Victor Ponta: Marti avem sedinta de Guvern speciala, pentru bugetul pe 2013

21-01-2013 10:19

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca USL a aprobat politic "liniile principale" privind bugetul de Stat pe 2013 si ca spera ca, joi, documentul sa fie trimis in Parlament.

"Am aprobat politic liniile principale privind bugetul pe 2013. Domnii Chitoiu si Voinea vor finaliza la minister toate elementele tehnice, iar asta seara avem finalizat pachetul de masuri fiscale. Maine avem sedinta de Guvern speciala, de la ora 15.00, pentru aprobarea acestor masuri premergatoare Legii bugetului, apoi eu am intalnirea oficiala cu FMI. Miercuri, in sedinta de Guvern vom avea bugetul, astfel ca miercuri seara sau joi dimineata sa plece la Parlament", a anuntat, luni, premierul, dupa sedinta USL.

El a precizat ca parametrii principali referitori la deficit, crestere economica, reduceri de cheltuieli, venituri suplimentare sunt agreati in principiu cu partenerii internationali. La randul sau, vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor, a prezentat pachetul de masuri fiscale.

Chitoiu a spus ca, in linii mari, acest pachet de masuri fiscale presupune o ajustare a impozitarii in sensul simplificarii impozitarii pentru IMM-uri si micro-intreprinderi care au o cifra de afaceri sub 65.000 de euro. El a aratat ca va fi introdusa impozitarea suplimentara la venituri obtinute din liberalizarea pretului la gaze atat pentru consumatorii casnici cat si noncasnici, specificand ca masura priveste companiile producatoare de gaze.

Chitoiu a aratat ca a fost simplificata si largita baza de impozitare la impozitul pe veniturile obtinute din agricultura in toate domeniile - vegetal, animal, pomicol - in sensul simplificarii si in sensul extinderii bazei de impozitare si crearii unui mediu concurential care sa aiba ca efect eliminarea evaziunii fiscale din zona agriculturii.

Vicepremierul a precizat ca va fi decalat calendarul de crestere a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie.

Chitoiu a spus ca va fi introdusa o taxa suplimentara de 0,5% pe cifra de afaceri pe exploatarea resurselor naturale pentru a asigura fonduri pentru cofinantare la fonduri europene.

Potrivit lui Chitoiu, cea mai mare parte a veniturilor colectate in plus, de peste trei miliarde de lei, respectiv 0,5 puncte procentuale in PIB, se va duce pentru cofinantare la fonduri europene.

"Sunt si masuri de corectie a unor deduceri la calculul impozitului pe profit in Codul fiscal, le vom da dupa ce facem toate calculele", a mai spus Chitoiu.

El a aratat ca aceste masuri fiscale vor fi discutate in Comisia de Dialog Social la nivelul Ministerului Finantelor si la Ministerul Agriculturii, dar si in CES.

Sinteza declaratiilor co-presedintelui USL, Victor Ponta:

- "Am discutat pe legea bugetului. Am aprobat politic liniile principale privind bugetul pe 2013. Fara a putea multe detalii, pot sa va spun ca asta seara probabil avem finalizat pachetul de masuri fiscale. Maine avem o sedinta de Guvern speciala pentru aprobarea acestui pachet si miercuri in sedinta de Guvern vom avea bugetul de stat si al asigurarilor sociale, astfel incat joi sa mearga in Parlament."

- "Astazi am considerat necesar ca premier sa am acordul politic al USL ca impreuna cu membrii guvernului sa finalizam textul bugetului si sa-l transmitem catre Parlament."

- "De asemenea, am decis pentru ca pana la 1 februarie sa avem constituite Comisia pentru Revizuirea Constitutiei cat si o comisie pentru revizuirea Legii Parlamentare."

- "Am discutat cu toata conducera USL si am agreat faptul ca imediat sa adresez o scrisoare domnului Vasile Blaga cat si d-lui Kelemen Hunor pentru un acord privind numirea unui Avocat al poporului, sa avem o persoana independenta, care sa reprezinta pratic toate elementele de transparenta si impartialitate."

- "Nu exista imunitate, ci doar incuviintarea Parlamentului pentru arestare si perchezitie."

- "Inteleg ca au fost multe probleme de proceduri. Nu se poate modifica nimic in plus fata de Constitutie, care precizeaza clar ca nu exista imunitate parlamentare, ci doar incuviintare pentru arestare si perchezitie."

- "Tot ceea ce tine de modificarea prevederilor legale legate de sistemul de sanatate respecta ideea europeana."

- "Daca-mi spuneti ce trebuia sa faca Guvernul in Algeria imi asum toate reprosurile.Va rog daca se poate sa vorbim pe rand. Daca ma ascultati presupune sa nu vorbim in acelasi timp."

- "Mi-as fi dorit enorm de mult ca acel roman sa fie salvat in spital. Nu are nimeni detalii referitoare la ce s-a intamplat in spital. E vorba de moartea unui om, o regret enorm, restul, cat rating faceti din asta e problema voastra. "

- "Repet. Am laudat Celula de criza."

- "Nu pot sa va spun absolut nimic despre implicarea noastra in Mali pentru ca acest lucru se va discuta in CSAT, stiti foarte bine."

- "Interesul nostru al tuturor este sa avem adoptat cat mai rapid bugetul, este un interes comun al nostru, dar si al opozitiei."

- "Gandurile mele sunt foarte clare. Cred ca Guvernul nu mai trebuie sa fie o agentie imobiliare. Cred ca RA-APPS trebuie sa asigure un numar limitat de locuinte, pentru sefi de stat, protocol si cei cu rangul de ministru. Si atat."

- "Din moment ce spun ca ar trebui vandutre nu ma gandesc sa scad chiriile. Eu stiu doar ca trebuie sa ramanem cu un numar limitat, foarte limitat de locuinte.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26