Iohannis vrea ca primarii sa fie alesi iar in doua tururi. Ce l-a nemultumit la alegerile locale din 5 iunie

Ultima actualizare: 16-06-2016 00:00

Presedintele Klaus Iohannis a facut, luni, o radiografie a alegerilor locale care au avut loc in urma cu o saptamana.

Urmatoarele alegeri locale ar trebui sa se desfasoare in doua tururi, spune Klaus Iohannis. Presedintele s-a declarat totusi multumit de modul in care s-a desfasurat votul din 5 iunie.

Sinteza declaratiilor:

"Vreau sa fac cateva consideratii despre organizarea si rezultatele scrutinului. In general, procesul electoral s-a desfasurat fara probeleme deosebite. Noul sistem a impiedicat votul multiplu", a declarata seful statului in legatura cu desfasurarea procesului electoral de acum 8 zile.

"In privinta votului intr-un tur sau doua tururi, mi-am exprimat deseori opinia, dar acum, dupa aceste alegeri, cred ca devine si mai evident ca noul Parlament care se va constitui dupa alegerile din toamna trebuie sa evalueze serios necesitatea introducerii alegerilor locale in doua tururi pentru primari."

"Mi-as fi dorit insa o comunicare mai rapida a rezultatelor oficiale si chiar o comunicare mai prietenoasa, pentru ca fiecare cetatean sa stie cine si unde a fost ales".

"Nu voi comenta rezultatele obtinute de un partid sau altul sau de candidatii independenti. Constatam insa ca la nivel national exista doua mari partide care si-au consolidat pozitiile", a mai mentionat Iohannis.

"Rolul fundamenetal in reinnoirea clasei politice il au alegatorii. Doar alegatorul poate sa schimbe clasa politica romaneasca", a tinut sa mentioneze presedintele.

"Eu pot sa invit partidele sa se reformeze, dar singur nu pot sa fac acest lucru. Alegatorii trebuie sa schimbe prin vot felul in care actioneaza partidele politice".

In final, presedintele a mai declarat ca "politica se poate invata, insa integritatea nu se poate invata".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO