Klaus Iohannis a anuntat criteriile care trebuie indeplinite de viitorul premier. Ce pretentii are presedintele Romaniei

Ultima actualizare: 25-06-2017 07:07

Presedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, a evitat sa precizeze daca ia in calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunand ca luni va vedea daca aceste partide mai au majoritatea si ca vrea sa cunoasca toate opiniile.

Seful statului a declarat ca premierul pe care il va desemna trebuie sa fie o persoana integra, care are capacitatea sa conduca Guvernul si care sa aiba o majoritate in spate.

"Voi avea discutii luni cu toate partidele, dupa care o sa fac o evaluare proprie si o sa ma intalnesc si cu (presa - n.r.) ca sa va spun ce opinie am", a afirmat seful statului. El a adaugat ca doreste sa vada toate optiunile partidelor, apoi va "trece la desemnarea unei persoane".

Intrebat care vor fi criteriile pentru desemnarea noului premier, Iohannis a reluat ideea unei persoane integre, subliniind ca ea trebuie si sa aiba o majoritate parlamentara care sa o sustina.

"Premierul trebuie sa fie o persoana integra, fara probleme penale, o persoana care ma convinge ca are capacitatea sa conduca un Guvern si o persoana cu o majoritate parlamentara in spate", a afirmat presedintele.

El a respins "sfaturile" si "scenariile" politicienilor de la Bucuresti, care ii sugereaza nume de premier, afirmand ca "aceste lucruri se stabilesc prin vot", la fel ca si majoritatea.

Iohannis a mai adaugat ca a avut o discutie cu premierul Sorin Grindeanu, insa doar pe tema finalizarii mandatului sau.

"Eu am vorbit cu premierul dintre toti cei implicati in aceasta chestiune, am vrut sa stiu daca intelege sa continue cu responsabilitate pana la stabilirea unei noi formulare guvernamentale. Cu ceilalti politicieni voi vorbi luni, la Cotroceni", a spus presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultari pentru luni, trimitand liderilor acestora programul consultarilor la care fiecare partid va putea trimite o delegatie alcatuita din cinci persoane.

PSD si ALDE vor stabili numele premierului cu care vor merge la presedinte doar in ziua consultarilor. Surse politice sustin ca, pana sa ia o decizie, Liviu Drangea incearca sa ii convinga pe parlamentarii PSD care au trecut de partea lui Grindeanu sa ramana in partid, astfel incat sa nu piarda majoritatea.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO