Noul proiect al bugetului pentru 2017 a fost finalizat, dar abia marti primeste aviz CSAT. "Am sperat la un parcurs usor"

×
Codul embed a fost copiat

Sedinta Guvernului de vineri, in care urmeaza sa fie adoptat proiectul bugetului pe anul 2017, a fost amanata. Era programata initial sa inceapa la ora 13.00.

CLICK AICI PENTRU DOCUMENTUL CU PROIECTUL DE BUGET PE 2017 

UPDATE 19:30 Administratia Prezidentiala precizeaza printr-un comunicat ca, "in anul 2015, Guvernul a transmis Secretariatului CSAT proiectele de buget pentru institutiile din domeniul securitatii nationale pe data 7 decembrie. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a reunit pe data de 10 decembrie 2015 pentru avizare.

In acest an, Guvernul a decis sa actioneze fara sa se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget."

UPDATE 17:30 Premierul a anuntat ca bugetul este finalizat si are toate avizele, inclusiv cel al Consiliului Fiscal. "Noi am terminat proiectul de buget, avem tot ceea ce inseamna avize, mai este nevoie de un aviz - avizul CSAT. Am avut o discutie dupa-amiaza cu domnul presedinte, am sperat la un parcurs cum a fost anul trecut. Va anunt ca sedinta CSAT va fi marti la ora 12:30. Am informat conducerile celor 2 camere ca imediat dupa CSAT vom avea o sedinta de Guvern pentru aprobarea legii bugetului", a spus Grindeanu.

Citește și
Dacian Ciolos
Parlamentarii inca nu au gasit "gaura" din bugetul guvernului Ciolos si spun ca mai au nevoie de timp
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

UPDATE 17:10 Sedinta CSAT unde se va aviza bugetul a fost stabilita pentru marti. Potrivit unei decizii CCR din 2008, bugetul are nevoie de aviz CSAT, dar acesta nu e decat consultativ. Nu e clar insa ce se va intampla daca bugetul este votat fara acest aviz, legea neprevaznd sanctiuni, ci doar posibilitatea unei actiuni in justiei in cazul unui conflict intre presedinte si Guvern.

UPDATE 16:15 Inceperea sedintei de Guvern este amanata intrucat Executivul asteapta garantii din partea presedintelui Klaus Iohannis ca bugetele pentru institutiile din domeniul sigurantei nationale, conform noii variante a proiectului bugetului de stat, vor primi avizul pozitiv al CSAT, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Guvernul asteapta ca presedintele sa dea o garantie ca acest buget, care va fi astazi aprobat in Guvern, va primi aviz pozitiv de la CSAT”, au spus sursele citate. Conform acestora, se asteapta raspunsul presedintelui inaintea adoptarii bugetului, avand in vedere obiectiile acestuia. Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicat de Guvern, fiind asteptata sa inceapa si sedinta Executivului in care acesta sa fie aprobat.

UPDATE 15:00 Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicat de Guvern, fiind asteptata sa inceapa si sedinta Executivului in care acesta sa fie aprobat.

Deficitul bugetar este prevazut sa atinga 2,99% iar principala scadere este la investitii – 70%, cu 30 de procente mai mult decat in prima varianta a bugetului.

Bugetul pentru Administratia Prezidentiala este cu 15 % mai mic fata de cel din 2016,  iar cel al SRI cu - 9,4%. 

Totodata bugetul CCR ar creste cu 1,89% iar cel al Ministerului Apararii Nationale ar creste cu 52% pentru a ajunge la exact 2% din PIB.

 

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Iohannis, nemultumit ca noul buget nu respecta promisiunile facute NATO.
Iohannis, nemultumit ca noul buget nu respecta promisiunile facute NATO. "Nu ne putem juca cu securitatea Romaniei"

Seful statului i-a transmis joi o scrisoare premierului in care critica modul in care a fost elaborat bugetul.

Parlamentarii inca nu au gasit
Parlamentarii inca nu au gasit "gaura" din bugetul guvernului Ciolos si spun ca mai au nevoie de timp

Presupusa "gaura" din bugetul guvernului Ciolos, invocata de actualul cabinet Grindeanu si de liderul PSD Liviu Dragnea, le-a dat din nou de furca parlamentarilor din Comisiile pentru buget-finante.

Coincidenta stranie privind cresterea economica. Estimarile Comisiei de Prognoza s-au aliniat cifrelor din programul PSD
Coincidenta stranie privind cresterea economica. Estimarile Comisiei de Prognoza s-au aliniat cifrelor din programul PSD

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza a fost intrebat de cei din Comisia Buget Finante din Parlament de ce noua prognoza de crestere economica este atat de asemanatoare cu cea din programul PSD.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.