Kelemen Hunor, despre cooperarea UDMR cu PSD-ALDE: "Ne asociem cu cine putem"


Ultimul update: Sambata 23 Februarie 2019 12:27
Data publicarii: Sambata 23 Februarie 2019 12:23
Categorie: Stiri Politice
dragnea, hunor, tariceanu

Liderul UDMR a ţinut sâmbătă un discurs despre alianţe, după mesajul transmis vineri formaţiunii politice a maghiarilor de către preşedintele Iohannis.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Cluj că a căutat, alături de liderii formaţiunii sale, ca în politică să fie pragmatici, deoarece nu întotdeauna s-au putut asocia cu cei cu care împărtăşeau aceeaşi ideologie.

În raportul său, prezentat sâmbătă, în a doua zi a celui de-al 14-lea Congres al UDMR, Kelemen Hunor a precizat că în cei aproape 30 de ani de când există formaţiunea obiectivele acesteia nu s-au schimbat, dar mijloacele de a face politică a trebuit să fie adaptate la schimbările vremii.

"La nivel naţional, de doi ani avem o cooperare cu coaliţia guvernamentală. Şi în această chestiune am fost pragmatici, dar pot să vă spun că în politică ne putem asocia cu cine putem şi nu cu cine am dori sau cu cine am avea posibilitatea să fim mai aproape din punct de vedere ideologic", a spus Kelemen.

Acesta a amintit că în urmă cu patru ani a declarat că ideologia UDMR este transilvanismul pragmatic şi că, în ciuda diversităţii membrilor Uniunii, acesta a fost spiritul care a direcţionat toate acţiunile formaţiunii.

"Noi, maghiarii din Transilvania suntem de multe feluri, avem viziuni diferite, ne schimbăm adeseori părerea, ne place să purtăm dezbateri, avem creştini-democraţi, liberali, oameni de dreapta şi de stânga, pro-guvernamentali sau de opoziţie. Dar acum, când suntem împreună în această Uniune, înainte de toate suntem transilvanişti maghiari din Transilvania, oameni pragmatici, responsabili. (...) În asocierile pe care le-am făcut am fost îndrăzneţi pentru că am căutat posibilităţi şi nu scuze. (...) Am căutat încotro o putem lua, cu cine putem să ducem la succes interesele minorităţii maghiare, fie vorba de şcoli, instituţii de învăţământ, de dreptul de folosire a limbii materne. (...) Am luat în considerare dorinţa majorităţii şi am respectat-o întotdeauna, ne-am coalizat cu liberalii şi în altă parte am lucrat împreună cu social-democraţii. Asta în funcţie de posibilităţile care erau date în autoritatea locală respectivă", a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a precizat că dacă cu ALDE a putut purta negocieri, cu PNL nu a avut nicio colaborare, în ciuda faptului că fac parte din aceaşi familie politică europeană - PPE.

"Cu ALDE, acum doi ani am putut să negociem şi asta a avut nişte rezultate palpabile. Degeaba ne aflăm în aceeaşi mare familie cu Partidul Naţional Liberal, nu am dat niciun rezultat împreună. În toate problemele de minoritate ne-au împiedicat, la fel ca şi USR, care a vorbit de înnoirea politicii româneşti... nu vorbesc de vechii naţionalişti, pentru că de la ei nici nu ne-am aşteptat la altceva, ne-am obişnuit cu modul lor de gândire, cu mentalitatea, cu modul lor de a lucra. Tocmai de aceea, din partea PNL-USR, în relaţia noastră cu coaliţia, nu putem să înţelegem nicio critică altfel decât ca un rezultat al luptei de politică internă. Bineînţeles că îi respectăm şi pe ei, pentru că din dorinţa alegătorilor ei se află în Parlament şi cerem şi noi acelaşi respect din partea lor şi nu putem decât să sperăm că raportul în ceea ce priveşte minoritatea maghiară o să se schimbe", a spus Kelemen.

Acesta a explicat şi că, în ultimii doi ani, Uniunii i s-a oferit posibilitatea de a face parte din coaliţia guvernamentală, dar a precizat că nici în 2017 şi nici în 2018 nu a considerat că sunt asigurate condiţiile necesare pentru a face acest lucru, drept pentru care a refuzat această oportunitate. Pe de altă parte, însă, a explicat Kelemen, a spus un "nu ferm" şi partidelor din opoziţie, care "după ce ne-au atacat în permanenţă minoritatea ne-au spus să venim să votăm pentru îndepărtarea guvernului".

"În coaliţie, majoritatea există şi fără noi şi opoziţia nu ar fi putut obţine majoritatea nici cu noi. Şi în al treilea rând opoziţia nu a putut şi nici nu a vrut să ne arate niciun fel de alternativă, pentru că nu avea nici şef de guvern, nici program de guvernare şi nici propuneri pentru miniştri", a explicat liderul Uniunii.

La Cluj are loc vineri şi sâmbătă cel de-al 14-la congres al UDMR în cadrul căruia vor avea loc dezbateri cu privire la adoptarea raportului preşedintelui, vor fi adoptate hotărâri şi va avea loc alegerea preşedintelui formaţiunii. De asemenea, va avea loc o dezbatere a candidaţilor UDMR la alegerile europarlamentare din luna mai.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Iohannis, mesaj pentru UDMR:
Iohannis, mesaj pentru UDMR: "Maghiarii, ca și românii, vor ca legea să-i apere de hoți"
UDMR nu este de acord cu ordonanța de urgență privind completurile de 5 judecători
UDMR nu este de acord cu ordonanța de urgență privind completurile de 5 judecători
Kelemen Hunor: UDMR nu susţine OUG privind măsurile fiscale
Kelemen Hunor: UDMR nu susţine OUG privind măsurile fiscale
FULLSCREEN
Kelemen Hunor, despre cooperarea UDMR cu PSD-ALDE: "Ne asociem cu cine putem"
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Viorica Dancila
Viorica Dăncilă, mesaj pentru PSD după congres: „Eu nu lupt împotriva nimănui”
Dăncilă, candidatul oficial al PSD la prezidențiale. Ce va face dacă nu intră în turul doi
Ce a răspuns Dăncilă când a fost întrebată dacă s-ar retrage în favoarea lui Tăriceanu
Ce spune Dăncilă despre un ”blat” cu Iohannis: ”Nu pot să fac blat cu un contracandidat”
Dăncilă, atac la Iohannis după ce a fost desemnată candidat: ”Au trecut 5 ani de nimic”
Mesajul lui Ponta înainte de congresul PSD: ”Nu ascultaţi falsificatorii de sondaje”
Viorica Dancila
Dăncilă, desemnată oficial candidat la prezidențiale: ”Voi fi primul preşedinte femeie al acestei ţări"
Tăriceanu şi-ar fi anunţat colegii de partid să fie gata pentru alianţa cu Ponta
Dăncilă o propune la Justiție pe apropiata lui Iordache, o mare susținătoare a OUG 13
Dana Gîrbovan, propusă de PSD la Ministerul Justiției, afirmă că acceptă cu 2 condiții
Ana Birchall: ”Fake news - după ședința CEx am venit la Ministerul Justiției”
USR: Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, a fost în favoarea penalilor din politică