Mihai Chirica ramane in PSD, dar pierde functia de vicepresedinte. Dragnea: "Sper sa inteleaga de ce a fost nervos partidul"

×
Codul embed a fost copiat

Mihai Chirica, primarul Iasiului si cel mai aprig contestatar din PSD al lui Liviu Dragnea si al guvernului Grindeanu in scandalul ordonantei 13, a fost sanctionat miercuri de propriul partid. Si-a pierdut functia de vicepresedinte PSD.

"Este o premiera mondiala, cand un presedinte de organizatie care a spus adevarul este pedepsit pentru asta", a declarat Chirica. Totusi, social democratul a scapat de excludere. Absent de la sedinta PSD, fostul premier Victor Ponta a criticat si el partidul si guvernul.

Primarul Iasiului, singurul care a avut curajul sa critice public deciziile lui Liviu Dragnea si ale guvernului Grindeanu in scandalul Ordonantei 13, a fost propus pentru excluderea din partid. Surprinzator, Liviu Dragnea nu a supus votului sa-l dea afara pe Mihai Chirica din partid, ci sa-l demita din functia de vicepresedinte PSD la nivel national si din cea de presedinte de organizatie.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "90 la suta dintre colegi mi-au cerut excluderea lui Chirica. Eu am refuzat sa supun la vot excluderea, care ar fi fost votata cu majoritate zdrobitoare, asteptandu-ma ca Chirica sa inteleaga de ce a fost atat de nervos PSD in urma iesirilor lui. Toata lumea spunandu-i ca putea sa-si spuna nemultumirile in cadrul sedintelor, la care ar fi trebuit sa vina. N-a venit."

In timp ce liderii PSD il pedepseau pe Chirica, fostul premier Victor Ponta a ironizat la randul sau PSD si Guvernul Grindeanu. Despre cabinet, Ponta a spus ca seamana cu un avion cu 4 piloti, Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, Klaus Iohannis si ceea ce el a numit "sistemul". Declaratia a fost facuta la Tg Jiu.

Citește și
Mihai Chirica, primar Iasi - FOTO INQUAM
Mesajul lui Mihai Chirica inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD: "Nu poti pedepsi un om care spune adevarul"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Victor Ponta, deputat PSD: "Stiu ca am fost prim-ministru, atata timp si daca nu conduce un singur om Guvernul, Guvernul se duce, se prabuseste, ca avionul cu multi piloti. Uitati-va la Guvernul Ciolos, pe care il conducea si dl Iohannis, a fost un dezastru. Si dl. Dragnea da anumite declaratii. Dl. Dragnea e seful Camerei Deputatilor, e seful partidului, a, foarte bine, daca dl Grindeanu conduce Guvernul o sa fie bine. Daca vrem sa il conducem toti o sa fie rau."

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Mi-a placut expresia cu avioanele. Poate ca daca ar fi si un copilot, poate ar fi mai putina suparare, dar ca sa vorbim serios nu este asa. In privinta ordonantei, eu am spus ca nu am fost implicat, dar daca cineva inclusiv el are alte informatii, sa le transmita la institutiile abilitate."

Ca sa arate ca sprijinul pentru PSD si guvern a ramas intact dupa aceste saptamani de scandaluri politice si proteste de strada, Liviu Dragnea a anuntat ca organizatiile judetene au strans 1 400.000 de mii de semnaturi de sustinere.

Desfasurarea evenimentelor de miercuri, livetext:

UPDATE 16:45 Liviu Dragnea a spus ca a refuzat sa supuna la vot propunerea de excludere "care ar fi iesit cu o majoritate covarsitoare". "Sper ca domnul Chirica sa inteleaga de ce a fost atat de nervos partidul"

UPDATE 16:35 Primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica, a anuntat, miercuri, dupa sedinta CExN al PSD, ca ramane membru al partidului, dar nu va mai avea functii politice, urmare a unui vot dat de Comitetul Executiv in acest sens.

UPDATE 16:15 Mihai Chirica nu a scapat inca de pericol. Surse din PSD afirma ca urmeaza sa fie votata propunerea ca primarul Iasiului sa piarda functia de vicepresedinte al partidului.

UPDATE 14:40 Comitetul Executiv National al PSD a aprobat, joi, in unanimitate propunerile facute de conducerea coalitiei de guvernamant pentru patru functii de ministru: Tudorel Toader la Justitie, Rovana Plumb la Fonduri Europene, Alexandru Petrescu la Mediul de Afaceri si Mihai Tudose la Economi

UPDATE 14:25 Mihai Chirica nu a fost exclus din partid, ci a ramas simplu membru, afirma surse din PSD. Comitetul Executiv al PSD a votat in unanimitate ca primarul din Iasi sa piarda functia de vicepresedinte.

Liderii PSD si ALDE s-au reunit miercuri, incepand cu ora 11.00, in cadrul sedintei coalitiei de guvernare pentru a stabili propunerile pentru Ministerul Justitiei si pentru cel al Mediului de Afaceri, la reuniune participand si premierul Sorin Grindeanu, au declarat, pentru News.ro, surse din conducerea celor doua formatiuni. Sedinta coalitiei de guvernare a avut loc in biroul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de la Palatul Parlamentului. La final, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca aceasta reuniune va avea loc saptamanal si ca ministrul Energiei, Toma Petcu, are o problema de sanatate si nu va fi remaniat. Referitor la nominalizarea lui Tudorel Toader la Justitie, Tariceanu a evitat sa comenteze, dar a sugerat ca ar prefera ca toti ministrii sa fie politici.

La intrarea la sedinta, Mihai Chirica a spus ca nu are de ce sa isi ceara scuze. “L-am rugat pe domnul Grindeanu sa isi preia haina de prim-ministru, asa cum e normal. Am reusit sa ne facem cat de cat o imagine negativa la nivel international, va trebui sa punem umarul sa o reparam.” El a spus ca are sprijinul organizatiei PSD din care face parte si ca nu intentioneaza sa plece la PNL.

”Saptamana viitoare trebuie sa stabilim aceste doua nominalizari (ministrul Justitiei si ministrul IMM-urilor – n. red.). Sa fie aprobate in structurile politice ale coalitiei si trimise la Cotroceni pentru a fi aprobate de presedintele Iohannis. Am vorbit cu Sorin Grindeanu in seara asta, dupa emisiune ii voi suna pe Calin Popescu Tariceanu si pe Daniel Constantin. Miercuri avem sedinta coalitiei, o sa discutam despre aceste propuneri, poate tot miercuri in structurile politice ale celor doua partide le si aprobam. Prim-ministrul s-a gandit la unele variante, noi ne-am gandit la unele variante”, a declarat Dragnea.

El nu a dorit sa afirme daca la Ministerul Justitiei este mai bine sa fie numit un om politic sau nu. Liderul social-democratilor a mai spus ca, in cadrul sedintei de miercuri, se va discuta daca va fi reorganizat Guvernul: „Pana la ora asta nu (va fi reorganizat - n.r.), exista o oarecare rezerva din partea premierului”, a completat presedintele Camerei Deputatilor.

In ceea ce priveste situatia lui Mihai Chirica, liderul PSD a spus ca partidul va lua miercuri o decizie inteleapta, dar "ferma". ”Nu am discutat. Din moment ce a inteles sa comunice prin presa, n-am vrut sa-I fac concurenta (…) Cu toate ca e presedinte interimar la Iasi si vicepresedinte al PSD a fost prezent doar la patru sedinte in CExN si BPN. E foarte greu de comunicat la Iasi. Organizatia Iasi s-a delimitat de el prin semnatura tuturor primarilor, toate organizatiile s-au delimitat”, a afirmat Liviu Dragnea. Intrebat ce sanctiuni risca Mihai Chirica, seful PSD a spus ca plaja este foarte mare si ca el nu este adeptul unor masuri foarte dure.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Tudorel Toader ar urma sa fie propus astazi pentru functia de ministru al Justitiei. Liderii PSD se reunesc in CExN
Tudorel Toader ar urma sa fie propus astazi pentru functia de ministru al Justitiei. Liderii PSD se reunesc in CExN

Liderii PSD se reunesc in Comitetul Executiv pentru a valida noile propuneri la Justitie si Mediul de afaceri.

Mesajul lui Mihai Chirica inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD:
Mesajul lui Mihai Chirica inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD: "Nu poti pedepsi un om care spune adevarul"

Liderul PSD Iasi, Mihai Chirica, sustine ca se asteapta ”la maturitate si intelepciune” din partea colegilor de partid in sedinta de miercuri a Comitetului Executiv al PSD, in care va fi discutata situatia sa in partid.

PSD Dambovita organizeaza un miting de sustinere a Guvernului, la Targoviste. Tinta de participare: 10.000 de oameni
PSD Dambovita organizeaza un miting de sustinere a Guvernului, la Targoviste. Tinta de participare: 10.000 de oameni

Reprezentantii PSD Dambovita au anuntat pe Facebook ca intentioneaza sa organizeze un miting de sustinere a Guvernului Sorin Grindeanu, sambata, la Targoviste.

Premierul Grindeanu:
Premierul Grindeanu: "Am auzit mesajul protestatarilor, de multe ori chiar in direct, stau pana seara tarziu la Guvern"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat sambata seara ca a auzit mesajul celor care protesteaza seara de seara in fata Palatului Victoria, de multe ori "in direct", pentru ca sta "pana tarziu la Guvern".

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.