Polițiștii îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care îi transformă în ”bibelouri”

19-05-2019 17:59

10 mii de polițiști îl roagă pe președintele Klaus Iohannis să nu promulge legea care interzice radarele în mașini neinscripționate.

Spun că aceste schimbări recent adoptate de Parlament îi transformă pe agenții de la Rutieră în niste bibelouri și îi împiedică să îi mai tempereze pe vitezomani, în condițiile în care tot mai mulți oameni mor pe șosele.

Legea votată în parlament prevede că poliţiştii trebuie să stea la vedere cu radarele mobile, iar pe cele fixe nu mai au voie să le monteze pe maşini neinscripţionate.

În numele celor 10 mii de poliţişti ai sindicatului Europol, reprezentanţii lor i-au trimis preşedintelui Iohannis o scrisoare, în care îi cer să nu promulge legea.

"Nimeni nu îşi va asuma din ce vedem noi acum decontul tragediilor şi morţilor de pe şosele care vor exista dacă acest act normativ va produce efecte. Din acel moment, poliţiştii rutieri vor fi pe post de bibelouri, vor fi simple obiecte de decor pe marginea drumului, când şoferii încetinesc pentru că ştiu că acolo e un radar, dar ulterior pot să încalce limita de viteză fără să fie sancţionaţi”, spune Cosmin Andreica, preşedinte Sindicat EUROPOL.

Anul trecut, 1.600 de oameni au fost răniţi, iar 400 şi-au pierdut viaţa, în accidente cauzate de viteză excesivă.

"Mai mult de jumătate dintre parlamentarii care au susţinut public acest act normativ au avut probleme cu legea în acest sens, au avut permisul suspendat din cauza depăşirii vitezei legale", mai spune Cosmin Andreica, preşedinte Sindicat EUROPOL

Nu toţi şoferii sunt de aceeaşi părere cu poliţiştii.

„Dacă stau la vedere, lumea o să încetinească, dacă stau ascunşi, înseamnă că vor să câştige nişte bani”, spune un șofer. 

Nu este prima dată când sindicatele din poliţiei îi cer preşedintelui să nu adopte legea. Anul trecut proiectul de lege prevedea şi presemnalizarea radarelor pe drumurile publice cu nişte panouri, astfel încât şoferii să aibă timp să încetinească. Atunci preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională, iar judecătorii CCR au decis că acele prevederi sunt neconstituţionale şi au fost eliminate.

Înainte să o promulge, Preşedintele poate să retrimită legea în parlament pentru reexaminare, însă aleşii o pot vota din nou în aceeaşi formă. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO