Deputat PNL: ”Mare parte din jandarmii care au gazat în 10 august, avansați în grad”


Ultimul update: Luni 14 Ianuarie 2019 17:20
Data publicarii: Luni 14 Ianuarie 2019 17:12
Categorie: Stiri Politice
Jandarmi, proteste, Piata Victoriei

Deputatul PNL Florin Alba susține că jandarmii care au participat la protestele din 10 august 2018, împotriva cărora nu a fost declanşată urmărirea penală, au fost avansați în grad înainte de termen sau au fost recompensați.

"Mare parte din jandarmii care şi-au bătut şi gazat propriul popor în 10 august, la mitingul diasporei, au fost avansaţi în grad, este răspunsul oficial al ministrului Carmen Dan, la o interpelare pe care i-am adresat-o la finele anului trecut. Aşadar, jandarmii participanţi la represiune au primit grade şi bani de la Carmen Dan, drept mulţumire ca i-au bătut bine pe români. Şi probabil pentru a-ţi ţine gura", se arată într-un comunicat al liberalului Florin Roman, potrivit Agerpres.

Parlamentarul liberal şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la faptul că în răspuns nu se precizează public numele participanţilor la "jandarmeriada" din 10 august care au fost avansaţi în grad, dar şi numărul acestora, "ascunzându-se sub umbrela păstrării secretului datelor cu caracter personal şi a 'misiunii' din 10 august".

Florin Roman menţionează că PNL solicită "imperativ" ministrului Carmen Dan "să facă lumină în cazul acestor recompense date jandarmilor" care au acţionat in Piaţa Victoriei, în vara anului trecut.

"'Fantoma albă', Sindile, Cazan au fost sau nu avansaţi, recompensaţi? Dar aghiotanţii lor şi cei care au dat ordinele directe?", mai întreabă liberalul, potrivit comunicatului menţionat.

"Cu ocazia Zilei Naţionale a României au fost înaintate în gradul militar înainte de termen sau au fost recompensate cu mulţumiri, felicitări, distincţii onorifice etc. şi cadre militare din Jandarmeria Română care au participat la misiunea din data de 10 august 2018 din Piaţa Victoriei", se arată în documentul semnat de ministrul Carmen Dan şi citat de către Florin Roman.

Ministrul susţine că, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul General al Jandarmeriei, la fundamentarea deciziei privind avansarea cadrelor militare respective sau pentru acordarea unor recompense s-a ţinut cont de profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor specifice de-a lungul carierei şi implicit de rezultatele obţinute pe întreg parcursul anului 2018.

"De asemenea, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române precizează faptul că din datele centralizate din unităţile participante la misiunea din data de 10 august 2018 a rezultat că nu a fost începută urmărirea penală împotriva cadrelor militare care au făcut obiectul recompensării", se arată în răspunsul semnat de către ministrul Carmen Dan.

În ceea ce priveşte numele celor care au făcut obiectul avansării şi recompensării, ministrul menţionează că acestea sunt informaţii "care fac parte din categoria datelor cu caracter personal", potrivit răspunsului la interpelarea deputatului PNL.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO