Iohannis și Dăncilă, contre după decizia CCR. „Mergem în Parlament, dar nu când ne spun alţii”


Ultimul update: Joi 19 Septembrie 2019 14:03
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2019 12:38
Categorie: Stiri Politice

Curtea Constituțională l-a obligat, miercuri, pe șeful statului să revoce „de îndată” miniștrii demiși și să îi numească pe cei interimari.

Însă nici premierul Dăncilă nu scapă de obligații. Trebuie să ceară un vot de încredere pentru noul cabinet, format după plecarea ALDE de la guvernare. Viorica Dăncilă a declarat, miercuri seară, că va merge în Parlament pentru remaniere.

Klaus Iohannis, președintele României: „Constat astăzi (miercuri) cu satisfacţie că şi CCR a ajuns în mod corect şi inevitabil exact la aceeaşi concluzie pe care o spun de trei săptămâni. Guvernul Dăncilă şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă de îndată în fața Parlamentului ca să ceară un vot de validare”.

Emisarul premierului la Curtea Constituţională l-a acuzat pe şeful statului că, prin refuzul său de a numi miniştrii propuşi de Viorica Dăncilă şi înainte, dar şi după retragerea ALDE din coaliţia guvernamentală, a creat blocaje instituţionale.

Reporter: „Cum comentaţi decizia CCR?”
Viorica Dăncilă, premierul României: „Confirmă ceea ce am zis de fiecare dată: că preşedintele a acţionat neconstituţional”.

În replică, Administraţia Prezidenţiala susţine că între cele două Palate nu există un conflict juridic de natură constituţională, ci mai degrabă unul politic.

Klaus Iohannis, președintele României: „Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curţii Constituţionale a României de astăzi (miercuri) le voi lua după publicarea şi analiza motivării. Dacă prim-ministrul Dăncilă doreşte, aşa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale, soluţia este simplă. Doamnă prim-ministru, vă mai spun o dată, veniţi de îndată în fața Parlamentului pentru votul de validare”.

Viorica Dăncilă, premierul României: Am văzut că a apărut în spaţiul public faptul că CCR ne obligă să mergem în Parlament. Nu am văzut acest lucru precizat de către Curtea Constituţională. Dar, desigur, aşa cum am menţionat, vom merge în Parlament nu când ne spun alţii, ci atunci când vom considera că este oportun, în cele 45 de zile pe care le vom avea la dispoziţie”.

Preşedintele Klaus Iohannis va trebui să revoce miniştrii demişi de premierul Dăncilă şi să îi numească pe interimari.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO