Parlamentarii din comisia speciala merg la Rosia Montana peste o saptamana


Ultimul update: Sambata 21 Septembrie 2013 07:13
Data publicarii: Miercuri 18 Septembrie 2013 12:45
Categorie: Stiri Politice

Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis miercuri sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile.

"Marti seara sau dimineata ne vom deplasa la Rosia Montana, doua zile, miercuri si joi ne intoarcem. Vom avea intalniri cu toti reprzentantii, si ai minerilor, si ai firmelor, si ai autoritatilor si ONG-uri, care doresc sa participe", a precizat presedintele Comisiei, Darius Valcov.

El a precizat ca luni de la ora 13.00 comisia speciala se va reuni in sedinta la care vor fi invitati reprezentanti ai Ministerului Culturii si ai Ministerului Justitiei.

De asemenea, Comisia se va reuni in sedinta si marti, cand vor fi invitati la dezbateri reprezentanti ai Ministerului Mediului, Ministerului Marilor Proiecte si ANRM.

Dupa aceste intrevederi, miercuri si joi va avea loc vizita la Rosia Montana.

Anterior, liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat ca minerii si localnicii care sustin proiectul minier au suspendat pentru moment protestele si asteapta ca membrii comisiei speciale sa vina la Rosia Montana si sa vada la fata locului ce va presupune noua exploatare.

Albu a spus ca aceasta a fost una dintre solicitarile protestatarilor de la Rosia Montana si ale minerilor care s-au blocat in subteran.

El a adaugat ca premierul Victor Ponta le-a promis ca membrii comisiei vor veni la Rosia Montana si acesta a fost motivul pentru care minerii si localnicii au suspendat protestele.

Albu a afirmat ca protestele au fost suspendate pana vineri, inclusiv, si se asteapta o decizie din partea comisiei, iar in cazul in care parlamentarii vor decide sa nu vina la Rosia Montana, minerii si localnicii care sustin exploatarea sunt hotarati sa reinceapa actiunile de protest.

Prima sedinta a Comisiei parlamentare speciale pe proiectul de lege privind Rosia Montana a avut loc, miercuri la pranz. Comisia a fost constituita, marti, prin votul plenului reunit, iar din aceasta fac parte parlamentari PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD si de la minoritati. Democrat-liberalii au refuzat sa-si desemneze membri in comisie.

Presedintele comisiei este senatorul PSD Darius Valcov, iar din comisie mai fac parte Ioan Darzu, Florin Iordache, Viorel stefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Grebla (PSD), Andrei Gerea, Gigel Sorinel stirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Vochitoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Attila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minoritati nationale), Ioan Moldovan (PC).

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, miercuri, ca din punctul sau de vedere o deplasare a comisiei la Rosia Montana este necesara pentru a se vedea ce implicatii are proiectul. De asemenea, senatorul PSD Toni Grebla a spus ca deplasarea Comisiei speciale parlamentare pentru Rosia Montana in zona este acum obligatorie, asa cum este si ascultarea punctelor de vedere exprimate de protestatarii din Piata Universitatii.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, la randul sau, ca din punctul sau de vedere nu este nicio problema ca o subcomisie formata din specialisti sa se deplaseze la Rosia Montana, concluziile trase urmand a fi discutate in Comisia parlamentara speciala, iar deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru a declarat ca va propune, in prima sedinta a Comisiei parlamentare speciale pentru Rosia Montana, constituirea unei subcomisii formate din experti care sa mearga in zona.

Si liderul deputatilor PNL, Andrei Gerea, care este membru al comisiei speciale, a declarat ca sustine ideea deplasarii membrilor acestui for la Rosia Montana.

In schimb, senatorul PNL Petru Ehegartner a afirmat ca a facut de curand o vizita la Rosia Montana si ca nu crede ca deplasarea comisiei speciale acolo ar putea fi "determinanta" pentru proiect. Nici deputatul UDMR Attila Korodi, membru in comisia parlamentara speciala, nu vede utilitatea unei deplasari a membrilor acesteia la Rosia Montana, deoarece relevanta proiectului de lege este una nationala.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Minerii de la Rosia Montana, care s-au blocat in subteran de cinci, respectiv trei zile, au iesit din mina, duminica seara, dupa aproape o ora de la momentul in care premierul Victor Ponta a coborat la ei, primul-ministru spunandu-le acestora ca le va aduce Comisia parlamentara.

"Le-am promis ca se face comisie si aducem aici comisia, sa se decida aici", a afirmat premierul Victor Ponta, la iesirea din galerie.

VIDEO PROTVPLUS.RO