Iohannis, în Germania. Ceremonie importantă cu Emmanuel Macron și Angela Merkel


Ultimul update: Marti 22 Ianuarie 2019 15:24
Data publicarii: Marti 22 Ianuarie 2019 10:14
Categorie: Stiri Politice

Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la Aachen, în Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, alături de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Șeful statului va rosti o alocuţiune din poziţia de reprezentant al României - țară care deține preşedinţia în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, şeful statului are programată şi o întâlnire cu militarii români de la baza militară NATO de la Geilenkirchen.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa marţi, 22 ianuarie a.c., la Aachen, Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia Cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, şi a Preşedintelui Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron.

Momentul semnării Tratatului, de către Preşedintele francez şi Cancelarul german, în Sala Încoronării a Primăriei oraşului Aachen, va fi precedat de alocuţiuni ale domnilor Armin Laschet, Prim-ministru al landului Renania de Nord-Westfalia, Marcel Philipp, primar al oraşului Aachen, şi respectiv ale Preşedintelui Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, şi Cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel. Ulterior semnării documentului, vor susţine alocuţiuni Preşedintele Klaus Iohannis, care reprezintă România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, Preşedintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, şi Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker", anunţă Administraţia Prezidenţială, potrivit News.ro.

Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menţionată de preşedintele Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat ”Iniţiativă pentru Europa”, din septembrie 2017.

Ulterior, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Emmanuel Macron au anunţat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declaraţie comună, adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către Preşedintele Charles de Gaulle şi Cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat şi instituţionalizat reconcilierea franco-germană postbelică.

Tratatul de la Aachen îşi propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergenţe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relaţiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI.

"Tratatul care se va semna la Aachen va întări legăturile dintre Germania şi Franţa, mai ales în domeniile economic, al politicii externe şi de securitate, educaţiei şi culturii, cercetării şi tehnologiei, schimbărilor climatice şi mediului, precum şi în materie de cooperare transfrontalieră şi la nivelul societăţii civile. Cele două ţări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securităţii şi a prosperităţii cetăţenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite şi democratice.

În cadrul noului tratat, cele două state îşi exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania şi Franţa aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generaţie în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963", conform Preşedinţiei.

De asemenea, după ceremonia semnării tratatului, preşedintele Iohannis va avea şi o întâlnire cu militarii români aflaţi la baza militară NATO de la Geilenkirchen.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO