Emil Boc: Imprumutul de la FMI are "caracter preventiv"!

Ultima actualizare: 23-06-2012 04:18

"Romania nu are nevoie disperata de un imprumut de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, insa banii ne vor ajuta sa limitam efectele crizei", a spus duminica premierul Emil Boc.

Comitetul Interministerial pentru Asigurarea Finantarii Romaniei s-a intrunit duminica dimineata la Palatul Victoria pentru a discuta despre imprumutul de la FMI si Comisia Europeana.

De fapt, folosim, ne imprumutam, cu vreo patru milioane... patru miliarde de euro! In rest sunt bani care au alt rol, un rol de rezerva.
Radu Berceanu, ministrul Transporturilor
Premierul Emil Boc a insistat ca imprumutul are "caracter preventiv", pentru a atenua efectele crizei. El a explicat cum vom folosi exact banii imprumutati de la FMI si Comisia Europeana, dar si de la alte institutii financiarte internationale.

Surse autorizate din Guvern spun ca acordul nu va impune reducerea salariilor si a pensiilor, asa cum s-a intamplat recent in Ungaria si Lituania. Este vorba insa doar de salariile de baza, pentru ca anumite sporuri vor fi totusi eliminate.

Masurile care prevad reduceri ale unor cheltuieli si cresterea veniturilor bugetare vor fi luate gradual, pe o perioada cuprinsa intre trei si sase ani.

Toti banii de la FMI vor intra in rezerva valutara a Bancii Nationale, care va avea astfel mai multe munitie pentru a apara leul si pentru a atinge unul din obiectivele acestui imprumut, pastrarea cursului euro-leu la un nivel suportabil pentru economie si pentru populatie.

Radu Berceanu a explicat ca de cele 13 miliarde de euro de la FMI nu se va atinge decat Banca Nationala, in cazuri extreme. In vistieria statului va intra o suma mult mai mica, adica banii de la Comisia Europeana.

Seful Guvernului spune ca Romania ia acest imprumut doar pentru a atenua consecintele crizei: "Nu suntem astazi in situatia dramatica de a avea nevoie disperata, de pe o zi pe alta, de bani. Dar daca ne pregatim din timp limitam efectele negative ale crizei," spune Emil Boc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO