Din cele 43 de primarii din Cluj care au primit bani de la Guvern, doar 5 sunt conduse de PSD si PNL

Ultima actualizare: 15-08-2012 13:17
Radu Moisin

Un numar de 43 de primarii din judetul Cluj, intre care doar cinci conduse de primari PSD si PNL, au primit bani din fondul de rezerva al Guvernului.

Guvernul a alocat judetului Cluj peste 20 de milioane de lei din fondul de rezerva, catre 43 de primarii si Consiliul Judetean, pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital si pentru co-finantarea unor proiecte europene. 

Dintre cele 43 de primarii care au primit bani, doar

trei

sunt conduse de primari PSD si

doua

conduse de primari PNL, potrivit Mediafax. Au fost alocate sume intre 900.000 de lei si peste un milion de lei, pentru trei municipii - Turda, Gherla si Campia Turzii, si orasul Huedin, toate conduse de edili PDL, in timp ce municipiul Dej, condus de un primar PSD, nu a primit

niciun leu

.

Cele mai mari sume, cate doua milioane de lei, au fost alocate pentru Primaria Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj, ambele PDL, iar comuna Izvoru Crisului, cu primar UDMR, a primit cea mai mare suma alocata unei localitati rurale - 520.000 de lei. Cea mai mica suma - 140.000 de lei - a revenit comunei Fizesu Gherlii, condusa de un primar PSD.

Primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, a declarat ca banii ar putea fi folositi pentru Spitalul Municipal, atat pentru lucrari de investitii, cat si pentru acoperirea arieratelor catre furnizori. "Noi suntem multumiti de faptul ca am fost sprijiniti din acest punct de vedere. Orice ajutor bugetar este binevenit, mai ales in acest domeniu al sanatatii, unde cheltuielile sunt foarte mari", a spus Moisin.

Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a declarat, la randul sau, ca cele doua milioane de lei se vor folosi pentru lucrarile de reabilitare a drumurilor judetene. "Am cerut acesti bani pentru reabilitarea drumurilor judetene, unde avem un proiect care vizeaza reabilitarea a 800 de kilometri. Suma este binevenita, pentru ca vom reusi sa asfaltam mai multe drumuri decat am prognozat in acest an", a precizat Tise.

Moisin si Tise au respins acuzatiile formulate de USL Cluj conform carora ar fi fost favorizate comunele PDL la alocarea banilor de la Guvern. "Dincolo de culoarea politica, beneficiarii acestor bani sunt clujenii, respectiv cetatenii din judete. Cred ca personalizarea dupa culoarea politica a primarului sau a presedintelui unui consiliu judetean nu isi are rostul, pentru ca acesti bani se duc in infrastructura folosita atat de cel care voteaza cu PSD, PNL, cat si de cel care voteaza cu PDL", a spus Tise.

Radu Moisin a afirmat ca este "numai o chestiune de statistica faptul ca majoritatea oraselor mari din Romania sunt conduse de primari PDL, dar asta nu inseamna ca acestea trebuie ignorate".

Primarul comunei Fizesu Gherlii, Marinel Muresan (PSD), a declarat ca suma de 140.000 de lei va fi folosita la finalizarea lucrarilor la statia de epurare a localitatii. "Nu avem ce face, bine ca am primit si atatia bani. ii vom folosi pentru lucrarile de la statia de epurare. Am avea nevoie de bani si pentru asfaltarea de drumuri", a spus Muresan.

Primarul comunei Gilau, Dumitru Sfarlea (PSD), a declarat ca banii primiti - 160.000 de lei - sunt putini, dar nu poate comenta de ce alte primarii PDL au primit mai mult, de la 255.000 de lei in sus. "Banii ii vom folosi pentru echilibrarea bugetului comunei si urmeaza sa facem o analiza in acest sens. Ma multumesc si cu putin, mai astup o gaura din buget cu acesti bani de la Guvern", a spus Sfarlea.

Primarul comunei Aghiresu, Sorin Lehene (PDL), sustine ca ar fi avut nevoie de peste 600.000 de lei pentru lucrari de infrastructura, dar se bucura si de cei 480.000 de lei alocati de Guvern. "Avem mare nevoie de bani pentru lucrari de infrastructura, asfaltare, canalizare, extindere retele de apa. Ne-am asteptat la mai multi bani, dar e bine si cat am primit", a spus Lehene.

USL Cluj l-a acuzat, duminica, pe premierul Mihai Razvan Ungureanu ca "se conformeaza politicii de partid si de stat potrivit careia de fondul de rezerva la dispozitia primului ministru trebuie sa beneficieze doar anumiti primari".

"Remarcam faptul ca premierul Ungureanu a fost prins in hora electorala a PDL cedand presiunii teritoriului si deschizand traista guvernamentala pentru sacul fara fund al primarilor PDL. Suntem intrigati de modul in care s-au realizat aceste alocari in functie de «necesitatile comunitatilor locale». Este inadmisibil sa nu bagi in seama deloc proiectele si necesitatile a jumatate din comunele din judet, plus municipiul Dej, conduse de primari PNL si PSD, si sa aloci peste 96 la suta din fondurile pentru Cluj primarilor PDL si UDMR", se arata intr-un comunicat al USL Cluj, semnat de deputatul PNL Horea Uioreanu.

Hotararea de guvern prin care Executivul acorda bani primariilor din Fondul de rezerva bugetara a fost publicata, vineri seara, in Monitorul Oficial. La momentul adoptarii acestei hotarari, Guvernul a insistat asupra faptului ca banii nu au fost acordati pe criterii politice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO