Tăriceanu, după întâlnirea cu Dăncilă și Dragnea: Nu am discutat de Pilonul II de pensii. Nu se desființează

Dată publicare: 23-05-2018 12:38
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu

Liderul PSD Liviu Dragnea și președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, unde au discutat aproximativ două ore. 

La finalul întâlnirii, Dragnea a transmis printr-un consilier că nu dorește să stea de vorbă cu presa.

În schimb, Tăriceanu a declarat că nu s-a discutat despre Pilonul II de pensii și a dat asigurări că acest fond de pensii nu se va desființa. De asemenea, liderul ALDE a ținut să sublinieze faptul că a fost la Guvern pentru a o asigura pe Viorica Dăncilă de sprijinul său şi de soliditatea majorităţii parlamentare.

Am fost să o asigur că în coaliţie se va bucura de tot sprijinul şi de soliditatea majorităţii parlamentare şi de sprijinul instituţional în calitate de preşedinte al Senatului”, a afirmat Tăriceanu.

El a spus că a fost ”o întâlnire foarte agreabilă”.

Tăriceanu a precizat că deplasarea sa la guvern ”are o încărcătură simbolică”: ”Am vrut să arăt premierului că are acest suport necondiţionat. Am ţinut să o felicit pe doamna Dăncilă pentru seriozitatea abordării, pentru modul în care se comportă Guvernul”.

În ceea ce privește Pilonul II de pensii, Tăriceanu a dat asigurări că nu va fi desființat.

Nu se desfiinţează Pilonul II, nu poate fi vorba de aşa ceva. (...) Din câte am văzut, a fost o greşeală din partea Comisiei de Prognoză. Nu se stopează plăţile”, a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

El a ţinut să precizeze că aceeaşi sursă o au contribuţiile şi la Pilonul I, şi la Pilonul II.

Vrem să avem o imagine clară asupra randamentului la Pilon II, ce se întâmplă cu banii investiţi, unde se duc. (...) Nu se pune sub nicio formă problema desfiinţării Pilonului II”, a subliniat liderul ALDE.

Tăriceanu a mai spus că a fost o discuţie mult mai largă şi pe alte subiecte: trei mari categorii de proiecte prin parteneriat public-privat - autostrăzi, spitale şi spitalul republican, precum şi stadiul proiectul de OUG privind achiziţiile publice, care va fi aprobat în şedinţa de Guvern de mâine.

El a mai declarat că Dăncilă i-a arătat nişte planşe cu proiectele despre care au discutat.

Sinteza declarațiilor președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu:

- Am discutat în primul rând o chestiune de ordin politic, să o asigur de sprijinul meu pe doamna premier.

- Am fost să dau asigurările că în Coaliție are tot sprijinul.

- Nu în ultimul rând am vorbit de sprijinul instituțional al președintelui Senatului.

- Cu acest prilej sigur că am făcut o discuție mult mai largă și pe alte subiecte. Cele 3 categorii de subiecte pe care Guvernul intenționează să le propună pe parteneriatul public - privat: Autostrăzi și spital. Am discutat despre proiectul de ordonanță privind achizițiile publice.

- Aceste demersuri se înscriu în eforturile pe care Guvernul le face pentru a accelera volumul de investiții, având în vedere că în prezent toate procedurile sunt extrem de complicate.

- Cam acestea au fost în mare subiectele pe care le-am discutat.

- Sigur că am cerut detalii șsi despre proiectele de infrastructură, care vor face și obiectul ședinței de mâine de Guvern.

- Am avut o agendă destul de plină.

- Mersul meu la Guvern nu este că nu aveam unde să ne întâlnim. Sigur că are o încărcătură simbolică, să se vadă că are un suport necondiționat.

- Urmăresc îndeaproape ceea ce face Guvernul, ce face prim-ministrul, și am ținut să o felicit pentru felul în care se comportă cu cetățenii. Și le spun și public

- Nu, n-am discutat de Pilonul II. Și eu v-am spus și domnul prim-ministru. Ce să vă spun, decât încă o dată, NU se desființează. Nu poate fi vorba de așa ceva

- Ați văzut declarația publică în legătură cu această informație, a fost o greșeală. Ca să fiu clar, nu se stopează nici contribuțiile

- Din câte mi-a spus prim-ministrul urmează să se facă o analiză la Ministerul Muncii. Trebuie să înțelegeți un lucru. Statul nu poate să fie complet detașat, ce se întâmplă cu banii cetățenilor la Pilonul II. Vrem să vedem ce se întâmplă cu banii investiți în Pilonul II, care este impactul lor în economie. Dar nu se pune sub nicio formă problema desființării Pilonului II. Dar în același timp este normal să vede, ce se întâmplă cu pilonul II. Dar eu vreau să dau asigurare că Pilonul II nu se desființează.

- (despre justiție si Comisia Europeană) Eu sunt tare curios, aceste rapoarte anuale pe care le face C.E. ce impact au în alte țări. În România e ca și cum Dumnenzeu ar coborî pe Pământ.

- În tot acest timp, ce s-a întâmplat în România, e ca o cangrenă care s-a dezvoltat, mă refer la protocoalele secrete între instituții. N-am văzut nimic în rapoartele Comisiei despre încălcarea aceasta a statului de drept.

- Eu cred că Guvernul, societatea, este capabilă să-și rezolve problemele fără să fie nevoie de îndrumări.

- M-am mai întâlnit cu doamna premier și în alte dăți și ne vom întâlni ori de câte ori va fi nevoie. Discutăm și la telefon, nu fac niciun fel de indiscreție, vorbim des la telefon. Este normal ca aceste lucruri pe care vi le spun să fie discutate, după atacurile extrem de violente din ultima perioadă, și politice și din presă.

Dragnea și Tăriceanu au venit și au plecat separat de la Guvern

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au venit și au plecat separat de la Palatul Victoria, fiecare cu un alt autoturism, la un interval de aproximativ 15 minute.

Înainte să înceapă această ședință, premierul Viorica Dăncilă nu a vrut să dea prea multe detalii. "Am o întâlnire la 13,30 cu domnul Tăriceanu", a declarat Dăncilă, după ce a participat la Conferinţa Naţională a Agricultorilor cu tema "Agricultura - prioritate naţională".

La insistenţele jurnaliștilor, potrivit cărora liderul social-democraţilor şi-ar fi anunţat intenţia de a participa la această întâlnire, Dăncilă a răspuns: "E foarte bine, sunt liderii celor două partide care formează coaliţia şi este normal ca să avem o discuţie între Guvern susţinut de actuala coaliţie şi liderii coaliţiei".

Totodată, întrebată dacă la întâlnire se va discuta şi despre pilonul II de pensii, premierul a spus că nu.

"Nu discutăm despre pilonul II în niciun caz", a afirmat Dăncilă.

Recent, purtătorul de cuvânt al ALDE Varujan Vosganian s-a declarat împotriva suspendării Pilonului II de pensii, susținând că acei bani nu pot fi luați și băgați în Pilonul I de pensii, deoarece ar fi împotriva Constituției.

Sursa: News.ro, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO