Curtea Constitutionala va judeca alegerea primarilor intr-un singur tur. Alina Gorghiu: "Fac apel sa ignore presiunile"

17-04-2016 11:13

Curtea Constitutionala

Tribunalul Bucuresti a admis, sambata, o solicitare de sesizare a Curtii Constitutionale privind exceptia de neconstitutionalitate a articolului 50 din Legea 115/2015 a alegerilor locale.

"Tribunalul a avut de solutionat o contestatie in domeniul alegerilor, in domeniul procesului electoral pe care-l avem acum in derulare. In aceasta contestatie a fost invocata o exceptie de neconstitutionalitate a articolului 50 din Legea 115/2015 si aceasta solicitare de sesizare a Curtii Constitutionale a fost admisa. Contestatia formulata de petent fost respinsa, dar solicitarea de sesizare a Curtii Constitutionale a fost admisa. Si pleaca pe sesizare la CCR", a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului Bucuresti, judecatorul Laura Andrei, conform Agerpres.

Ea a subliniat ca este vorba de o exceptie de neconstitutionalitate care vizeaza "articolul 50 din Legea 115/2015 si procentul de alegatori din listele electorale care este solicitat pentru alegerea unei persoane ca si consilier".

"Exceptia invocata de petent are legatura cu procentajul de alegatori inscrisi in listele electorale permanente, asta este exceptia de neconstitutionalitate. A fost admisa sesizarea CCR, pentru ca Tribunalul nu poate sa stabileasca el constitutionalitatea. Deci, contestatia petentului a fost respinsa, a fost admisa solicitarea de sesizarea Curtii Constitutionale. Urmeaza sa trimitem sesizare la Curte", a detaliat purtatorul de cuvant al Tribunalului Bucuresti.

Laura Andrei a precizat ca sesizarea va fi transmisa luni CCR, avand in vedere programul de lucru al Curtii Constitutionale.

Imediat a venit si reactia copresedintelui PNL Alina Gorghiu. Ea cere Curtii Constitutionale sa ignore presiunile care se intensifica in favoarea votului intr-un singur tur si sa judece cu celeritate aceasta sesizare privind Legea alegerilor locale.

"Salut decizia Tribunalului Bucuresti prin care se admite exceptia de neconstitutionalitate privind Legea alegerilor locale, dar nu pot sa nu remarc practica neunitara din instantele romanesti in conditiile in care vorbim de aceeasi lege. Fac apel totodata la Curtea Constitutionala sa ignore presiunile care se intensifica in acest moment in favoarea votului intr-un singur tur si sa judece cu celeritate exceptia de neconstitutionalitate admisa de Tribunalul Bucuresti. Electoratul din Romania are dreptul sa stie aceasta decizie inainte de alegeri", a scris Gorghiu, sambata, pe Facebook.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO