Dan Sova: Dosarele penale care il asteapta pe Traian Basescu dupa 29 iulie

23-07-2012 07:35

Dan Sova

Senatorul PSD Dan Sova a enumerat, duminica, intr-o conferinta de presa, o serie de cazuri in care presedintele suspendat, Traian Basescu, ar urma sa fie anchetat daca pierde referendumul din 29 iulie.

Conform sursei citate, aceste dosare ar urma sa vizeze cazurile "Flota", "Mihaileanu", dar si "lobby-ul" pentru Rosia Montana.

"In ciuda afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, unul dintre principalele motive pentru care domnia sa isi doreste cu ardoare invalidarea acestui referendum si revenirea la Cotroceni este teama de justitie. Am sa trec in revista numai cateva dintre dosarele penale care il asteapta pe domnia sa dupa 29 iulie, si o serie de alte actiuni cu iz sau conotatie penala, in legatura cu care dupa pierderea imunitatii constitutionale pe care dansul si-o revendica astazi s-ar putea sa-l intrebe procurorii din Romania", a spus sova.

El a sustinut ca Basescu ar fi produs o paguba de 300 de milioane de euro bugetului "prin actiunile sale directe, documentate, in dosarul Flota".

"Traian Basescu a fost trimis in judecata in acest dosar, dar cauza s-a suspendat dupa ce acesta a devenit presedintele Romaniei", a declarat Sova, precizand ca acest dosar nu este inchis.

Senatorul PSD a enumerat inclusiv dosarul privind casa obtinuta de Basescu in strada Mihaileanu.

"Problema este ca Basescu nu avea dreptul sa beneficieze de o repartitie de la stat, repartitie pe care dupa aceea a transformat-o in proprietate cu doar 20.000 de dolari, in conditiile in care mai primise o casa in Constanta", a sustinut Sova, mentionand ca in acest caz procurorii au decis neinceperea urmaririi penale "in urma unei simple vizite facute de Elena Udrea la parchet".

Sova a precizat ca Basescu mai este suspectat de spalare de bani in cazul tranzactiilor imobiliare "suspecte" pe care acesta le-ar fi facut cu omul de afaceri Costel Casunean. "Traian Basescu a primit neinceperea urmaririi penale in acest dosar mentionat acum, imediat dupa inceperea campaniei pentru referendum", a mai afirmat senatorul PSD.

El a amintit faptul ca fiica cea mare a presedintelui suspendat, Ioana Basescu, ar fi cumparat "sfidand criza" un apartament de 800.000 de euro de la Puiu Popoviciu, "cu bani obtinuti din vanzari anterioare si cu veniturile de jurist".

"Este primul presedinte al Romaniei care a facut lobby si care a facut presiuni publice asupra ministrilor pentru interesele unei companii private. in ultimii doi ani nu exista discurs al presedintelui, pozitie publica, in care sa nu fi militat si pentru Rosia Montana Gold Corporation. (...) Prin interventiile sale publice presedintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale carei actiuni cresteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare interventie mai insistenta a lui Traian Basescu", a mai afirmat senatorul PSD, acuzand "actiuni de manipulare a bursei" din partea presedintelui.

In plus, senatorul PSD a mai sustinut ca firma detinuta de sotul Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi cumparat cu sub 100.000 de euro de la Primaria Capitalei condusa de Basescu un teren in parcul Herastrau care in acest moment valoreaza 4 milioane de euro. "Rolul lui Traian Basescu, primar general pe atunci, a fost sa blocheze cererea de retrocedare a mostenitorilor legali pana la perfectarea tranzactiei", a sustinut Sova.

Totodata, senatorul PSD a sustinut ca Traian Basescu, in timpul guvernarii CDR, a fost cel care "a semnat privatizarea marilor companii romanesti", precum ALRO, Alprom, Sidex, Petrom, Banca Agricola, Banca Comerciala Romana.

"Traian Basescu este cel care se face responsabil de faptul ca fiecare roman va trebui sa plateasca cate 1000 de euro din propriul buzunar pentru a fi returnate imprumuturile de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, imprumuturi care nu au fost folosite pentru lansarea economica. Scopul acestor imprumuturi a fost in primul rand acela de a-l ajuta pe Basescu in campania pentru realegerea sa", mai sustinut Sova.

Totusi, in urma intrebarilor jurnalistilor, senatorul PSD a afirmat ca reprezentantii USL nu vor solicita procurorilor reluarea dosarelor lui Basescu sau declansarea unor alte dosare penale. "Noi, ca oameni politici, nu putem cere nimic, asta este atributul exclusiv al organelor de urmarire penala, adica al procurorilor si al magistratilor acolo unde exista dosare pe rol", a explicat Sova.

 

Rezultatele de la Referendum 2012 le vei putea afla pe www.stirileprotv.ro

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26