Escala pe Otopeni a Ministrului britanic de Externe ca sa discute cu Ponta. Ce asigurari i-a cerut

17-07-2012 19:28


Ministrul britanic de Externe William Hague a subliniat, la intrevederea cu premierul Victor Ponta, necesitatea ca toti actorii politici sa respecte prevederile Constitutiei.

Acesta a apreciat asigurarile prim-ministrului privind aplicarea hotararilor CC si organizarea referendumului conform deciziei CC.

Precizarile sunt cuprinse intr-un comunicat transmis, marti, MEDIAFAX, de Ambasada Marii Britanii, referitor la intalnirea dintre ministrul britanic de Externe William Hague si prim-ministrul Victor Ponta.

"Ministrul britanic de Externe William Hague a avut o intrevedere cu prim-ministrul roman Victor Ponta astazi, 17 iulie, la Bucuresti. Cei doi au abordat subiecte legate de parteneriatul strategic dintre Romania si Marea Britanie, precum si aspecte ale situatiei politice actuale din Romania", se arata in comunicat.

Referitor la cel de-al doilea subiect, "oficialul britanic a subliniat necesitatea ca toti actorii politici sa respecte prevederile Constitutiei, institutiile statului si deciziile adoptate de instantele judecatoresti", mentioneaza sursa citata.

"William Hague a apreciat asigurarile date de premierul Victor Ponta privind aplicarea deciziilor luate de Curtea Constitutionala si organizarea referendumului din data de 29 iulie in conformitate cu decizia privind Legea Referendumului formulata de Curtea Constitutionala", precizeaza comunicatul.

Potrivit sursei citate, ministrul britanic a adaugat ca, avand in vedere perioada de instabilitate economica prin care traverseaza Europa, este cu atat mai important ca intreaga clasa politica sa demonstreze in mod clar ca litera legii este respectata, sa asigure stabilitatea politica si sa continue progresele in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

William Hague a discutat cu premierul Victor Ponta si despre relatia bilaterala, remarcand trendul ascendent in comertul bilateral si cooperarea excelenta pe probleme de securitate si aparare, inclusiv in Afganistan. Oficialul britanic a subliniat angajamentul constant al Guvernului de la Londra privind asistenta oferita institutiilor romanesti in reforma justitiei si in lupta impotriva coruptiei, inclusiv prin expertiza britanica in aceste domenii, se mai arata in comunicatul ambasadei britanice.

Surse diplomatice au declarat agentiei MEDIAFAX ca escala ministrului britanic a fost una programata in mod special.

"A fost o escala speciala a ministrului britanic, care a dorit sa vina la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane pe tema recentelor evolutii de pe scena politica romaneasca", au precizat sursele citate.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit la Aeroportul Henri Coanda-Otopeni, dupa ce a sosit din vizita efectuata la Chisinau, cu ministrul britanic de Externe, William Hague, ajuns pentru putin timp in Romania, au declarat anterior surse oficiale.

Intors marti seara la Bucuresti din vizita efectuata in Republica Moldova, premierul a plecat de la aeroport, dar s-a intors dupa circa zece minute, dupa ce presa a parasit salonul oficial.

VIDEO PROTVPLUS.RO