Filmul scandalului din Camera Deputaților. Ce au câștigat liberalii din acest circ politic

05-12-2018 18:07

5 decembrie a fost o zi extrem de tensionată în Parlamentul României. Liberalii au forțat revocarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei... și chiar au ales un nou președinte de ședință din partea PNL.

Așa că acesta din urmă a anunțat demiterea lui Dragnea, dar și a lui Florin Iordache, cel care a condus inițial lucrările.

Cum era de așteptat în nebunia generală, social democrații nu au recunoscut înlocuirea celor doi și au acuzat opoziția că a făcut doar o mascaradă.

"Este o nouă încercare de a lua cu japca o instituție a statului", a răspuns și Liviu Dragnea, câteva ore mai târziu.

Liberalii au adus în sala de plen două boxe și un microfon și au desemnat un nou președinte care să conducă lucrările. S-a întâmplat după două ore de dezbateri în contradictoriu, timp în care Florin Iordache a tergiversat lucrările și nu a supus la vot propunerea PNL privind revocarea lui Liviu Dragnea.

Liberalii nu au vrut să mai plece de la pupitrul sălii de ședințe, iar Florin Iordache a suspendat lucrările.

Florin Iordache, vicepreședinte Camera Deputaților: "Constat că nu au fost îndeplinte condițiile cerute de regulament, că în urmă consultărilor liderii de grup nu au convenit nimic, în aceste condiții constat că e 11,30 și închid ședința”.

Aleșii din opoziție l-au înconjurat pe șeful de ședință și i-au cerut să părăsească sala. În zadar. Florin Iordache nu s-a ridicat de pe scaun. În tot acest scandal, unii transmiteau live, pe Facebook.

Opoziția a anunțat și că urmează un vot final, doar că acesta ... nu s-a mai ținut. Cu toate acestea, cei de PNL și USR și-au proclamat victoria.

Raluca Turcan, deputat PNL: "Realitatea momentul e că majoritatea PSD ALDE nu mai există. Liviu Dragea e revocat. Florin Iordache e revocat din funcția de vicepreședinte. ”

Social-democrații susțin însă că opoziția a reușit doar să se facă de râs. Liviu Dragnea a urmărit totul din biroul său.

Liviu Dragnea: ”Ăsta este stilul lui Iohannis, a luat cu japca și casele din Sibiu, așa vrea să ia și aceste instituții care îl deranjează, pentru că are atitudini dictatoriale și vrea o putere absolută. Deci ăsta este președintele nostru, Iohannis zapciul.”

Potrivit regulamentului, președintele care conduce lucrările fiecărei ședințe de plen este numit la începutul săptămânii de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Deși liberalii au forțat regulamentul, desemnând un alt președinte pentru lucrările plenului, au obținut totuși o victorie, fie și de imagine. Dacă s-ar fi ajuns la un vot real pentru schimbarea oficială a celor doi, este foarte posibil că PSD ar fi pierdut.

Coaliția de la putere, formată din PSD și ALDE nu mai are majoritatea, prin plecarea unor parlamentari social democrați în partidul lui Victor Ponta. O eventuală abținere a celor de la UDMR le-ar fi dat lovitura de grație.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO