Iohannis, despre neinvitarea lui Dăncilă la summit: Nu este rea-voință, nici rea-credință


Ultimul update: Marti 07 Mai 2019 15:33
Data publicarii: Marti 07 Mai 2019 15:24
Categorie: Stiri Politice
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat marţi faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu pentru că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment.

Șeful statului a mai spus că la acest summit vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului.

"Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm (...) Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea", spune Iohannis, menţionând şi că "cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber".

"Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European şi face o prezentare. Atât este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusk", a explicat, marţi, Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Aflat la Sibiu pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru summitul din 9 mai, Iohannis a spus că întâlnirile din cadrul summitului sunt pentru lucru, nefiind prevăzute evenimente protocolare, "la care lumea ar sta şi ar pierde vremea".

"În consecinţă toată discuţia este una puţin artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a Românei. Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întâlnim pentru a da optimism, speranţă, cetăţenilor europeni, acum, în pragul alegerilor europene. Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă", a adăugat el.

Iohannis a menţionat însă că publicul larg poate participa, în 9 mai, la un concert organizat în Piaţa Mare din Sibiu.

"Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza, sper eu, cu o aşa-numită declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum vrem să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine. Iar pentru sibieni, pentru musafiri şi pentru oricine altcineva doreşte să participe, în ziua de 9 mai, Primăria municipiului Sibiu organizează aici în Piaţă - şi se vede în spate - un mare concert pentru toată lumea. Deci cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber", a afirmat Iohannis.

El a spus că dejunul - care va fi organizat în curtea interioară a Palatului Brukenthal - nu este unul festiv.

"Este un dejun tehnic, sigur, se mănâncă, este dejun, dar noi în timpul dejunului continuăm discuţiile începute în atrium, asta înseamnă un dejun de lucru, deci în timp ce vorbim şi mâncăm, dar sigur şi dacă este un dejun tehnic un ambient plăcut este potrivit şi cred că aceste clădiri foarte frumoase pe care le avem în Sibiu vor fi puse în valoare încă mai mult dacă atrag atenţia prin astfel de manifestări", a afirmat Iohannis.

El a spus că apreciază deschiderea proprietarilor clădirii şi a conducerii Muzeului pentru această colaborare.

Summit-ul de la Sibiu

Municipiul Sibiu găzduieşte, în 9 mai, summitul Uniunii Europene la care sunt aşteptaţi 28 de şefi de state şi de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre. Vor fi în oraş mai mulţi preşedinţi, premieri şi cancelari, alături de conducerea Parlamentului European şi a Comisiei Europene.

Pregătirile au început de mai mult de un an, iar măsurile de securitate care s-au luat sunt fără precedent.

Pe lângă acţiuni despre care nu vorbeşte nimeni în mod public, au fost închise străzi, parcări, a fost restricţionat traficul pe zeci de străzi, iar în ziua reuniunii nici măcar traficul pietonal nu este permis în centrul Sibiului. Toate unităţile de cazare din oraş şi împrejurimi sunt ocupate cu participanţi la eveniment, în timp ce principalii lideri politici stau la singurul hotel de cinci stele din oraş.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, referindu-se la participarea la summitul UE de la Sibiu, din 9 mai, că nu a fost invitată încă, întrebându-se cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent pentru a vorbi despre realizările preşedinţiei române a Consiliului UE.

Sâmbătă, Viorica Dăncilă a declarat că, dacă va fi invitată, va participa la summitul şefilor de stat şi de guverne din 9 mai de la Sibiu, dar nu se va ruga de nimeni pentru a participa la eveniment.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma că în spaţiul public "se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană", prin faptul că jurnalişti şi politicieni "deplâng faptul că doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu".

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO