Liderii PSD își aleg tabăra înainte de bătălia de vineri din CEX. Cine a întors armele împotriva lui Dragnea

×
Codul embed a fost copiat

PSD este în pragul imploziei. Mai mulţi lideri îl acuză pe Liviu Dragnea că a prăbuşit partidul în sondaje şi îi cer să plece urgent din fruntea formaţiunii şi de la conducerea Camerei Deputaţilor. 

Lider interimar ar urma să fie Viorica Dăncilă până la alegerea unui nou preşedinte. "Ei vor să alinieze partidul cu Iohannis, SRI, SPP şi DNA", a fost replica lui Dragnea, care a convocat o şedinţă cu toţi şefii din ţară.

Scrisoarea deschisă prin care i se cere demisia lui Dragnea circulă de o săptămână în interiorul PSD. Dacă până acum autorii documentului au evitat să şi-l asume, miercuri, textul a fost lansat în spaţiul public având semnăturile vicepreşedinţilor Paul Stănescu, Adrian Țuțuianu şi Gabriela Firea.

"În fața situației de criză, pentru a evita izolarea internațională a țării și pierderea încrederii în PSD, propunem următoarele acțiuni:
1. Demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.
2. Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, președinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.
3. Menținerea coaliției PSD-ALDE, singura garanție a continuării programului de guvernare."

Adrian Țuțuianu, vicepreşedinte PSD: "Am meditat mult, textul e negociat cu toţi semnatarii scrisorii. E o scrisoare care trage un semnal de alarmă, am făcut un apel la toţi parlamentarii, primarii, şefii de CJ, liderii de organizații să ni se alăture în acest demers care nu are niciun fel de interes".

Citește și
PSD sigla
Liderul PSD Prahova, despre scrisoare: ”Eu unul nu am fost contactat"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

În preambulul scrisorii, se arată că deşi partidul guvernează bine şi încă are 30% din preferinţele electoratului, imaginea lui Liviu Dragnea a fost dramatic afectată de dosarele penale şi este "cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani".

"Situația juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziției și a unei părți a societății civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern și extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers inițiat de PSD în direcția reformării Justiției."

În replică, Liviu Dragnea spune că va citi documentul:

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: "Voi da curs solicitării să citesc epistola. Nu am citit-o pe toată. Am înțeles cea mai mare supărare a lor: să nu ne mai certăm cu Iohannis, să ne aliniem cu Iohannis, SRI, SPP, DNA şi cu opoziţia. Eu, ca președinte, nu voi face din acest partid o unealtă a acestor istituții".

Din 2015, de când e preşedinte la PSD, lui Liviu Dragnea nu i s-a clătinat niciodată atât de tare fotoliul de preşedinte. E pentru prima dată în istoria acestei formaţiuni când unui lider în funcţie i se cere să plece. Opozanţii au găsit şi un înlocuitor, Viorica Dancilă, despre care s-au convins că e un bun executant.

Nemulţumiţii din PSD s-au coalizat în jurul vicepremierului Paul Stănescu. Până nu de mult prieten bun cu Liviu Dragnea, acesta şi-a consolidat poziţia după ce a ajuns la şefia Ministerului Dezvoltării, care împarte banii în teritoriu.

De altfel, în ultimele zile Stănescu ar fi avut mai multe întâlniri la minister cu şefi de organizaţii şi preşedinţi de Consilii Judeţene pe care i-ar fi sprijinit să obţină fonduri şi astfel şi-a asigurat sutinerea lor.

"Mi-am asumat această declarație, alături de doamna Firea și domnul Țuțuianu, conștient fiind că Partidul Social Democrat se află într-un moment de cotitură. A sosit timpul să spunem lucrurilor pe nume, într-un cadru cât mai larg, pentru că numai așa putem lua deciziile corecte."

Lui Stănescu, i s-a alăturat şi Mihai Tudose, fostul premier înlăturat de Dragnea de la şefia Guvernului. Secretarul general al partidului, Marian Neacşu, liderul de Giurgiu sau Niculae Bădălău au întors şi ei armele împotriva lui Dragnea după ce ar fi cerut locuri eligibile pe lista de la europarlamentare, fără să fi primit un răspuns ferm.

Liviu Dragnea i-a convocat vineri la prânz la Bucureşti pe toţi şefii de organizaţii ai partidului. Dacă jumătate plus unu dintre aceştia vor vota retragerea sprijinului sau politic, Viorica Dăncilă ar prelua interimar şefia partidului. Un nou lider PSD poate fi ales doar printr-un congres.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Încă un lider PSD susține scrisoarea anti-Dragnea, pentru a ”salva partidul”
Încă un lider PSD susține scrisoarea anti-Dragnea, pentru a ”salva partidul”

Senatorul Niculae Bădălău, lider al PSD Giurgiu, spune că se raliază declaraţiei comune transmise de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu.

Liderul PSD Prahova, despre scrisoare: ”Eu unul nu am fost contactat
Liderul PSD Prahova, despre scrisoare: ”Eu unul nu am fost contactat"

Preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, spune că a văzut scrisoarea împotriva lui Liviu Dragnea în presă, că nu i s-a cerut să susţină demersul celor trei lideri PSD. 

Dragnea, primă reacție ironică după scrisoarea în care i se cere demisia. ”La CEX o să vorbesc bine și apăsat”
Dragnea, primă reacție ironică după scrisoarea în care i se cere demisia. ”La CEX o să vorbesc bine și apăsat”

Liviu Dragnea a reacționat după apariția scrisorii în care 3 lideri PSD îi cer demisia ”din toate funcțiile”. El susține că nu a citit-o încă, dar că a înțeles că se cere ”să ne aliniem cu Iohannis”.

Ponta propune opoziţiei şi lui Klaus Iohannis 10 paşi pentru înlăturarea
Ponta propune opoziţiei şi lui Klaus Iohannis 10 paşi pentru înlăturarea "Regimului Dragnea"

Liderul Pro România, Victor Ponta, a prezentat luni pe Facebook un plan pentru "salvarea României", prin care propune opoziţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis 10 paşi pentru înlăturarea "Regimului Dragnea".

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.