Dăncilă i-a dat replica lui Iohannis: ”În mod sigur există salarii pentru pensii și salarii”

Dată publicare: 23-05-2018 12:51
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Viorica Dăncilă

Premierul şi şeful Senatului au declarat miercuri că nu vor fi suspendate contribuţiile pentru Pilonul II de pensii, aşa cum scria într-un document oficial al Guvernului.

"Uitaţi de Pilonul II", a spus Viorica Dăncilă. În acelaşi timp, Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici a ezitat când jurnaliştii i-au cerut asigurări că nu vor fi introduse contribuţii suplimentare pentru angajatori, spunând că aşteaptă o analiză a Ministerului Muncii. Iar la întrebarea preşedintelui Iohannis, de marți seară, dacă sunt bani pentru plata lefurilor şi pensiilor, până la finalul anului, premierul Dăncilă a răspuns: "există salarii pentru pensii şi salarii".

Modificările la Pilonul II, apărute pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul şi care nu au fost retrase nici acum, au fost puse pe seama unei erori de către premier.

Viorica Dăncilă, premier: "Nu, uitaţi de Pilonul II. Deci, nu mai răspund la acest lucru. A fost o propunere a Comisiei de Prognoză, neagreată de Guvern şi nu pot să vorbesc despre ceva care nu am agreat, nici nu m-am uitat pe propunerea respectivă."

Cu toate acestea, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care susţine că Pilonul II nu trebuie desfiinţat sau suspendat, s-a dus la Guvern. După două ore de discuţii cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, Tăriceanu a anunţat:

"Nu se desfiinţează Pilonul II. Nu poate fi vorba de aşa ceva. Nu se stopează nici contribuţiile, aşa cum a apărut ştirea din motive care înţeleg că ţin de greşeala Comisiei de Prognoză."

La rândul său, Ministrul de Finanţe nu a mai fost atât de vehement.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Nu se supendă nimic, nu se naţionalizează, toate rămân astăzi cum sunt şi poate gândim un sistem mai bun.”

Preşedintele Iohannis a transmis public, marți seară, două întrebări Guvernului

Klaus Iohannis: "Ce faceţi cu Pilonul II. Mai aveţi bani de salarii şi de pensii până la finalul anului?"

Răspunsul premierului a venit, cu tot cu o eroare de exprimare.

Viorica Dăncilă, premier: "În mod sigur, există salarii pentru pensii şi salarii, chiar aş vrea să nu creăm îngrijorări în rândul pensionarilor că nu putem să le dăm pensia sau în rândul salariaţilor."

Bugetul de pensii are un deficit în creştere, în ultimii 10 ani, iar statul trebuie să se împrumute constant ca să le poată plăti luna de lună. Odată cu majorările de salarii acordate anul trecut şi anul acesta, cheltuielile de personal au crescut cu peste 22%. În acelaşi timp veniturile bugetare au crescut cu doar 11 procente.
 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO