Firea acuză liderii PSD că "pun la cale un plan de sabotare". Ce i-ar fi răspuns Dragnea

Gabriela Firea
Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Firea, a declarat vineri că mai mulţi consilieri municipali social-democraţi au anunţat-o că au fost chemaţi la sediul PSD, pentru a li se cere să nu îi mai susţină proiectele.

"Am informaţii certe că la sediul central al PSD din Şoseaua Kiseleff se pune la cale un plan de sabotare a mea în calitate de Primar General al Capitalei, prin întoarcerea împotriva mea a consilierilor generali PSD. Concret, domnul Codrin Ştefănescu, fost secretar general adjunct al PSD, în total dispreţ faţă de statutul partidului, a început să-i convoace individual pe consilierii generali pentru a-i convinge să se delimiteze de mine şi de echipa mea şi să nu-mi mai voteze proiectele, promiţându-le funcţii şi alte avantaje”, afirmă Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Ea spune că se fac presiuni asupra consilierilor generali să semneze declaraţii cum că sunt constrânşi să voteze, la fiecare şedinţă, proiecte cu care nu sunt de acord.

”Oricine ar semna aşa ceva s-ar dovedi nu doar de rea credinţă, ci şi nedemn. Pentru că toate proiectele pe care le propun eu sunt conforme cu Programul de Guvernare Locală, aprobat de conducerea partidului, şi cu care ne-am prezentat în faţa electoratului în 2016. Am primit încrederea alegătorilor din Bucuresti, care ne-au dat 7 primari şi majoritate în Consiliul General tocmai pentru a putea pune în aplicare acest program. Dacă nu votează proiectele noastre, nu pe mine mă pedepsesc, ci pe bucureşteni, cei care le-au acordat votul şi încrederea. Aşa cum s-a întâmplat la ultima şedinţă de Consiliu General, când din cauza faptului că nu a fost votată rectificarea bugetară, nu putem achita în avans gazele pentru energia termică. Vom rezolva acest lucru la şedinţa următoare, după ce sper că au înţeles toţi colegii ce consecinţe poate avea, uneori, votul politic”, continuă primarul general.

Gabriela Firea precizează că un primar poate supravieţui foarte bine şi cu un Consiliu ostil. ”Avem exemple în istoria recentă când unul dintre predecesorii mei a fost într-atât de afectat de ostilitatea consilierilor încât a devenit Preşedintele României. O astfel de relaţie nu ar aduce însă nimic bun pentru bucureşteni!”, adaugă ea.

Citește și
Gabriela Firea
Proiectul ”car-sharing”, respins. Reacția lui Firea după ce a fost numită ”primarul voucher”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

”Prin urmare, îi solicit public, ceea ce i-am cerut şi personal, preşedintelui PSD Liviu Dragnea să-l retragă în „cazarmă” pe Codrin Ştefănescu sau să-l trimită pe alte fronturi. La Primăria Capitalei nu avem nevoie de războaie şi încercăm să facem cât mai puţină politică şi cât mai multă administraţie, în beneficiul cetăţenilor. Am înţeles destul de târziu, la jumătatea mandatului, că nu mai are sens să mă iluzionez că voi beneficia de sprijin pentru marile proiecte al Capitalei – cum ar fi rezolvarea problemei traficului prin finalizarea centurii Ocolitoare, la care nici nu se lucrează în ritm susţinut, dar se inventează, în schimb, motive pentru a nu fi transferată la Primăria Generală . Aş vrea însă măcar să fim lăsaţi în pace, să putem lucra pentru cetăţeni”, spune Firea.

Ea mai susţine că, ”practic, prin distrugerea majorităţii PSD-ALDE din Consiliul General, ceea ce se încearcă în aceste zile, este condamnat Bucureştiul la subdezvoltare, încetinirea proiectelor, sau chiar blocarea” celor începute de ea şi echipa sa. ”Sunt convinsă că bucureştenii vor şti să facă diferenţa, la toate scrutinele care ne aşteaptă, între cei care muncesc zi de zi pentru ca ei să aibă o viaţă mai bună şi cei care, pentru interese personale, distrug tot ceea ce s-a realizat până acum", încheie Gabriela Firea.

Ulterior, Firea şi-a detaliat declaraţiile la Antena 3: "Sunt chemaţi consilieri generali PSD la sediul central, în care domnul Ştefănescu, fost secretar general adjunct al PSD, îi cheamă şi le spune că are girul domnului preşedinte Dragnea să discute cu dumnealor şi să le spună că nu este bine să mai voteze în Consiliul General proiectele propuse de mine, că trebuie să îmi ceară demisia de la PSD Bucureşti şi că trebuie să se delimiteze de mine. (...) Zilele trecute au fost chemaţi individual, astăzi au fost chiar în grup şi m-au sunt din sediul Kiseleff pentru că au crezut că sunt şi eu acolo. Au fost sunaţi de la secretariat. Când au văzut că eu nu sunt, atunci s-au alertat şi unii dintre ei m-au sunat să îmi spună că ei pleacă şi nu vor să semneze ceea ce domnul Ştefănescu le spune că trebuie să semneze împotriva mea".

Potrivit primarului general, consilierilor municipali li s-ar fi promis funcţii precum cea de consul sau lider de organizaţie locală. Primarul general a adăugat că le mulţumeşte consilierilor generali care "au dat dovadă de onoare" şi care au refuzat să semneze angajamente dictate de către Codrin Ştefănescu. Firea a mai apreciat că este vorba despre o acţiune nestatutară, pe care Comitetul Executiv al partidului ar trebui să o sancţioneze.

Firea a mai spus că în momentul în care i-a transmis liderul PSD aceste lucruri, Liviu Dragnea a răspuns că Ştefănescu "nu e copilul lui" şi, prin urmare, nu răspunde pentru faptele lui.

"Atunci are posibilitatea să intervină ca preşedinte al partidului şi să stopeze ceea ce face inclusiv acum domnul Ştefănescu în Kiseleff şi ceea ce a făcut toată ziua. (...) După votul care s-a dat în CEx, unde s-au stabilit nişte lucruri şi toţi ne-am asumat o atitudine publică - am tăcut, aşa cum ştiţi în această perioadă, deşi poate unele lucruri nu pot să spun că mă mulţumeau, dar am tăcut în aşteptarea unui nou CEx unde să îmi spun punctul de vedere. Dar dumnealor înţeleg că nu au încetat şi continuă un război care este în primul rând îndreptat împotriva cetăţenilor", a declarat Firea.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Gabriela Firea, atac voalat la Guvern, acuzând un șantaj: ”Eu nu mai cedez”
Gabriela Firea, atac voalat la Guvern, acuzând un șantaj: ”Eu nu mai cedez”

Gabriela Firea a declarat joi, în debutul şedinţei Consiliului General al Capitalei, că respinge varianta acordării unor plăţi compensatorii pentru angajaţii celor patru administraţii care ar urma să fie desfiinţate.

Proiectul ”car-sharing”, respins. Reacția lui Firea după ce a fost numită ”primarul voucher”
Proiectul ”car-sharing”, respins. Reacția lui Firea după ce a fost numită ”primarul voucher”

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a respins proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei ar fi decontat combustibilul folosit de cetăţeni până la valoarea de 500 de lei pe lună dacă mai multe persoane folosesc în comun un autoturism.

Gabriela Firea răspunde criticilor: ”Să nu-şi facă nimeni griji. Nu sunt plângăcios de serviciu”
Gabriela Firea răspunde criticilor: ”Să nu-şi facă nimeni griji. Nu sunt plângăcios de serviciu”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacţionat joi, înaintea şedinţei de Consiliu General, faţă de criticile aduse de opoziţie şi de sindicaliştii din administraţie în ceea ce priveşte desfiinţarea mai multor administrații.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.