Guvernul estimeaza ca in curand va putea fi reluat exportul in Turcia de carne de oaie
Interdictia de export in Turcia al carnii de oaie si vita si de tranzit al statului turc cu produse catre Orientul Mijlociu, impusa Romaniei din 2012 de oficialii de la Ankara, va fi ridicata curand.
Incepand cu anul 2012, pe fondul focarelor de scrapie din mai multe state, Turcia a blocat importurile si tranzitul carnii de ovine si bovine inclusiv in relatia cu Romania.
In prezent, autoritatile turce au emis un acord de princpiu pentru tranzit, dar solicita producatorilor sa trimita actele aferente transportului pentru a le autoriza in prealabil, procedura care dureaza pana la zece zile. in aceste conditii, producatorii romani cer ca autorizatia sa fie eliberata la granita.
Aceasta problema a reprezentat unul dintre subiectele de discutie ale premierului Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Ankara, cu autoritatile turce, seful Guvernului afirmand, la final, ca se discuta ridicarea barierelor intre cele doua tari, in beneficiul producatorilor.
La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, Vladimir Manastireanu, aflat in delegatia premierului, a precizat ca a fost convenit ca problema sa fie discutata la proximul comitet interguvernamental al celor doua tari si ca se asteapta ca, pana la finele lunii septembrie, Oficiul International de Epizootii sa emita acordul pentru declararea unor zone libere de export, ceea ce ar permite producatorilor romani nu doar sa tranziteze, dar si sa exporte in Turcia astfel de produse.
In primavara acestui an, conducerea Ministerului Agriculturii anunta ca, in luna septembrie, Oficiul International de Epizootii va prezenta judetele care nu prezinta pericol de scrapie si din care pot fi exportate produse din carne de oaie si vita.
Sursa: Mediafax
Etichete: Turcia, romania, Recep Erdogan, victor ponta,
Dată publicare:
19-09-2013 22:29