Victor Ponta: "Dupa 9 decembrie voi propune un ministru al Fondurilor Europene"

Victor Ponta, Jose Manuel Barroso

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa sustinuta de premierul Victor Ponta la Palatul Victoria.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca, dupa alegerile parlamentare care vor fi castigate de USL, va propune in noul guvern numirea unui ministru al Fondurilor Europene. Acesta va avea atributii directe in coordonarea autoritatilor de management, urmand ca din 2014 sa existe o singura institutie in domeniu.

El a apreciat ca numirea unui astfel de ministru va pregati infrastructura pentru ca din ianuarie 2014 sa functioneze o singura institutie responsabila pentru coordonarea autoritatilor de management, adaugand ca actualul ministru pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, se pregateste sa ocupe "o functie importanta" la nivelul UE.

Premierul a amintit ca, in prezent, autoritatile de management functioneaza in subordinea mai multor ministere.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Este necesara marirea veniturilor bugetare in conditiile mentinerii cotei unice de 16%
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

- "Din punctul de vedere al Guvernului criza politica a fost incheiata, odata cu decizia CC. Relatiile intre CE, Guvern, PE, Parlamentul Romaniei au reintrat pe un fagas normal si in mod sigur Romania e o garantie pentru partenerii nostri europeni."

- "Romania e o garantie pentru partenerii europeni, merge in continuare pe drumul european."

-"S-au remarcat din partea Comisiei progresele substantiale si evidente in mecanismul de absorbtie a fondurilor europene in acest an."

- "In acelasi timp, Romania va avea de suferit din cauza unor programe desfasurate defectuos in perioada 2007-2011. Ministrul afacerilor europene a informat asupra unor corectii financiare."

- "Vom constitui un grup de lucru pentru bugetul Romaniei, in asa fel incat sa avem o pozitie consolidata."

- "Astazi se va da anuntul oficial din partea CE referitor la cel mai mare proiect de cercetare stiintifica desfasurat vreodata in Romania."

- "Vazusem niste zvonuri, ca Belgia s-ar opune aderarii Romaniei in Schengen. Am fi fost foarte dezamagiti sa se intample asa ceva, fiind un guvern de centru-stanga. Nu s-a confirmat. Vom avea in primul ministrul belgian un sprijin."

- "Am primit confirmarea faptului ca procedura inceputa de catre ministrul justitiei privind selectarea transparenta privind ocuparea functiilor de procuror general al Romaniei si sef al DNA sunt transparente."

- "Impartasesc in totalitate ideea de a avea un singur minister care sa coordoneze activitatea de management."

- "In noul guvern, dupa 9 decembrie voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care sa aiba atributii directe de coordonare a tuturor autoritatilor de management, fie ca vorbim de economie, de mediu.. De la 1 ianuarie 2014 sa avem pe model polonez un singur ministru care sa coordoneze activitatea de management si imi pare rau ca n-am aplicat-o mai din timp."

- "Cred ca Romania, ca si Polonia si alte tari, sigur ca trebuie sa mearga pe ideea unei mai mari integrari, dar cu conditia sa fii la masa. Noi intotdeauna eram de acord cu ceva care nu ne baga nimeni in seama. Daca Polonia are curajul sa-si exprime un punct de vedere nu vad de ce nu ar avea si Romania."

- "Cred ca Romania trebuie sa actioneze mult mai serios cand e vorba de temele europene. Prefer sa fiu mult mai precaut si mai serios. Sunt convins ca Ministerul de Finante si Banca Nationala vor avea un punct de vedere foarte aplicat" (in ce priveste Uniunea Bancara, n.red).

- "Posta belgiana si-a manifestat interesul de a veni cu o participare de 20% la Posta Romana."

- "Sunt proeuropean convins. Sunt un mare poartizan al ideii ca Romania nu poate fi tratata ca o a doua viteza, ca sa fiu diplomat, suntem toti egali in Uniunea Europeana. Dar asta inseamna o participare activa a Romaniei la UE, pana acum nu am avut asa ceva."

- "Nici presedintele Romaniei, nici prim-ministrul nu pot ceda din suveranitate, doar cetatenii Romaniei pot hotari asta."

- "Oricine salveaza locurile de munca este binevenit, nu m-ar deranja nici Dan Diaconescu. "

- "A fost o perceptie foarte buna la Bruxelles. Guvernul este un partener serios de discutie cu UE, n-am mai primit alte 11 puncte, ca vi le-as fi comunicat."

- "Cel mai mare dezastru in absorbtia fondurilor europene a fost in perioada 2009-2011. Am facut si sesizarile de rigoare, sunt convins ca la un moment dat DNA-ul va gasi timp sa faca cercetarile de rigoare."

- "Am reusit sa tinem toate datele macroeconomice in parametrii discutati cu Comisia Europeana."

- "Impozitul pe piscine sunt o idee practicata in Europa. Voi cere un studiu de impact."

- "Iau in calcul ca in perioada 2012-2013 a gasim noi surse de finantare pentru bugetul de stat."

- "Nu voi schimba cota unica de impozitare."

- "Pe 10 decembrie voi anunta noul Guvern. Pana atunci nu."

- "Joi este termenul de depunere a ofertelor pentru Oltchim. Nu e o situatie fericita. Celelalte doua oferte, una dintre ele este exotica, iar cealalta trebuie verificata din punct de vedere al potentialului. Ceea ce am discutat cu colegii mei este faptul ca indiferent de rezultatul final nu vom accepta niciun fel de oferta care inseamna pierderea locurilor de munca si dezmembrarea Oltchimului."

- "Daca nicio oferta nu va fi satisfacatoare vom prelua o administrare speciala la Oltchim, dar nu pe termen lung."

Premierul Victor Ponta s-a intalnit luni cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca sa mai tempereze ingrijorarile, responsabililor de la Bruxelles. Dupa recentele scandaluri de la Bucuresti, Barroso, le-a atras atentia de mai multe ori politicienilor romani ca trebuie sa respecte independenta justitiei si statul de drept.

Premierul Victor Ponta a afirmat si el ca batalia politica interna trebuie dusa in asa fel incat sa nu afecteze intersele tarii noastre ca stat membru al Uniunii Europene.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Barroso: E extrem de important ca numirea sefilor Parchetului si DNA sa fie corecta si transparenta
Barroso: E extrem de important ca numirea sefilor Parchetului si DNA sa fie corecta si transparenta

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avut o intalnire cu prim-ministrul Victor Ponta pentru a discuta, printre altele, problema fondurilor europene si cea a numirii sefilor Parchetului si DNA.

Victor Ponta: Este necesara marirea veniturilor bugetare in conditiile mentinerii cotei unice de 16%
Victor Ponta: Este necesara marirea veniturilor bugetare in conditiile mentinerii cotei unice de 16%

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Targu Jiu, ca in conditiile mentinerii cotei unice de 16 % este necesara cresterea veniturilor bugetare astfel incat Guvernul sa aiba mai multi bani pentru scoli, spitale si drumuri.

Victor Ponta se va intalni cu Barroso:
Victor Ponta se va intalni cu Barroso: "Ii voi spune ca nu a existat lovitura de stat"

Premierul Victor Ponta a declarat ca ii va explica din nou presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in intalnirea programata pentru luni la Bruxelles, ca in Romania nu a fost o lovitura de stat si ca Guvernul USL este cel legitim. 

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.