirect și indiferent de situație, aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele pe care le avem vorbesc de la sine.” - a spus ministrul român de Interne.

Ministrul de Interne al Austriei: ”Această formă de protecție a frontierelor externe nu funcționează pe deplin”

Pentru protecția frontierelor externe, avem nevoie de o presiune mai mare pe care să o punem asupra Comisiei Europene pentru a obține o formă superioară de securitate la frontieră externă.

Ca un exemplu că această formă de protecție a frontierelor externe nu funcționează pe deplin este și faptul că anul trecut, în Austria am avut peste 110.000 de persoane intrate ilegal, din care peste 80.000 nu au fost înregistrate.

De aici și concluziile Consiliului European din februarie acest an, între care se regăsește și necesitatea de a și sprijini și finanța statele care gestionează frontiere externe.

M-a impresionat foarte mult din discuția pe care am avut-o astăzi cu domnul ministru, ceea ce mi-a prezentat ca elemente de progres în proiectul pilot pe care îl dezvoltă cu susținerea Comisiei Europene și îmi asum pe această cale că și voi sprijini România în cadrul acestui proiect pilot, în fața Comisiei, pentru a obține tot ceea ce este necesar.

Am impresia că tocmai în cadrul acestor proiecte pilot, unde s-au semnat la până acum progrese semnificative, în special pe proceduri accelerate sau pe returnări, este nevoie în continuare de sprijin substanțial, iar acest sprijin dorim să-l obțină împreună și la comisie.” - a spus și ministrul austriac de interne.

Sinteza declarațiilor ministrului Gerhard Karner:

- Lupta împotriva călăuzelor, trebuie să menționez rolul Poliției Române, căreia îi mulțumesc încă o dată.

- A doua temă a fost cea a frontierei externe a Uniunii Europene. Pentru protecția frontierelor avem nevoie de o presiune mai mare. 

- Voi sprijini România în acest proiect pilot.

- Am impresia că tocmai în cadrul acestor proiecte pilot este nevoie de sprijin substanțial, iar acest sprijin îl vom obține și de la Comisie.

- Tocmai de aceea am semnat azi un plan de combatere a migrației ilegale.

Sinteza declarațiilor ministrului Lucian Bode:

- Am agreat un plan de acțiune pentru combaterea migrației ilegale.

- Ne bucurăm că partea austriacă va putea trimite, din nou, un ofițer de legătură la Oradea.

- Am semnat memorandumul între ministerul de Interne al României, ministerul de Interne al Austriei și Poliția Austriei, să luptăm împotriva migrației ilegale.

- Am semnat un aranjament comun cu privire la stabilirea de acțiuni comune, vom putea trimite un reprezentant al MAI la Viena, care să lucreze cu experți austrieci împotriva migrației ilegale.

- România și ministrul Bode sunt partenerul meu pentru a putea crea presiune la nivel european.

Ministrul de Interne al Austriei: ”Nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă”

Înainte de această conferință de presă, ministrul de Interne al Austriei a fost întrebat de jurnaliști dacă și-a schimbat opinia despre România în privința Schengen.

Ministrul Gerhard Karner: ”Vă spun foarte deschis, din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă. În primul rând vreau să obținem rezultate împreună, pentru ca Uniunea Europeană să fie protejată în zona frontierelor externe.”

Reporter: Întrebarea este simplă. Votați DA pentru România în Schengen dacă va fi pusă pe agendă, această temă a votului? Și dacă da, România singură sau România cu Bulgaria?

Ministrul Gerhard Karner: ”Nu pot decât să mă repet. Nu pot să vă vorbesc despre o dată, este sarcina președinției și a comisiei de a stabili agenda consiliului. Suntem încă departe de acel moment, ca să putem susține că sistemul este funcțional. Și de aceea lupt cu mulți parteneri împreună, în primul rând cu domnul Bode împreună, ca sistemul să poată fi îmbunătățit. De aceea mă lupt chiar și cu dumneavoastră pentru un sistem mai bun.”

Ministrul Bode: Această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că vizita omologului austriac "dezgheaţă" relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, relaţii care s-au răcit la finalul anului trecut.

"Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de structurile Ministerelor Afacerilor Interne din România şi Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Aş vrea să mai spun un lucru. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria la nivelul MAI, relaţii care s-au răcit la finalul anului trecut. Agenda de astăzi, pe lângă temele de interes pentru ţările noastre de cooperare bilaterală, cuprinde, evident, subiectul deblocării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. La finalul acestei zile, acţiunile pe care le vom desfăşura sper să contribuie la atingerea acestui obiectiv de ţară al României - aderarea la Spaţiul Schengen", a spus Bode, în prezenţa lui Gerhard Kraner, potrivit Agerpres.

Bode a mai afirmat că vor fi semnate trei acorduri între ministerele de Interne din cele două ţări şi se va face o vizită la sediul Poliţiei de Frontieră Române - Centrul Operaţional de Comandă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Ministrul austriac de Interne, raport înaintea vizitei în România: Câţi traficanţi români au fost arestaţi în Austria în 2022
Ministrul austriac de Interne, raport înaintea vizitei în România: Câţi traficanţi români au fost arestaţi în Austria în 2022

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a prezentat marţi, la Viena, o situaţie care arată că în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceştia au fost români, potrivit News.ro.

Nehammer merge să inspecteze frontiera Bulgariei cu Turcia, unde vrea să fie făcut un gard. „Grecia poate servi drept model”
Nehammer merge să inspecteze frontiera Bulgariei cu Turcia, unde vrea să fie făcut un gard. „Grecia poate servi drept model”

Cancelarul austriac Karl Nehammer și cu ministrul său de interne Gerhard Karner merg în vizită în Bulgaria, unde luni se vor duce personal să vadă ce se întâmplă la frontiera cu Turcia.

Cancelarul austriac şi ministrul său de interne vor merge în Bulgaria la 23 ianuarie şi vor vizita zona de frontieră
Cancelarul austriac şi ministrul său de interne vor merge în Bulgaria la 23 ianuarie şi vor vizita zona de frontieră

Cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele bulgar Rumen Radev au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului său de interne Gerhard Karner la frontiera bulgară, la 23 ianuarie, relatează agenţia austriacă de presă APA.

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, după blocarea României în Schengen: „Şi eu sunt supărat”
Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, după blocarea României în Schengen: „Şi eu sunt supărat”

Gerhard Karner se declară „supărat” pentru blocarea intrării României în Schengen. Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, susține că s-a trezit cu documentele juridice în față, „peste noapte”.

Ministrul de Interne din Austria anunță clar că va accepta doar Croația în Schengen
Ministrul de Interne din Austria anunță clar că va accepta doar Croația în Schengen

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat, miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.