Iohannis, despre neinvitarea lui Dăncilă la summit: Nu este rea-voință, nici rea-credință

Klaus Iohannis
Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat marţi faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu pentru că fiecare stat are un singur reprezentant la acest eveniment.

Șeful statului a mai spus că la acest summit vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului.

"Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm (...) Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea", spune Iohannis, menţionând şi că "cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber".

"Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European şi face o prezentare. Atât este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusk", a explicat, marţi, Klaus Iohannis, potrivit News.ro.

Aflat la Sibiu pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru summitul din 9 mai, Iohannis a spus că întâlnirile din cadrul summitului sunt pentru lucru, nefiind prevăzute evenimente protocolare, "la care lumea ar sta şi ar pierde vremea".

Citește și
Klaus Iohannis
Ce a spus Iohannis după ce a inspectat clădirea din Sibiu unde va avea loc Summitul UE
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"În consecinţă toată discuţia este una puţin artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a Românei. Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm şi să lucrăm la un lucru foarte important, la agenda strategică pentru următorul mandat al instituţiilor europene, ne întâlnim pentru a da optimism, speranţă, cetăţenilor europeni, acum, în pragul alegerilor europene. Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea, noi avem foarte, foarte mult de lucru, de discutat în Consiliul European. Niciodată nu ne ajunge timpul şi atunci când ne adunăm discutăm la concret, discutăm lucrurile care sunt pe agendă", a adăugat el.

Iohannis a menţionat însă că publicul larg poate participa, în 9 mai, la un concert organizat în Piaţa Mare din Sibiu.

"Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza, sper eu, cu o aşa-numită declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum vrem să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine. Iar pentru sibieni, pentru musafiri şi pentru oricine altcineva doreşte să participe, în ziua de 9 mai, Primăria municipiului Sibiu organizează aici în Piaţă - şi se vede în spate - un mare concert pentru toată lumea. Deci cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber", a afirmat Iohannis.

El a spus că dejunul - care va fi organizat în curtea interioară a Palatului Brukenthal - nu este unul festiv.

"Este un dejun tehnic, sigur, se mănâncă, este dejun, dar noi în timpul dejunului continuăm discuţiile începute în atrium, asta înseamnă un dejun de lucru, deci în timp ce vorbim şi mâncăm, dar sigur şi dacă este un dejun tehnic un ambient plăcut este potrivit şi cred că aceste clădiri foarte frumoase pe care le avem în Sibiu vor fi puse în valoare încă mai mult dacă atrag atenţia prin astfel de manifestări", a afirmat Iohannis.

El a spus că apreciază deschiderea proprietarilor clădirii şi a conducerii Muzeului pentru această colaborare.

Summit-ul de la Sibiu

Municipiul Sibiu găzduieşte, în 9 mai, summitul Uniunii Europene la care sunt aşteptaţi 28 de şefi de state şi de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre. Vor fi în oraş mai mulţi preşedinţi, premieri şi cancelari, alături de conducerea Parlamentului European şi a Comisiei Europene.

Pregătirile au început de mai mult de un an, iar măsurile de securitate care s-au luat sunt fără precedent.

Pe lângă acţiuni despre care nu vorbeşte nimeni în mod public, au fost închise străzi, parcări, a fost restricţionat traficul pe zeci de străzi, iar în ziua reuniunii nici măcar traficul pietonal nu este permis în centrul Sibiului. Toate unităţile de cazare din oraş şi împrejurimi sunt ocupate cu participanţi la eveniment, în timp ce principalii lideri politici stau la singurul hotel de cinci stele din oraş.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, referindu-se la participarea la summitul UE de la Sibiu, din 9 mai, că nu a fost invitată încă, întrebându-se cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent pentru a vorbi despre realizările preşedinţiei române a Consiliului UE.

Sâmbătă, Viorica Dăncilă a declarat că, dacă va fi invitată, va participa la summitul şefilor de stat şi de guverne din 9 mai de la Sibiu, dar nu se va ruga de nimeni pentru a participa la eveniment.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma că în spaţiul public "se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană", prin faptul că jurnalişti şi politicieni "deplâng faptul că doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Juncker spune de ce a ales Sibiul pentru summit-ul UE: ”Voiam să pun capăt propagandei”
Juncker spune de ce a ales Sibiul pentru summit-ul UE: ”Voiam să pun capăt propagandei”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut o declarație de presă marți, cu două zile înaintea Summitului UE de la Sibiu.

Ce a spus Iohannis după ce a inspectat clădirea din Sibiu unde va avea loc Summitul UE
Ce a spus Iohannis după ce a inspectat clădirea din Sibiu unde va avea loc Summitul UE

Preşedintele Klaus Iohannis a sosit marţi la Sibiu pentru a verifica stadiul pregătirilor care au loc în clădirea Primăriei unde va avea loc Summitul UE şi la Palatul Brukenthal unde va avea loc dineul oficial al oaspeţilor europeni.

Președintele Iohannis, precizări despre summit-ul de la Sibiu. Ce vor discuta liderii UE
Președintele Iohannis, precizări despre summit-ul de la Sibiu. Ce vor discuta liderii UE

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, într-un comunicat de presă, că va găzdui, joi, 9 mai, la Sibiu, Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Programul summit-ului de la Sibiu. Invitația trimisă de Donald Tusk liderilor europeni
Programul summit-ului de la Sibiu. Invitația trimisă de Donald Tusk liderilor europeni

Participanții la summit-ul de la Sibiu vor discuta despre planurile strategice ale UE în anii următori şi ar urma să adopte Declaraţia de la Sibiu, conform scrisorii de invitaţie adresată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Deși plouă, asfaltul este spălat în Sibiu pentru Summit. Elevii din oraș, trimiși în vacanță
Deși plouă, asfaltul este spălat în Sibiu pentru Summit. Elevii din oraș, trimiși în vacanță

Cu trei zile înaintea summit-ului Uniunii Europene, Sibiul freamătă. Până și străzile primesc un tratament special, rar în România.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.