Liderul Grupului S&D din Parlamentul European îi cere președintelui Iohannis să desemneze premierul propus de PSD

15-12-2020 19:19


Liderul Grupului S&D din Parlamentul European îi cere președintelui Iohannis să desemneze premierul propus de PSD

Liderul Grupului S&D din Parlamentul European îi cere președintelui Klaus Iohannis să desemneze premierul propus de PSD, partidul care a câștigat alegerile parlamentare din România, spune europarlamentarul spaniol Iratxe Garcia Perez.

„În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului European, Europa a reconfirmat statul de drept şi democraţia ca valori fundamentale ale sale. Respectarea acestor valori precum şi respectarea rezultatului unor alegeri libere ne defineşte ca europeni. Ne aşteptăm ca preşedintele României să acţioneze în consecinţă în conformitate cu legile ţării, să recunoască voinţa cetăţenilor români şi să permită partidului care a câştigat alegerile generale să desemneze un premier şi să formeze o majoritate. Domnule preşedinte Iohannis, nu staţi în calea democraţiei! Mă îngrijorează în mod deosebit observaţiile din raportul preliminar al OSCE privind alegerile care a ridicat mari semne de întrebare privind corectitudinea procesului electoral”, a precizat Iratxe Garcia Perez, într-un mesaj video postat marţi pe pagina de Facebook a PSD, potrivit news.ro.

Ea a adăugat că se bucură să vadă că PSD a început să implementeze procedurile de reformare progresiste pentru partid şi că Marcel Ciolacu a refuzat să negocieze cu formaţiunile care promovează ura sau retorica anti-europeană.

„Sunt bucuroasă să văd reformele progresiste implementate de PSD. Salut refuzul explicit al preşedintelui PSD Marel Ciolacu de a negocia cu partidele care promovează ura şi retorica anti-europeană. Mă aştept ca toate partidele pro-europene să facă acelaşi lucru şi să lanseze mesaje clare în acest sens. România are nevoie de un guvern stabil cu o majoritate puternică astfel încât să facă faţă provocărilor legate de revenirea economică şi efectele pandemiei”, a completat Perez.

PSD l-a propus la consultările de luni de la Cotroceni pe Alexandru Rafila pentru poziţia de premier şi formarea unui guvern minoritar sau de uniune naţională. În schimb, PNL, USR-PLUS şi UDMR încă poată negocieri în vederea formării unei coaliţii de guvernare. Liberalii îl susţin pentru şefia Executivului pe Florin Cîţu, iar USR-PLUS pe Dacian Cioloş. UDMR ar fi dispusă să îl susţină pe Cîţu, însă Kelemen Hunor i-a transmis şefului statului că Uniunea ar putea avea 2 - 3 persoane capabile să conducă Executivul.

Negocierile de marţi între cele trei partide s-au blocat din nou după ce Ludovic Orban a precizat la discuţii că mandatul pe care îl are, votat în BPN al PNL, include şi susţinerea acestuia la şefia Camerei Deputaţilor. Discuţiile vor fi reluate joi.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO