Cine este Cristian Botan, "surpriza" lui Victor Ponta in Guvernul pe care il conduce

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa sustinuta de Cristian Botan, "surpriza" anuntata de premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca il va coopta in echipa sa pe Cristian Botan, tanarul doctorand de 25 ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizeaza toate posturile vacante din institutiile statului. "Pentru inceput, vom prelua site-ul sau ca pagina oficiala de anunturi privind posturile publice", a afirmat Ponta.

El a precizat ca totul a pornit de la o scrisoare deschisa pe care acest tanar i-a transmis-o la inceputul lunii octombrie si din care rezulta ca angajarile "de la stat" se fac de mult prea multe ori fara ca romanii sa stie ce posturi sunt scoase la concurs si ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a le putea ocupa, dar si criteriile care stau la baza deciziei propriu-zise de angajare.

"Cristian Botan nu doar ca a pus degetul pe una din ranile sistemului, dar a pus la punct si o solutie menita sa contribuie la vindecarea sa: o platforma online care aduce transparenta in acest domeniu! Am anuntat pe blog, ieri, aceasta numire, fara sa am cea mai mica intentie de a politiza in vreun fel demersul. Am vazut prin presa ca deja s-a format si o bursa a zvonurilor, dar si interventii politice destul de inoportune. Personal, intentionam ca acest anunt sa fie indreptat pentru lumea online, cea din care a venit Cristian si careia i se adreseaza! Catre tinerii care, la fel ca si Cristian, vor sa produca o schimbare in realitatile sistemului romanesc", sustine Ponta.

Cristian Botan: In viitor, institutiile publice vor anunta pe un singur site posturile disponibile

Citește și
Victor Ponta
Ponta, catre o sustinatoare USL care i-a cerut sa-l scoata pe Nastase din inchisoare: "Il scoatem"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cristian Botan, numit de premierul Ponta drept consilier pentru transparenta in administratia publica, a declarat ca, in viitor, toate institutiile publice vor anunta pe un site unic toate posturile scoase la concurs, iar recrutarea va trebui realizata in functie de competente, dupa model european.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Guvernului, noul consilier guvernamental a afirmat ca recrutarea si promovarea in functiile publice reprezinta o problema, iar scopul platformei unice pe care sunt publicate posturile publice disponibile este ca pe aceste functii sa ajunga persoane care demonstreaza competenta si nu sunt promovate "in functie de gradele de rudenie si afacerile lor". 

"Primul punct pe care l-am discutat cu primul-ministru a fost despre institutionalizarea site-ului pe care l-am lansat deja, in sensul ca institutiile sa fie obligate intr-un viitor, speram noi, foarte apropiat sa publice din proprie initiativa posturile pe care le au disponibile pe platforma respectiva. Ne limitam in clipa de fata la institutii din administratia publica centrala si locala si, concret, la functii publice. Speram ca intr-un viitor, iarasi, foarte apropiat publicjob.ro, sau cum se va numi el sub forma patronata de Guvern, sa includa toate functiile bugetate din fondurile centrale sau locale", a spus Botan.

Acesta a adaugat ca s-a gandit si la schimbari legislative, in special cu privire la modalitatea de concurs pentru functii publice.
"I-am propus primului-ministru sa mergem pe sistemul de recrutare de la Uniunea Europeana, nu sa cerem candidatilor sa memoreze 20 de legi, din care sa-i intrebam din 3, ci sa vedem competentele", a afirmat noul consilier al premierului.

El a precizat ca primul pas va fi ca site-ul publicjob.ro sa fie preluat si administrat de Guvern, urmand ca celelalte initiative sa fie concretizate atunci cand "situatia politica va fi putin mai linistita" si va exista "o structura stabila a viitorului Guvern". Intrebat daca nu se teme ca, in urma alegerilor, proiectul sau nu s-ar mai putea concretiza, Botan a afirmat ca nu crede ca vreun lider de anvergura va putea sa spuna ca nu este corecta transparentizarea administratie publice.

Botan a precizat totodata ca nu este membru al vreunui partid politic si spera ca un astfel de lucru "sa nu se intample prea curand".

Premierul afirma ca a ales un mod mai atipic de a-l anunta pentru ca, in Romania lui 2012, normalitatea are nevoie de ceva senzational pentru a fi bagata in seama.

"Referitor la scrisoarea lui Cristian Botan, atunci cand am citit-o am si spus, automat, «OK, hai sa facem ceva cu proiectul publicjob.ro, sa tinem cont de ce a facut el acolo». Ne-am intalnit si am convenit sa dezvoltam ceea ce el a reusit sa faca la nivel de efort individual, astfel incat in cel mai scurt timp posibil sa vorbim despre un efort institutional care sa aduca un plus de transparenta in angajarile din sistemul public. Vom incepe aceasta colaborare si, sunt convins, vom reusi in ceea ce ne propunem!

Pentru inceput, vom prelua site-ul sau ca pagina oficiala de anunturi privind posturile publice. Ulterior, vom veni cu o dezvoltare interesanta si pe zona legislativa. Iar Cristian Botan, tanarul despre care v-am vorbit, va face parte din echipa care va avea aceasta misiune! Asa cum v-am spus, sunt convins ca va atrage atentia si va va inspira pe multi dintre voi", mai spune Ponta.

Ziarul Financiar a relatat, la inceputul lunii octombrie, despre faptul ca Cristian Botan, tanarul doctorand de 25 de ani care a lansat anul acesta un site de recrutare care centralizeaza toate posturile vacante din institutiile statului, a trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, prin care ii solicita o transparentizare a activitatii guvernamentale, masura promisa de actualul gu­vern la primirea votului de investitura. PublicJob.ro, proiectul pe care Botan l-a lansat in luna martie dupa o investitie de doar 500 de euro, reuneste toate posturile vacante scoase la concurs de institutiile publice si care au fost publicate in Monitorul Oficial.

El propune, printre altele, obligativitatea institutiilor finantate din bani publici de a trans­mite catre Monitorul Oficial toate anun­turile de posturi vacante (functionar si personal contractual) cu minimum 10 zile inainte de depunerea dosarelor, obligativitatea candida­tilor la o functie publica de a declara, pe propria raspundere, ca nu sunt rude sau afini cu alt­cineva angajat in acea institutie si crearea unui registru online care sa cuprinda date despre fiecare angajat platit din banii publici.

Premierul Victor Ponta a anuntat duminica, intr-o campanie de teasing pe blogul personal, ca pregateste un "transfer surpriza" in echipa guvernamentala, fiind vorba despre o persoana care va atrage atentia multora si se va alatura luni Cabinetului.

"Romanii trebuie sa afle direct de la mine despre cine este vorba. Tocmai de aceea, am decis sa va spun inca de astazi ca saptamana viitoare pregatim un «transfer surpriza». De maine ni se va alatura, la nivelul echipei din Guvern, o persoana care, sunt convins, va atrage atentia multora dintre voi", sustine Victor Ponta. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Premierul Ponta anunta ca pregateste un
Premierul Ponta anunta ca pregateste un "transfer surpriza" in echipa guvernamentala

Premierul Victor Ponta anunta duminica, intr-o campanie de teasing pe blogul personal, ca pregateste un "transfer surpriza" in echipa guvernamentala, fiind vorba despre o persoana care va atrage atentia multora si se va alatura luni Cabinetului.

Ponta, catre o sustinatoare USL care i-a cerut sa-l scoata pe Nastase din inchisoare:
Ponta, catre o sustinatoare USL care i-a cerut sa-l scoata pe Nastase din inchisoare: "Il scoatem"

Premierul Victor Ponta a facut, joi, o vizita electorala in judetul Braila, ocazie cu care s-a intalnit cu un grup de sustinatori, o persoana spunandu-i "Sa-l scoateti pe domnul Nastase de acolo!", iar el replicand: "Il scoatem!".

Declaratia de avere a premierului Victor Ponta: avere mai mica, autoturism in leasing de 30.000 euro
Declaratia de avere a premierului Victor Ponta: avere mai mica, autoturism in leasing de 30.000 euro

Victor Ponta a achizitionat in aceasta toamna, in leasing, un autoturism Citroen, fabricat in 2012, pentru care a incheiat cu BCR Leasing un contract valabil pe cinci ani, in valoare de 30.370 euro, releva ultima declaratie de avere semnata de premier.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.