"Granita Romania-Moldova va deveni simbolica". Presa din Europa, despre declaratia lui Victor Ponta

19-05-2012 09:12

Harta

Victor Ponta a declarat ca Romania va continua sa sprijine Republica Moldova in procesul de integrare europeana.

 

Acest proces va reprezenta o oportunitate pentru ca granita care a divizat doua secole cele doua tari sa devina una "simbolica".

Declaratiile lui Victor Ponta privind viitorul granitei dintre Romania si Moldova au fost preluate si de presa Europeana.

"Pentru a marca 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, premierul Romaniei a declarat ca vrea ca in viitor granita dintre Romania si Moldova sa fie pur simbolica" - a scris ziarul austriac Der Standard.

Declaratia a fost inclusa intr-un mesaj transmis cu ocazia implinirii a 200 de ani de la anexarea jumatatii estice a Moldovei de catre Imperiul Tarist.

"Consecintele acestui act si urmarile lor politice si sociale raman in continuare dominante ale existentei celor doua state – Romania si Republica Moldova.

"Separarea impusa de o granita creata de efortul politic al marilor puteri ale epocii a dus la impartirea in doua a familiilor, credintelor, obiceiurilor, a limbii si a culturii comune.

"In numeroase ocazii, aceste diviziuni au generat in ambele societati tensiuni politice, au stat la baza ascensiunii politice a extremismului si au favorizat abandonarea politicilor si a argumentelor intelepte in favoarea beneficiilor de moment si a pasiunilor ideologice", a declarat premierul Victor Ponta.

Sursa: Der Standard


VIDEO PROTVPLUS.RO