COD GALBEN de ploi in 11 judete. Localnicii se roaga pentru oprirea ploilor: "Suntem disperati, nu putem dormi"

×
Codul embed a fost copiat

Ploile fara sfarsit ii incearca amarnic pe romanii din jumatatea de sud a tarii. 11 judete, multe deja ravasite de viituri, sunt si acum sub avertizare Cod Galben de vreme rea.

In acelasi timp, hidrologii mentin si Codul Portocaliu de inundatii. In multe localitati, au aparut alunecarile de teren, iar casele s-au crapat. 6 persoane date disparute de familii sunt cautate inca de autoritati.

In Tatarani, Prahova, pagubele sunt insemnate.

"Suntem disperati, nu putem dormi de grija, am tot zis Doamne... ne-am rugat sa nu mai ploua", a spus o localnica.

Pe de alta parte, desi in comuna Beiu din Teleorman acum doua zile suvoaiele au intrat in zeci de case, multi n-au invatat nimic. Doar cativa localnici au iesit sa le dea pompierilor o mana de ajutor la ridicatul digurilor.

Citește și
Inundatii - 2
COD PORTOCALIU de inundatii in 8 judete, valabil pana vineri. Avertizare de ploi si vant puternic in sudul tarii
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Eu sunt un nebun, mai am un vecin nebun, si ala de acolo e nebun. Suntem nebuni! Doar noi am iesit sa umplem sacii cu nisip, sa facem ceva, ca restul stau la carciuma. Au venit sa ceara ajutoare, dar nici unul nu da o mana de ajutor", au spus localnicii.

11 judete sub Cod Galben

Noua judete din jumatatea de sud a tarii, respectiv Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea, raman sub cod galben de ploi pana vineri la ora 20.00, potrivit unei atentionari emise joide ANM.

Aceste noua judete, impreuna cu Hunedoara si Doljul, se afla sub cod galben de miercuri seara, conform unei alte atentionari, emise miercuri. Potrivit ANM, judetele Hunedoara si Dolj vor iesi de sub cod galben joi la 23.00.

Meteorologii precizeaza ca vremea se va mentine instabila in intervalul joi, ora 23.00 - vineri, ora 20.00. In Oltenia, Muntenia si sudul Banatului, cantitatile de apa vor depasi 15-20 litri pe metru patrat, iar in zona Muntilor Banatului, Carpatilor Meridionali si de Curbura se vor acumula 25-40 litri pe metru patrat.

De asemenea, vantul va avea intensificari in regiunile sudice, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora, si temporar in restul teritoriului, in principal in timpul averselor. Vremea rea va afecta si celelalte regiuni ale tarii, dar pe arii restranse, in special in a doua parte a zilei de vineri.

Ploile cele mai puternice vor cadea in zone deja lovite de inundatii. Oamenii din aceste regiuni sunt disperati, pentru ca si hidrologii i-au avertizat ca multe rauri sunt gata sa iasa din matca. Situatia se va imbunatati abia de vineri, spun meteorologii.

StirileProTV.ro au transmis LIVE sedinta membrilor Comandamentului pentru situatii de urgenta, care a avut loc miercuri, la Palatul Victoria, in prezenta lui Liviu Dragnea.

Sinteza declaratiilor de la Guvern:

"Sa ramaneti la acelasi nivel de vigilenta, incepand de joi o sa ne spuna colegii de la meteorologie, se instituie Cod Portocaliu in aproximativ aceleasi zone", a spus Dragnea.

"Sa fim pregatiti pentru evacuarea oamenilor, stiu ca am intampinat opozitie in anumite cazuri. Rog prefectii sa mearga in judete si sa vada singuri care este situatia", a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Un nou potop de miercuri seara

Meteorologii anunta potop si grindina chiar de miercuri seara, in special in zonele deja ravasite de ape. Sunt vizate 11 judete din sudul Moldovei, dar si din Muntenia, Oltenia si sudul Banatului. Pe buna dreptate, oamenii din aceste regiuni sunt disperati, pentru ca si hidrologii i-au avertizat ca anumite rauri sunt gata sa iasa din matca.

Cod Portocaliu de joi dimineata

Rauri din Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita si Giurgiu vor fi sub cod portocaliu de inundatii, incepand de joi dimineata, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane". Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA) a emis o noua avertizare hidorologica, pentru intervalul miercuri ora 16.00 - vineri, ora 18.00.

Potrivit acesteia, incepand de joi, 24 aprilie 2014, ora 9.00, se instituie cod portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice: Motru superior si afluentul sau Cosustea (judetele Mehedinti si Gorj), pe Jiu la Racari - sector indiguit (judetul Dolj), Vedea amonte S.H. Valeni, Teleorman amonte de S.H. Tatarastii de Sus, Paraul Cainelui si alti afluenti mici ai raului Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman) si Neajlov amonte Vadu Lat (judetele Dambovita si Giurgiu).

Totodata, de miercuri la ora 16.00 pana joi la ora 2.00, este cod galben pe raul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judetul Giurgiu), pe raul Calmatui (judetul Teleorman), Paraul Cainelui sectorul S.H. Vartoapele – confluenta cu raul Vedea (judetul Teleorman), Sabar aval Poenari (judet Giurgiu) si pe raul Ialomita sector aval S.H. Cosereni (judetul Ialomita).

Incepand de joi, 24 aprilie 2014, ora 2.00, codul galben se instituie pe raurile din bazinele hidrografice: Caras, Nera, Cerna (judetul Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), pe Jiu si pe afluentii sai (judetele Hunedoara, Mehedinti, Gorj si Dolj), Oltet si pe unii afluenti ai Oltului inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj, pe Calmatui (judetul Teleorman), pe Vedea si pe afluentii sai din judetele Olt, Teleorman si Arges, pe raurile din bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita), pe Neajlov, Sabar (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), pe Ialomita, Prahova si unii afluenti (judetele Dambovita, Prahova si Ialomita).

Avertizare cod galben de ploi si vant puternic in 11 judete din jumatatea de sud a tarii

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judete din jumatatea de sud a tarii, unde de miercuri seara pana joi seara vor fi averse, descarcari electrice si izolat grindina, iar vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora. Avertizarea a fost emisa pentru judetele Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj, Dolj, Mehedinti, Hunedoara si Caras-Severin.

Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie, de miercuri, ora 20.00, si pana joi, la ora 23.00, vremea va fi instabila in cea mai mare parte a tarii si vor fi averse, descarcari electrice si izolat grindina.

Cantitatile de apa vor depasi 25-30 de litri pe metru patrat in Oltenia, jumatatea estica a Banatului, nordul Munteniei si sudul Moldovei, iar in judetele Mehedinti, Gorj, Dolj si Caras-Severin se vor depasi izolat 50 de litri pe metru patrat.

Vantul va avea intensificari in regiunile sudice, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora si temporar in restul teritoriului, in principal in timpul averselor.

In judetele din jumatatea sudica a Munteniei, precum si in Olt vor fi manifestari de instabilitate atmosferica si se vor acumula cantitati de apa cuprinse, in general, intre 15 si 20 de litri pe metru.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Basescu, despre Ponta la inundatii:
Basescu, despre Ponta la inundatii: "Cand te-ai dus la inundatii, stii ca te poti uda pana la chiloti"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, referindu-se la inspectarea cu barca de catre premier a zonelor inundate din judetul Teleorman, ca "atunci cand te-ai dus la inundatii, stii ca te poti uda pana la chiloti".

COD PORTOCALIU de inundatii in 8 judete, valabil pana vineri. Avertizare de ploi si vant puternic in sudul tarii
COD PORTOCALIU de inundatii in 8 judete, valabil pana vineri. Avertizare de ploi si vant puternic in sudul tarii

Rauri din Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita si Giurgiu vor fi sub cod portocaliu de inundatii, incepand de joi dimineata, informeaza Administratia Nationala "Apele Romane".

Victor Ponta: M-am uitat pe inregistrare, e clar ca nu i-am zis
Victor Ponta: M-am uitat pe inregistrare, e clar ca nu i-am zis "fă" ministrului Pana, dar nu mai conteaza

La inceputul sedintei de guvern de miercuri, seful Executivului a precizat ca s-a uitat special pe inregistrarea video a vizitei de marti si a ajuns la concluzia ca nu a fost deplasata cu doamna Pana.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.