Dan Sova: Dosarele penale care il asteapta pe Traian Basescu dupa 29 iulie

Dan Sova

Senatorul PSD Dan Sova a enumerat, duminica, intr-o conferinta de presa, o serie de cazuri in care presedintele suspendat, Traian Basescu, ar urma sa fie anchetat daca pierde referendumul din 29 iulie.

Conform sursei citate, aceste dosare ar urma sa vizeze cazurile "Flota", "Mihaileanu", dar si "lobby-ul" pentru Rosia Montana.

"In ciuda afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa isi doreste cu ardoare invalidarea acestui referendum si revenirea la Cotroceni este teama de justitie. Am sa trec in revista numai cateva dintre dosarele penale care il asteapta pe domnia sa dupa 29 iulie, si o serie de alte actiuni cu iz sau conotatie penala, in legatura cu care dupa pierderea imunitatii constitutionale pe care dansul si-o revendica astazi s-ar putea sa-l intrebe procurorii din Romania", a spus sova.

El a sustinut ca Basescu ar fi produs o paguba de 300 de milioane de euro bugetului "prin actiunile sale directe, documentate, in dosarul Flota".

"Traian Basescu a fost trimis in judecata in acest dosar, dar cauza s-a suspendat dupa ce acesta a devenit presedintele Romaniei", a declarat Sova, precizand ca acest dosar nu este inchis.

Citește și
Victor Ponta
Ponta: Basescu a spus "lasa oamenii sa moara in fata spitalelor". Vreau sa ajunga in fata legii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Senatorul PSD a enumerat inclusiv dosarul privind casa obtinuta de Basescu in strada Mihaileanu.

"Problema este ca Basescu nu avea dreptul sa beneficieze de o repartitie de la stat, repartitie pe care dupa aceea a transformat-o in proprietate cu doar 20.000 de dolari, in conditiile in care mai primise o casa in Constanta", a sustinut Sova, mentionand ca in acest caz procurorii au decis neinceperea urmaririi penale "in urma unei simple vizite facute de Elena Udrea la parchet".

Sova a precizat ca Basescu mai este suspectat de spalare de bani in cazul tranzactiilor imobiliare "suspecte" pe care acesta le-ar fi facut cu omul de afaceri Costel Casunean. "Traian Basescu a primit neinceperea urmaririi penale in acest dosar mentionat acum, imediat dupa inceperea campaniei pentru referendum", a mai afirmat senatorul PSD.

El a amintit faptul ca fiica cea mare a presedintelui suspendat, Ioana Basescu, ar fi cumparat "sfidand criza" un apartament de 800.000 de euro de la Puiu Popoviciu, "cu bani obtinuti din vanzari anterioare si cu veniturile de jurist".

"Este primul presedinte al Romaniei care a facut lobby si care a facut presiuni publice asupra ministrilor pentru interesele unei companii private. in ultimii doi ani nu exista discurs al presedintelui, pozitie publica, in care sa nu fi militat si pentru Rosia Montana Gold Corporation. (...) Prin interventiile sale publice presedintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale carei actiuni cresteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare interventie mai insistenta a lui Traian Basescu", a mai afirmat senatorul PSD, acuzand "actiuni de manipulare a bursei" din partea presedintelui.

In plus, senatorul PSD a mai sustinut ca firma detinuta de sotul Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi cumparat cu sub 100.000 de euro de la Primaria Capitalei condusa de Basescu un teren in parcul Herastrau care in acest moment valoreaza 4 milioane de euro. "Rolul lui Traian Basescu, primar general pe atunci, a fost sa blocheze cererea de retrocedare a mostenitorilor legali pana la perfectarea tranzactiei", a sustinut Sova.

Totodata, senatorul PSD a sustinut ca Traian Basescu, in timpul guvernarii CDR, a fost cel care "a semnat privatizarea marilor companii romanesti", precum ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricola, Banca Comerciala Romana.

"Traian Basescu este cel care se face responsabil de faptul ca fiecare roman va trebui sa plateasca cate 1000 de euro din propriul buzunar pentru a fi returnate imprumuturile de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, imprumuturi care nu au fost folosite pentru lansarea economica. Scopul acestor imprumuturi a fost in primul rand acela de a-l ajuta pe Basescu in campania pentru realegerea sa", mai sustinut Sova.

Totusi, in urma intrebarilor jurnalistilor, senatorul PSD a afirmat ca reprezentantii USL nu vor solicita procurorilor reluarea dosarelor lui Basescu sau declansarea unor alte dosare penale. "Noi, ca oameni politici, nu putem cere nimic, asta este atributul exclusiv al organelor de urmarire penala, adica al procurorilor si al magistratilor acolo unde exista dosare pe rol", a explicat Sova.

 

Rezultatele de la Referendum 2012 le vei putea afla pe www.stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
"Flacara democratiei", aruncata in Dunare, la Orsova. Politia face cercetari

Esti de acord cu demiterea lui Traian Basescu? Voteaza ACUM in aplicatia Referendum Stirileprotv.ro

Ponta: Basescu a spus
Ponta: Basescu a spus "lasa oamenii sa moara in fata spitalelor". Vreau sa ajunga in fata legii

Premierul Victor Ponta le-a spus, duminica, oamenilor prezenti la mitingul USL de la Iasi, ca Traian Basescu trebuie sa ajunga in fata legii si sa plateasca pentru ceea ce a furat poporului roman.

Esti de acord cu demiterea lui Basescu? Intra aici si voteaza la Referendum Stirileprotv.ro
Esti de acord cu demiterea lui Basescu? Intra aici si voteaza la Referendum Stirileprotv.ro

"Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei Traian Basescu?". Inainte de a intra in cabina de vot pe 29 iulie, foloseste aplicatia Referendum Stirileprotv.ro si raspunde daca vrei sau nu ca presedintele Romaniei sa fie demis.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).