Dăncilă îl acuză pe Iohannis de ”abuz” și spune că ia în calcul restructurarea în Parlament

Ultima actualizare: 09-09-2019 17:45

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, în prima ședința de Guvern după demisiile miniștrilor ALDE, că a identificat o soluție prntru ieșirea din această criză guvernamentală, provocată de președintele Klaus Iohannis, în opinia șefului liderului.

Astfel, social-democraţii iau în calcul restructurarea Guvernului în Parlament.

Dăncilă a ținut să sublinieze faptul că are această situație sub control și a declarat că ”niciun român nu trebuie să-și facă griji”. Șeful guvernului a precizat că toate pensiile vor fi plătite până la 15 septembrie și l-a acuzat de ”abuz instituțional” pe președintele Klaus Iohannis, care a refuzat toate propunerile de miniștri interimari.

”Refuzul de numi miniștri interimari este un abuz constituțional și de putere. Curtea Constituțională a stabilit deja prin decizia 875/2018 ca președintele în funcție nu are niciun drept să refuze aleatoriu numirile ministrilor interimari” - a spus Dăncilă la începutul ședinței de Guvern de luni.

Șeful guvernului a mai dat asigurări că ”nu ne temem și că luăm in calcul restructurarea miniștrilor în Parlament”.

De asemenea, Dăncilă a anunţat că va fi adoptată o hotărâre de Guvern prin care se va transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă, în sensul motivării situaţiei excepţionale.

Premierul a spus că măsura va fi luată pentru a depăşi situaţia de blocaj, "care putea fi rezolvată uşor dacă preşedintele îşi îndeplinea obligaţia stabilită de Constituţie de a semna propunerile de interimari".

În urmă cu câteva zile, Iohannis a anunțat că respinge categoric propunerile pentru miniştrii interimari. Președintele a menţionat că Guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică, iar, în aceste condiţii, Constituţia indică, "fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul".

În acest sens, preşedintele a precizat că este "datoria şi obligaţia" Vioricăi Dăncilă să meargă "de urgenţă" în Parlament pentru a obţine votul de validare.

În opinia sa, Guvernul "nu mai are legitimitate" în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii au sancţionat prin vot actuala guvernare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!