Congres extraordinar al PSD în martie. Dragnea: ”Vrem să eliberăm societatea românească de presiunile grupurilor ilegitime”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 14 Februarie 2018 15:54
Categorie: Stiri Politice

PSD se pregăteşte de un Congres extraordinar, în martie, în care Liviu Dragnea va cere să fie reconfirmat în funcţia de preşedinte.

De altfel, chiar el a venit cu ideea convocării Congresului şi i-a luat prin surprindere pe mulţi colegi. La viitoarea reuniune, liderul social-democrat a anunţat că ar vrea ca PSD să îşi asume rolul de a ”readuce instituţiile de forţă în matca lor constituţională”. Cu această ocazie, nu este exclus ca unii dintre contestatarii lui Dragnea din ultima vreme să fie îndepărtaţi.

Liviu Dragnea: ”Am pretenţia să vă spun eu ce discutăm astăzi şi... nu e o şedinţă puţin importantă. Voi propune colegilor din CEx convocarea unui Congres extraordinar."

Anunţul liderului PSD i-a luat prin surprindere pe unii social-democraţi.

Dumitru Buzatu, preşedintele PSD Vaslui: "Dacă ştiţi ceva să îmi spuneţi şi mie...

Liviu Dragnea ar vrea ca reuniunea extraordinară să aibă loc în martie. Deja a trasat principalele teme.

Liviu Dragnea: "Vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun grupuri nedemocratie şi ilegitime asupra instituţiilor democratice. Vreau să ne implicăm serios în democratizarea societăţii româneşti şi a pune instituţiile de forță în matca lor strict constituţională."

Fără să rostească numele instituţiilor, Liviu Dragnea a făcut trimitere directă la SRI, DNA, dar şi la altele despre care a afirmat public în ultima vreme că îşi depăşesc atribuţiile. Nu a vrut să vorbească însă despre şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, dar nici despre o eventuală propunere de schimbare a acesteia din funcţie, venită de la ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Tot la Congres, Liviu Dragnea vrea să testeze susţinerea pe care o mai are în partid, după episoadele Grindeanu şi Tudose.

Cât despre cei care l-au contestat în ultima vreme, aceştia ar putea plăti cu funcţia. Primul vizat este chiar Nicolae Badalau, preşedintele executiv al PSD, care se plângea de curând, prin intermediul unei scrisori deschise, că Liviu Dragnea a omorât democraţia internă în partid. La Congres va fi luată o decizie.

Liviu Dragnea: ”Este cadrul cel mai bun, zic eu, pentru că şi cei care au făcut scrisori şi le-au tot transmis să le susţină şi să le dezvolte."

Iar Codrin Ştefănescu ar putea fi şi el sancţionat, după ce a intrat în dizgraţia şefului de partid prin ieşirile publice.

Liviu Dragnea: "Domnul Codrin Ştefănescu vorbeşte cam mult, față de poziţia pe care o are în partid. Cam mult şi cam rău.

Liderul PSD a anunţat şi că la reuniunea din martie nu va fi desemnat candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale din 2019 pentru că "e prea devreme".

Ecaterina Andronescu: Nu se pune problema de reconfirmare a lui Liviu Dragnea

Un congres extraordinar al social-democraţilor va avea loc în luna martie şi nu se pune problema de reconfirmare în funcţie a preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu.

"Am discutat că o să avem congres pe 10 sau pe 17 martie, să vedem unde va fi cea mai potrivită locaţie. Noi ne-am dori să fie în Ardeal, dacă o să reuşim...", a declarat Ecaterina Andronescu la finalul Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Potrivit acesteia, ideea organizării unui congres este una oportună.

"În primul rând pentru că este un cadru în care putem să dezbatem problemele care frământă societatea, putem să ieşim de acolo mai întăriţi şi, de ce nu, chiar cu un document strategic referitor la ceea ce avem de făcut în continuare. Eu cred că trebuie să ne uităm şi în perspectivă", a argumentat senatoarea PSD.

Întrebată dacă riscă Liviu Dragnea să-şi piardă funcţia de preşedinte al partidului, Ecaterina Andronescu a spus: "Categoric nu!".

"Eu cred că nu e cazul de reconfirmare, pentru că a fost votat de toate organizaţiile. Dacă domnia sa va lua această decizie, eu personal cred că nu ar trebui să ia această decizie. Nu cred că este o problemă de reconfirmare", a adăugat vicepreşedintele PSD.

Viorica Dăncilă: Majoritatea covârşitoare este pentru un congres al PSD

Majoritatea covârşitoare din cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD s-a pronunţat pentru organizarea unui congres extraordinar, a declarat, miercuri, premierul Viorica Dăncilă.

"Un congres aduce sănătate în cadrul unui partid, nu vedem de ce să nu avem un congres. S-a cerut părerea tuturor membrilor CExN, deci nu putem să stabilim înainte până nu discutăm în forul statutar", a afirmat premierul la finalul şedinţei conducerii PSD.

Potrivit acesteia, nu s-au discutat încă punctele care vor fi dezbătute la congresul PSD, care ar urma să aibă loc în luna martie.

"Nu am discutat încă punctele pe care le vom discuta la congres, s-a vorbit despre oportunitatea organizării unui congres în PSD, cred că este normal ca în cadrul unui congres să spunem măsurile, stadiul unor măsuri din programul de guvernare, dar acest lucru îl vom vorbi", a detaliat Viorica Dăncilă.

Ea a reafirmat că joi va discuta cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care va reveni în ţară dintr-o vizită oficială.

Comisia de apărare: Propunerea audierii lui Liviu Dragnea, respinsă
Dragnea acuză DNA de poliţie politică. Cum răspunde la stenogramele procurorilor
Premierul Dăncilă reacţionează la acuzaţiile la adresa DNA.
VIDEO PROTVPLUS.RO